Skriv ut denna sida
Uppsalanyheter följer fairtradekampanjer i veckan. (Foto: Pressbild) Uppsalanyheter följer fairtradekampanjer i veckan. (Foto: Pressbild)

Fairtradekampanjer i fokus

2013-10-15 - 22:32

Fairtrade-aktiva konsumenter kanske inte har missat dessa två veckor då Fairtrade har beaktats extra mycket, men för dig som vill sätta dig in i vad Fairtrade är och innebär kommer Uppsalanyheter denna vecka följa några events i kampanjen Fairtrade Fokus.

Fairtrade fokus har pågått och pågår 7-20 oktober detta år, med målet att under dessa kampanjveckor öka försäljningen av Fairtrade-märkta varor med minst 50 procent. Här går butiker, leverantörer, politiker, konsumenter (för att bara nämna några exempel) i hela Sverige ihop för att gemensamt göra folk medvetna och intresserade av Fairtrade.

 

Här nedan listas några events som är värda att medverka i för bättre miljö och en mer fördelaktig framtid för producenter i tredje världen:

16 oktober, 16.15-17.45 - Panelsamtal om etiska krav vid offentlig upphandling
Orättvisa må kanske inte synas för de som inte upplever det, men finns i alltför stor utsträckning. Hur ser det ut för vissa producenter vars varor vi konsumerar, och vad kan vi göra för gynna rättvisan? Alla är välkomna på detta panelsamtal där situationen på världsmarknaden och vårt ansvar uppmärksammas. Vetskap är viktigt, och agerande likaså! Panelsamtalet sker i Missionskyrkan.

 

17 oktober - Tågattack och Fikadag – Fairtrade Challenge
Mellan 07:30 och 08:15 sker en tågattack. Kan låta skrämmande, men frukta icke. Sitter du på ett tåg mellan Falun och Uppsala eller Uppsala och Stockholm kan du hålla utkik efter lappar, där du kan svara på ett antal frågor om Fairtrade och ha chans att vinna fina priser.

 

Detta ingår i Fairtrade Challenge, ett fikaevent som vem som helst kan delta i, vart du än befinner dig. För femte året i rad kan du denna dag anmäla ditt Fairtradefika, vare sig du fikar ensam hemma, går ihop med några kompisar, fikar på jobbet eller går på någon av de offentliga fikapauserna som ordnas runt om i landet. På Stora Torget kommer det klockan 16:30 till 19:00 att finnas fika och ett chokladhjul som snurras var tjugonde minut, och även där kan du vinna finfina rättvisemärkta priser!


18 oktober, 16:30 - Morotsmobb på Ica Maxi Stenhagen
Har du vägarna förbi Ica Maxi kommer du förmodligen att stöta på ett gäng personer iklädda banandräkter som handlar Fairtrade och värvar andra till att göra detsamma. Målet är att få så många som möjligt att köpa så många Fairtrade-produkter som möjligt. Detta är en belöning för Ica Maxi för deras engagemang, och en möjlighet att nå ut till många konsumenter på en och samma gång.

 

Ju fler desto bättre, så sprid ordet och häng på! Kreativitet välkomnas, och klä dig gärna i något som visar att du är en del utav morotsmobben. Samling sker under första halvtimmen, och ingång 17:00.

 

19-20 oktober, Choklad och kaffe festival i Svandamshallarna

Ingen har nog missat Uppsalas första Choklad och kaffe festival som tar plats i Svandamshallarna denna helg. Globalen kommer att ha ett bord med FT-info, så passa på att snappa upp lite fakta om du vill veta mer om vad Fairtrade innebär.

 

Facebookeventet för festivalen:

https://www.facebook.com/events/465215070217066/

 

Här hittar du faceebookeventet till Fairtrade Fokus, där även länkar till de andra eventen finns:
https://www.facebook.com/fairtradefokusuppsala2013

 

Sylvia Krupke
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.