Skriv ut denna sida
SJs vd Crister Fritzson, till höger, tog en premiärtur tillsammans med Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (i mitten) och Clear Channels vd Ola Klingenborg. (Foto: Gustaf Dahlbeck) SJs vd Crister Fritzson, till höger, tog en premiärtur tillsammans med Uppsalas kommunalråd Stefan Hanna (i mitten) och Clear Channels vd Ola Klingenborg. (Foto: Gustaf Dahlbeck)

Först i landet med SJ-cykel

2013-09-02 - 15:05

Idag var det premiär för SJs och Clear Channels satsning på hyr- och lånecykIar till och från Uppsala Central.

 

­ – Vi vill underlätta för alla att resa på ett hållbart sätt, från dörr till dörr. Det blir spännande att se hur Uppsalaresenärerna utnyttjar cykelerbjudandet, säger SJs vd Crister Fritzson som fanns på plats och provcyklade i Uppsala.

Igår öppnades ställen för 100 cyklar som nu finns till utlåning på Uppsala Central, Uppsala Universit/Ekonomikum och Akademiska sjukhuset. Senare tillkommer även Stadshuset. Redan efter en timme hade 100 personer tecknat sig för cykelkortet. 

 

Cykelsatsningen ligger i linje med SJs målsättning att göra hela resan hållbar ur miljöperspektiv. Undersökningar visar att närmare hälften av SJs resenärer väljer tåget av miljöskäl.

SJ och samarbetspartnern Clear Channel tror att Uppsala, med många pendelresenärer, är som gjort för kombinationen cykel-tåg. Uppsala kommun har dessutom en utpräglad miljö- och hållbarhetsprofil.


– I Uppsala fortsätter vi satsningarna för att bli den erkänt bästa cykelkommunen i Sverige. Att nu SJ tillsammans med oss och Clear Channel möjliggjort ett centralt hyrcykelsystem är mycket positivt. Nu kan både invånare och besökare snabbt, hälsosamt och enkelt låna en cykel för att komma till sin slutdestination. Det är inte bara bra för minska trängselproblematiken i Uppsala utan också för att stimulera till hälsosamma transportval, säger kommunalrådet Stefan Hanna.

 

Forskare, studenter och affärsresenärer kan smidigt och miljömässigt ta sig till och från möten och lektioner med hjälp av cyklarna, som finns uppställda på flera platser i staden.

– Vi är stolta och glada över att inviga City Bikes i ytterligare en stor svensk kommun. Uppsala är Sveriges fjärde största stad och vår femte City Bikes-kommun sedan starten 2006 i Stockholm. Vi ser fram emot en fortsatt utbyggnad med fler stationer i Uppsala de kommande åren, säger Clear Channels vd Ola Klingenborg.

 

Därför inleder SJ ett pilotprojekt, som pågår till den 21 oktober 2014, i samarbete med Clear Channel och Uppsala kommun, där SJ-resenärerna från och med måndag kan låna eller hyra cyklar till och från tåget. Förutom SJs vd Crister Fritzson premiärcyklade kommunalrådet Stefan Hanna och Clear Channels vd Ola Klingenborg.

– Slår det här försöket väl ut är tanken att vi utvecklar ”Cykel till tåget” till fler städer där vi kör SJ-tåg, säger Crister Fritzson.

 

Alla ska kunna hyra en cykel, men SJ-kunder kan få rabatterat pris och i vissa fall även fritt få låna cykeln.

 

I Uppsala finns nu tre stationer; en vid resecentrum, en vid Ekonomikum samt en vid Akademiska Sjukhuset. Planer finns att öppna en fjärde vid Stadshuset.

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.