Skriv ut denna sida
Fairtrade-föreningen i Uppsala bjöd på fika. (Foto: Sylvia Krupke) Fairtrade-föreningen i Uppsala bjöd på fika. (Foto: Sylvia Krupke)

Fairtrade-fika, UN listar tre butiker och caféer

2013-10-18 - 17:50

Rättvis handel-gruppen, en grupp som ligger under RKUF (Röda Korsets Ungdomsförbund) bjöd igår på fika på Stora Torget, trots regnet som öste ned utanför deras tält, Uppsalanyheter listar nu tre stora butiker och caféer som har bra utbud av Fairtradeprodukter.

 

Men att dagen är slut betyder inte att vi inte ska fortsätta fika Fairtrade-märkt. I Uppsala finns en mängd butiker med bra utbud. Vi listar tre stora butiker & caféer här, och tar gärna emot fler förslag från våra läsare.

 

 

Globalen, Sysslomansgatan 2, City
Detta är den butik i Uppsala som erbjuder störst utbud Fairtrade-märkta produkter. Här kan du hitta hantverk från småskaliga producenter i Afrika, Asien och Latinamerika. Butiken drivs utav den ideella föreningen Fair Trade Shop Globalen, där arbetet till stor del sköts av volontärer. ”Vi vill vara en stämningsfull butik som skänker glädje och stimulerar till nyfikenhet hos våra kulturellt, socialt och globalt intresserade kunder” skriver de på deras hemsida http://uppsala.fairtradeshop.se


Butiken ligger centralt mittemot Saluhallen, så passa på att kika in nästa gång ni är på stan!

Öppettider:
vardagar 11-18
lördagar 11-15
söndagar 12-15

 

Barista Fair Trade Coffee, Gränby Centrum
Skandinaviens första etiska coffeeshop. Barista Fair Trade Coffee är ett fik som blivit alltmer populärt med åren. Här serveras Fairtrade-märkt och ekologisk mat och dryck. Testa gärna kaffet som de är extra stolta över! Om du dessutom skaffar ett stammiskort går 2 kronor för varje måltid du köper till Muka Dhera – en skola i Etiopien. 1 fika = 1 skolmat.

 

Vi vill att kvalitetsambitionerna ska märkas i allt vi gör och vår idé bygger på att vi, trots lägre marginaler ska kunna växa genom att du och dina vänner kommer till oss lite oftare.”

http://www.barista.cc

 

Öppettider:
Alla dagar 10-20

 

Tantens Gröna Skafferi, Håga Bycentrum
Sveriges största eko-butik ligger i en liten by tio minuter utanför Uppsala city. Här kan du inte bara hitta ekologisk och vegetarisk/vegansk mat, utan även Fairtrade-märkta varor såsom te, kaffe, choklad, kläder, presentartiklar och köksredskap.


”Det första som slår en besökare är det stora sortimentet av miljövänliga produkter och ekologisk mat. En annan specialitet är miljövänliga, rättvisemärkta och ekologiska barnkläder”

http://www.tantensgrona.se

Öppettider
mån-fre 10-18.30
lör 11-15
sön 11-17

 

Varje söndag har även Tantens Gröna Kulturoas öppet, med konsert och fik i samma tema som butiken. Programmet och mer information hittar ni på http://www.kulturoasen.se

 

Öppettider:
Söndagar 11-16 (lunch börjar serveras kl 12)

 

Sylvia Krupke
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.