Kaffeodlarna föreläser om Fairtrade (Foto: Åsa Tingström) Kaffeodlarna föreläser om Fairtrade (Foto: Åsa Tingström)

Fairtrade: Kaffeodlarnas egna berättelse

2013-10-17 - 19:32

I torsdags förra veckan gästades Uppsala av två kaffeodlare från Fairtrade-certifierade organisationen Fedecares i Dominikanska Republiken. Jag fick möjligheten att skriva om besöket, och gjorde detta självklart med stor glädje. Celine Herrera och Narciso Dominquez heter kaffeodlarna som flugit över Atlanten för att under en vecka träffa konsumenter, politiker, handlare och journalister i Sverige och prata om Fairtrade och vad det innebär och betyder för dem. Detta är min upplevelse av deras presentation på Uppsalas missionskyrka.

 

Vi bänkar oss framför en vit duk och blir bjudna på kaffe och choklad – självklart rättvisemärkt. Kaffet är från Celine och Narcisos egna odlingar, och till och med jag, som aldrig kan dricka kaffe utan att ansiktet förvrids, tycker att det smakar bra. ”Detta var gudomligt gott!”, säger tjejen bredvid mig. ”Särskilt gott blir det nog för att man vet att det är Fairtrade!”


Vi får se en film, Living with coffee, en dokumentär av Diane Abad-Vergara från Nya Zeeland, som skildrar livssituationen för kaffeodlare och dess familjer, hur det är att arbeta med kaffeodling, samt vad Fairtrade betyder för producenterna. Filmen är bara 30 minuter lång men det räcker för att jag till viss del ska kunna sätta mig in i situationen, förstå vad detta handlar om. Det är en film som berör, som får mig och antagligen fått många andra att känna för människorna i tredje världen. Själv blir jag glad över vetskapen om att mina inköp av fairtrade-produkter betyder mycket, allt, för dess producenter.

 

”We grow and sell the coffee, but no one has ever told us,’This is the value of your coffee, and it is important.’ This fills me with emotion, I am full with joy to know that, yes, our products are important to you.”

 

Vi applåderar alla inombords när filmen är slut, och Maria Granefelt från föreningen Fairtrade Sverige presenterar kort kaffeodlarna Celine och Narciso innan de själva tar över. Celine är 35 år gammaloch Narciso 33, och de är båda medlemmar i Fedecares; en Fairtrade-certifierad organisation som grundades 1985, när en cyklon inträffade och förstörde landets kaffeodlingar. Celines familj var med och grundade Fedecares, och även hon är kaffeodlare och jobbar med administrationen inom organisationen.

 

DSC03594

 

Narciso blev medlem för fem år sedan, med målet att hjälpa till i generationsskiftet som är ett förekommande problem för många organisationer. Ungdomarna vill inte jobba av rädsla för att behöva leva som sina morföräldrar, de vill bort från småstäderna eftersom det där finns få framtidsmöjligheter. ”Fairtrade innebär en möjlighet att utvecklas och arbeta med kaffe även i framtiden”, säger Narciso.

 

I Dominikanska Republiken finns det omkring 50 000 kaffeodlare. Narciso berättar att de flesta inte har tillgång till t ex vatten, el, hälsa, vård och utbildning, och att detta är något som en ökad försäljning inom Fairtrade kan hjälpa till att motverka. Celine och Narciso tar under presentationen främst upp utmaningar som de stöter på inom kaffeodlingen. Ett exempel de nämner ofta är prisvariationen. År 2011 låg kaffepriset på 320 dollar/46 kilo på den internationella marknaden. Numera kostar det 114 dollar för 46 kilo.

 

DSC03583

 

Denna ostabila situation gällande priserna är något som Fairtrade kan skydda mot och hjälpa till med genom deras minimipriser och premier. Är man certifierad Fairtrade-producent kommer försäljningspriset alltid att ligga över produktionskostnaden, och producenterna erhåller även en premie. Just nu ligger den premien på 20 cent/pound. Detta är en slags ”bonus”, som odlarna själva bestämmer vad de ska investera i. Man kan till exempel använda dessa premier för förstärkning av organisationen och göra det enklare att ta fram bättre produkter i hållbar miljö. Eller, använda premien för utbildning. Narciso och Celine tycker att det bästa sättet att utveckla samhället är genom utbildning.

 

Ett av de största problemen medlemmarna i Fedecares har är deras oförmåga inom skrift och läsning. ”Tack vare Fairtrade har vi fått möjlighet att jobba med det”, säger Narciso och berättar om ett alfabetiseringsprogram de startat upp med hjälp av premien, där barnen lär sina föräldrar att läsa och skriva. Tack vare premien kan de också skicka barnen till universitet, bygga skolbyggnader, och betala böcker och skoluniformer till de som inte själva har råd. Ett annat projekt är ett stipendium som både barn till odlare och andra barn i samhället kan få för att läsa på universitetet, vilket gjorde att Celine kunde studera.

 

DSC03601

 

Jag kan höra att det inte bara är jag som ler när Narciso och Celine berättar om hur viktigt det är för medlemmarna att kunna skriva, att det är en stor ära för dem att kunna signera kvitton och viktiga papper med egna händer. ”Vi är mycket stolta över de som går klart en utbildning och sedan kommer tillbaka till oss. Just nu har vi 28 medlemmar som gjort detta, varav tre jobbar heltid.”, säger Celine. Narciso tillägger att det dock fortfarande finns många som inte har utbildning, och att detta är något som de jobbar på.

 

Efter Celine och Narcisos presentation pratar Maria Granefelt lite mer om Fairtrade. Hon frågar oss hur många koppar kaffe utav 100 vi tror är Fairtrade märkta, och får svar mellan sex och tjugo. ”Någonstans där emellan”, säger hon ”6-7 koppar”.

 

Varför bör vi köpa mer Fairtrade? Är en fråga Celine och Narciso får. Celine svarar, ”Det är en win-win situation.” Hon menar att producenterna tar hand om miljön och utvecklar samhället för en schysst lön, och vi hjälper till med detta och får dessutom en bra produkt. Narciso säger att det är viktigt för framtidens produktion att köpa Fairtrade. Utan schysst pris blir det ingen bra produktion. Alla vinner på det!

 

Hans arbete inom Fedecares har haft stor påverkan på hans familj. ”Från att inte ha något; inget hus, ingen gård, ingen stabilitet, har vi nu allt detta, tack vare Fairtrade”, säger han med glädje i rösten.


Maria berättar att hon och Åsa Tingström i föreningen för Fairtrade, i vissa fall tillsammans med tolken Christabel Johansson, har följt med Narciso och Celine genom Sverige denna vecka. De har bl a pratat i skolor och fackförbund, träffat politiker, butiksinnehavare, volontärer och konsumenter i butiker. ”Det är i mötet med producenterna som man förstår vilken skillnad det gör”, säger Maria, och jag håller med.

 

Detta besök drev mig till ett utökat intresse, trots min uppväxt omringad av Fairtrade och ekologiska produkter. Jag vet egentligen ingenting – jag vet bara att Fairtrade hjälpt Celine och Narciso, och många, många fler. Genom filmen och genom presentationen har jag fått möta människor som en gång lidit men som tagit sig igenom det, och kommit ut som framgångsrika och glada människor, trots omständigheterna. ”Vi behöver marknadsföring så att vi kan göra bättre försäljning, och andra mindre organisationer behöver främst vara starka. I vårt land stöter man på många motgångar och då gäller det att stå kvar och inte ge upp.”, säger Narciso avslutningsvis.

 

Alla foton: Åsa Tingström

Sylvia Krupke
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.

För fjärde året i rad har dejtingföretaget "Match" genomfört en undersökning där svenska singlar fått lista de mest dejtingvänliga cafeérna och restaurangerna i Sverige. De bästa hångelställena finns i Stockholm och Göteborg men i Uppsala finns Sveriges bästa dejtingcafé.

Ett 50-tal kallelser till patienter kan ha gått till fel mottagare på grund av ett fel hos ett företag som sköter utskicken åt "Region Uppsala". Även ett 40-tal remissbekräftelser ska ha gått till fel mottagare.

Trots hotfulla moln på himlen höll sig regnet borta under finaldagen och läktarna var fullsatta när det bjöds på dramatiska finaler på Swedish Beach Tour som avgjordes på Vaksala torg i helgen.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Greps för stöld i central butik

  Polisen kallades till en butik i centrala uppsala strax före klockan 18:00 på onsdagkvällen. Den misstänkta gärningsmannen hölls av butikspersonal sedan denne stulit i butiken. Mannen greps av tillkallad polis och är nu misstänkt för stöld.

 • Greps för cykelstöld

  En man i 30-årsåldern greps på onsdag vid Resecentrum misstänkt för stöld. Polisen fick larm om att en person stjäl en cykel, en patrull kallades till platsen och frihetberövade en gärningsperson. Mannen är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd, uppger polisne i Uppsala län på sin hemsida.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

 • Greps för narkotikabrott i Tingsrätten

  En man i 25-årsåldern greps i Uppsala Tingsrätts vänthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen anträffades med narkotika på sig och är nu misstänkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmälan upprättades på plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgår till minus 131 miljoner kronor. Detta är 91 miljoner kronor sämre än budget. Akademiska sjukhuset står för den största avvikelsen och det är framförallt lägre riks- och regionintäkter, tillsammans med högre personal- och läkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiären

  Sirius vann även den andra allsvenska matchen då man tog emot Eskilstuna på "nya" Studenternas under måndagen. Sirius fick en bra start och kunde gå fram till ledning med 3-0, en ledning som gästerna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius är obesegrade efter de inledande två omgångarna av årets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgången

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-säsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hämtade upp ett underläge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och även tagit ledningen i slutperioden med ett mål. Warberg kunde dock vända tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-årsåldern greps på fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen på ett boende på Läbyvadsvägen med en glasskärva. I samband med händelsen fick kvinnan en mindre sårskada på handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhändertogs enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och fördes till vården.

 • Greps med kniv i ryggsäck

  En man i 25-årsåldern greps av tillkallad polis i Gränbystaden sedan några ordningsvakter uppmärksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsäck. Mannen är nu misstänkt för förberedelse till grov misshandel.

 • Målrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mål i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen när lagen möttes på lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nära att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blåsvart som går upp på tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mål vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann säsongens första seger när man på bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krävdes dock förlängning för att skilja lagen åt. Poängbäst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poäng.

 • Andra raka segern för Almtuna

  Almtuna vann andra raka segern i HockeyAllsvenskan då man på söndagen besegrade Södertälje på bortaplan med 4-0, det är Almtunas andra raka seger/nolla, tidigare i veckan vann man hemma i Gränbyhallen med 2-0 mot Vita Hästen.

 • Almtuna segrare efter straffar

  Almtuna hamnade i underläge med 2-4 i söndagens allsvenska match mot Pantern. Man lyckades dock kvittera gästernas ledning till 4-4 innan tredje periodens slut. Efter en mållös förlängning kunde sedan Almtunas Tony Mårtensson göra ett "game winning goal" i den åttonde straffomgången.

 • Sena mål fällde Sirius

  Sirius Bandy höll jämna steg med Sandviken på Studenternas IP under lördagens elitserieomgång. I slutet av den första halvleken kvitterade Jimi Heinonen till 2-2 på straff. Sedan kunde gästerna gå fram till 2-4 innan Heinonen reducerade till 3-4 och gav hopp till ett i övrigt ganska utspelat Sirius i andra halvleken. Matchen slutade med bortaseger 3-6 sedan gästerna gjort sista två målen under matchens slutminuter.

 • Femtonåriga flickor i bil stoppades

  En bil som framfördes av en flicka född -04 stoppades av polis under natten mot torsdagen på Bärbyleden i Uppsala. Vid kontrollen visar det sig att flickan har en jämnårig flicka med sig i bilen, flickan som körde bilen är nu misstänkt för olovlig körning. Polisen kontaktade flickornas föräldrar som fick komma och hämta dem.

 • Greps för stöld i central butik

  Polisen kallades till en butik i centrala uppsala strax före klockan 18:00 på onsdagkvällen. Den misstänkta gärningsmannen hölls av butikspersonal sedan denne stulit i butiken. Mannen greps av tillkallad polis och är nu misstänkt för stöld.

 • Greps för cykelstöld

  En man i 30-årsåldern greps på onsdag vid Resecentrum misstänkt för stöld. Polisen fick larm om att en person stjäl en cykel, en patrull kallades till platsen och frihetberövade en gärningsperson. Mannen är misstänkt för stöld och våldsamt motstånd, uppger polisne i Uppsala län på sin hemsida.

 • "Bara" oavgjort i den allsvenska comebacken

  Storvretas damer fick nöja sig med en poäng i den allsvenska comebacken trots att man hade ledningen med två mål. I mitten av tredje perioden ledde Storvreta med 4-2 men två mål under de sista två minuterna rädda poäng för Åkersberga. Det var dock dramatsiskt, först gjorde Åkersberga 4-3, ett mål som godkändes trots en felaktig numrering på målskyttens tröja. Ett matchstraff på målskytten blev konsekvensen och trots en spelare utvisad kunde sedan gästerna kvittera på en straff. Förlängningen blev mållös och matchen slutade 4-4.

 • Ny förlust för Sirius

  Sirius förlorade söndagens möte i allsvenskan mot Norköping hemma på Studenternas IP med 0-2. Sirius har nu sju raka matcher utan vinst, senast man vann i allsvenskan var just mot Norrköping med 1-0 borta den 30 juni. Sirius ligger på 13:e plats i tabellen, endast två poäng före Falkenberg på kvalplats.

 • Larm om brand var pizza

  Räddningstjänsten larmades till en adress i Sala Backe på fredagseftermiddagen. Rök från en lägenhet på Gröna gatan misstänktes vara en brand men det visade sig vara en torrkokning som låg bakom rökutvecklingen. Det hela rörde sig om en pizza som varit för länge i ugnen.

 • Uppsalakuber skickas till Stockholmsutställning

  Gränbyskolan och Raoul Wallenbergskolan i Uppsala har haft varsina stora svarta stålkuber på sina skolgårdar. Kuberna representerar varsin mänsklig rättighet och är en del i Raoul Wallenberg Academys skolprogram "Kuben". Programmet lär elever mer om mänskliga rättigheter och mänskliga skyldigheter. Eleverna har under läsåret tolkat rättigheterna och inrett kuberna med sina gestaltningar. Nu ska deras arbete kring mänskliga rättigheter visas upp i Kungsträdgården i Stockholm 29/8.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll går från klarhet till klarhet i årets Elitettan. På lördagen vann man med säkra 3-0 på bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar på topplagen från sin fjärde plats i tabellen. Uppsalas mål gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvåan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern på femte plats i tabellen med 20 poäng, fyra poäng före Lidingö som har 16 poäng. Gusks mål gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens Hägg (87).

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä