Skriv ut denna sida
Playsister Camp är igång för tredje året. (Foto: Peter Bohlin) Playsister Camp är igång för tredje året. (Foto: Peter Bohlin)

Playsister Camp igång för tredje året

2013-08-13 - 15:08

För tredje året i rad arrangeras "Playsisters Camp" som är ett veckoläger för musikintresserade tjejer. Uppsalanyheter var med på morgonens samling och några workshops på förmiddagen.

 

Platsen för evenemanget är Ungdomens Hus mitt i stan, det gamla huset som ligger i slutet av Svartbäcksgatan andas ungdomskultur och det är en speciell atmosfär inne i det tre våningar höga huset. Det är en morgontrött skara tjejer som samlas klockan 09,00, möjligen är det lite tidigt för de skollediga tjejerna som ändå snabbt blir på alerten när fotografen vill ta lite "tokiga bilder" på scenen.

 

2013-08-13 playsisterscamp pb 061
Malin Nilsson är en av ledarna på Playsisters Camp (Foto: Peter Bohlin)

 

Lägret är endast för tjejer som spelar musik och åldern är från tretton år, lägret drivs av erfarna musiker med speciella kompetenser. Malin Nilsson har varit med som ledare under alla tre åren, hon jobbar bland annat med uppsjungningsövningar denna morgon.
- Alla ledare på "campen" är kvinnliga musiker och har ett instrument som specialkompetens, en trummis, en basist, en på sång och två gitarrister berättar Malin Nilsson. 

Malins och de övriga ledarnas uppgifter under veckan är att få ihop ett helt band, det vanligaste är att man vill spela gitarr och sjunga men under veckan får alla deltagare prova alla instrumenten. De fjorton deltagarna bildar tre band som kommer att uppträda i slutet av veckan på en "Playsisters konsert".

- Anledningen till att vi bara har det här för tjejer är att vi tycker att platsen på musikscenen är väldigt snedfördelad mellan killar och tjejer. Vi har även märkt att tjejer som sysslar med musik får väldigt lite uppmuntran, särskilt i tonåren menar Malin.

 

 2013-08-13 playsisterscamp pb 045
I ett av rummen tränas det på trumtakter. (Foto: Peter Bohlin)

 

Syftet är att uppmuntra, peppa och coacha tjejerna till att känna det självklara i att musikscenen är till för dem också, inte bara killarna i samma ålder berättar Malin. Uppsalanyheter gick nyfiket runt i det stora huset för att kolla vad tjejerna gjorde på fömiddagen.

 

Efter morgonsamlingen samlades tjejerna i olika grupper, på scenen står ett par tjejer som "sjunger upp" med olika stämmor och övningar som Malin leder. I ett rum en trappa upp sitter en grupp bestående av två tjejer som spelar gitarr, de får lite tips om skalor och jammar lite. Jag fortsätter upp till våningen högst upp, där finns tre tjejer som lirar bas och jag hör hur ledaren ger konstruktiva tips och instruktioner.

 

2013-08-13 playsisterscamp pb 032
Line Jonsdotter från Knivsta ser fram emot fredagens konsert. (Foto: Peter Bohlin)

 

På samma våning sitter gruppen som spelar trummor, den var lättast att hitta till. Tre tjejer turas om att spela trumtakter och trots att ingen av den har trummor som huvudinstrument så är dem riktigt duktiga. På vägen ner till bottenvåningen hör jag musik, det låter verkligen bra.

 

Nyfiket tittar jag in i rummet och ser de två gitarrspelande tjejerna jamma blues med sin ledare, en av tjejerna är Line Jonsdotter från Knivsta som är på "campen för första gången".

- Jag anmälde mig för att det verkade kul, och sen är det bra att man får chansen att träna i band men det roligaste av allt är att man får testa olika instrument, säger Line som har sång och gitarr som huvudinstrument.

 

Första tillfället som jag såg Line var i gitarrgruppen, andra gången repade hon med "sitt band" som skall uppträda tillsammans på fredagens avslutande konsert.

- Jag älskar att uppträda och ser verkligen fram emot fredagens konsert, säger Line innan hon försvinner in till sin grupp.

 

När jag kommer ner till bottenvåningen för att intervjua Malin Nilsson som har sång som specialämne hör jag henne ge några tips till tjejerna som hon pratar med, "om ni tycker att musikerna inte spelar i rätt takt, lyssna på gitarristen" säger hon till tjejerna.

 - På fredagens avslutningskonsert visar deltagarna upp vad dom har lärt sig under veckan, alla som är intresserade är välkomna, man behöver inte ha någon anknytning till någon i banden, berättar Malin Nilsson avslutningsvis.

 

Hur det gått under veckan för tjejerna följer vi naturligtvis upp här på Uppsalanyheter efter den avslutande konserten.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.