Skriv ut denna sida
Jättenäckrosen Victoria utslagen för andra kvällen. (Foto: Morgan Jansson) Jättenäckrosen Victoria utslagen för andra kvällen. (Foto: Morgan Jansson)

Magiskt i Botaniska trädgården

2013-08-10 - 23:59

Idag lördag var sista dagen som Botaniska Trädgården hade extraöppet med anledning av den jättenäckros som blommade för andra kvällen på rad på lördagen.


Hela veckan har man väntat på att Jättenäckrosen Victoria skall slå ut, ikväll var andra dagen som näckrosen blommade. Första dagen som den blommar är den vit och andra dagen är den rosa, vanligtvis är varje blomma utslagen två nätter i rad.

 

När knoppen slår ut skjuts blomman upp över vattenytan för att sedan sjunka ner och slå ihop under dagen. Helt utslagen kan blomman bli upp till 40 cm i diameter. Den är fylld med flera kransar av kronblad och spiralställda ståndare.

 

IMG 0676-copy-2
Det finns outslagna knoppar kvar, de svarta är utblommade. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det finns flera knoppar som inte har slagit ut ännu på den jättenäckros som finns i Botaniska Trädgården. Men chansen att få se de knopparna slå ut reduceras kraftigt då man inte längre kommer att ha extra kvällsöppet.

 

Möjligheten att se dessa knoppar utslagna finns om man är där vid öppningsdags, då man får hoppas att den inte har hunnit sluta sig.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.