Skriv ut denna sida
Rebecka Lantz, säljer vackra inredningsdetaljer. (Foto: Eva Cederholm) Rebecka Lantz, säljer vackra inredningsdetaljer. (Foto: Eva Cederholm)

Traditionsenlig julmarknad i Håga

2013-12-07 - 21:41

Den första snön ramar in den traditionsenliga julmarknaden i Håga som har försäljare både utomhus och inomhus under lördag och söndag andra advent.

 

Redan vid infarten markerar en tomtenisse var man ska parkera, vilket tyder på en god organisation. En rad försäljare och aktiviteter väntar besökarna i form av bl a luciatåg, jultomte, julsånger, fiskdamm, chokladhjul, ponnyridning och eldshow.

 

Vackra hantverk av olika material

Julstämningen infinner sig tack vare snön och de olika föremålen som påminner oss om julmys. Flera av stånden har varor som enbart säljs på marknader eller via försäljarnas hemsidor. Försäljarna har vackra hantverk av olika material såsom halm, ull, glas, papper, trä, silver, stearin, barr, bivax och tyger av olika slag. Besökarna går flera varv i lugn takt för att granska föremålen och funderar under tiden kring vem som skulle kunna passa för olika gåvor.

 

hantverk håga julmarknad ec

Hantverk i fokus på Hågas julmarknad (Foto: Eva Cederholm)

 

Det finns smycken, stickade sockor, mössor, vantar och sjalar, men även fiffiga lösningar för vardagen och vackra dekorationer för julhelgen eller som varar längre. En skolklass säljer till sin klass och det går åt en och annan varm korv med bröd under några intensiva timmar.

 

Även butikerna har öppet

Butiken med ekologisk mat och skönhetsprodukter är också öppen, liksom några små butiker som håller till permanent i Håga. Julmarknad under andra advent i Håga har blivit tradition för många, troligen för både kvalitetsprodukterna och den lilla turen ut på landet.

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.