Skriv ut denna sida
Lyktvandring i Hågaby Kvarnbo. (Foto: Morgan Jansson) Lyktvandring i Hågaby Kvarnbo. (Foto: Morgan Jansson)

Magisk lyktvandring i Håga

2013-11-09 - 07:28

 

Ljusets dal - så kändes det vid Kvarnbofallet i Håga. Denna plats är vacker i sig men har helt klart något magiskt över sig i den mörka novemberkvällen med alla tusen marschaller.

Vi är många som är på plats. Den första vändan som utgår klockan 18 från Bycentrum av både barn, vuxna och hundar. Många har egna lyktor med på färden. Har du missat att ta med en egen finns det vackra papperslyktor att köpa.

 

En andra tur lämnar

Andra turen, det är fortfarande mycket folk men lite fridfullare. Det fanns naturligtvis utrymme att gå när man så önskade, men mellan 18 och 19:30 var det mycket folk. Förutom de 1000 marschallerna, kantas även vägen ner i dalen och stigarna i skogen av färgglada glasburkar med ljus i. Dessa har barnen på Waldorfskolan skapat. Elever från Waldorfskolan bjuder på musikunderhållning utefter stigen - som harpa, flöjt och sång. Sången stod Blackbirds för, en grupp före detta elever, från den gymnasieklass som 2002 var med och drog igång denna vandring som blivit så populär.

IMG 5911-copy-2

Foto: Morgan Jansson

 

Marschallerna var placerade i naturen - vid stenar, i stubbar, intill vattenbrynet, på kvarnstenarna. Högt och lågt. Vi fick med hjälp av Annica Lundgren en fin inblick i vandringens historia. Hon säger ödmjukt att utan det fina samarbetet med Kulturhjältarna, Tantens Gröna Skafferi, Uppsalahem och Hjärnkoll hade inte evenemanget varit så stort som det är idag.

 

En av många aktiviteter

Vi får lite historia om Waldorfsskolans sätt att arbeta i processer och att denna ljusets vandring är en av många aktiviteter de har under året. Det är Mårten gås, det vill säga helgonet Saint Martin, vi firar. Förr i tiden bjöds det också på gåsamiddag denna kväll. Ska vi våga föreslå det för den vegetariska restaurangen i Håga?

 

IMG 5927-copy-2

Foto: Morgan Jansson

 

I år är det Waldorf åttonde klass som haft huvudansvaret för projektet. Ett 20-tal ungdomar har varit sysselsatta i fyra timmar med att tända och placera ut marschaller. Här har de lärt av sina misstag. Då man prövat på att först placera ut alla marschaller i diverse mönster för att sedan tända och inse hur svårt det är att hitta dem i mörkret.

 

Fullt i restaurangen hela kvällen

I restaurangen har det varit fullt ös hela kvällen förstår vi när vi pratar med Kent Wennman. När vi kommer in och vill fika en tjugo minuter före stängning finns det inte mycket kaffebröd kvar och maten är slut. Det har även bjudits på underhållning i restaurangen av Hjärnkoll, de arbetar för och med de med psykisk ohälsa i samhället.

 

IMG 5897-copy-2

Foto: Morgan Jansson

 

En av tankarna bakom denna ljusvandring är att finna en inre ro - en meditativ plats. Den känslan var lite svår att finna - speciellt under de första timmarna. Däremot var vi ute sent - när de flesta gått hem för länge sedan. Då infann sig den ro och mystik som i alla fall jag vill uppleva.

 

 

Camilla Österberg
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.