Skriv ut denna sida

Tre medicinska veckor på UKK

2013-08-14 - 14:00

Måndag 19 augusti går startskottet för tre medicinska veckor på Uppsala Konsert- och Kongress (UKK). Det är första gången läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal inom kirurgi, ortopedi och röntgen arrangerar sina specialistmöten på samma ort veckorna efter varandra.


– Att vi kraftsamlar på detta sätt kommer ge många effekter, inte bara för Uppsala som ett av landets ledande medicinska centra, utan också för den svenska sjukvårdsprofessionen och såklart patienterna som blir omhändertagna av välutbildade personer inom vården, säger Per Hellman, professor och överläkare i kirurgi på Akademiska sjukhuset samt vetenskaplig sekreterare i Svensk kirurgisk förening.

 

Arrangörerna räknar med drygt 6 000 deltagare. Ett flertal internationella gäster är inbjudna talare och vid mötena deltar även representanter för den medicintekniska industrin.

 

För Svensk kirurgisk förening, som inleder de tre Medicinska veckorna, är det 18:e gången man anordnar en kirurgvecka, men första gången i Uppsala. Fokus blir bland annat tumörkirurgi och kirurgiska behandlingar av diabetes.

Ortopediveckan, som startar den 26 augusti, har den åldrande patienten i fokus, då främst ortogeriatrik, det vill säga ortopediska operationer på äldre patienter.

 

Röntgenveckan, som startar 2 september, har diagnostik och behandling av cancer som huvudtema. Detta är andra gången veckan arrangeras i Uppsala. Förra gången var 2008 och då hade man 1 600 deltagare.

– Målgruppen är alla som arbetar inom ämnet: röntgensjuksköterskor, undersköterskor, läkare, sekreterare, fysiker och ingenjörer. Detta gör att programmet blir mycket omfattande med upp till elva parallella program, säger Anders Magnusson, professor i radiologi.

 

Utöver det vetenskapliga programmet på UKK kommer även föreläsningar för allmänheten att äga rum på Akademiska sjukhuset.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.