Skriv ut denna sida
Manifestation mot nedrustning av välfärden. (Foto: Morgan Jansson) Manifestation mot nedrustning av välfärden. (Foto: Morgan Jansson)

Manifestation mot nedrustning av välfärden

2013-09-22 - 03:17

En manifestatition mot nedrustning av välfärden samlade ett stort antal åskådare på Stora torget i Uppsala på lördagen.


Det var folkkampanjen för gemensam välfärd som arrangerade torgmötet under parollerna "Nej till vinst i välfärden", "Stoppa nedskärningarna" och "försvara och utveckla den gemensamma välfärden".

 

IMG 2121-copy-2
Hemena Dübeck, gick ut som gymnasielärare 2010. (Foto: Morgan Jansson)


Helena Dübeck, gymnasielärare som gick ut 2010 har varit med om att tre skolor har gått i konkurs. När eleverna undrar vad som ska hända är skolledningens svar, det är en risk man tar när man väljer en privat skola. Många av eleverna vet inte ens skillnaden på en kommunal och privat skola.

 

Flera fackförbund står bakom kampanjen då arbetsmiljön för medlemmarna blir allt sämre i takt med att stressen ökar.

 

IMG 2146-copy-2
Disa Kohlström var tvungen att gå ner till 75% för att orka. (Foto: Morgan Jansson)

 

Disa Kohlström, sjuksköterska som gick ut 2012. Jobbade på kirurgen och hade hand om 12 patienter vilket resulterar i att man inte hann ta någon lunch för det finns inte tid. När man känner att man inte räcker till går man hem och gråter om kvällarna. Efter ca 6 månader orkade hon inte längre utan var tvungen att gå ner i arbetstid till 75%.

 

Om inte en ung (några år kvar till 30) människa som är nyutbildad och motiverad orkar, vem ska då orka? 

 

Morgan Jansson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.