Skriv ut denna sida
Botan har extra öppet i helgen pga jättenäckrosens blomning. Botan har extra öppet i helgen pga jättenäckrosens blomning.

Jättenäckrosens blomning nära

2013-08-08 - 22:33

Under fredag och lördag har Botaniska trädgården extra öppet i Tropiska växthuset med anledning av den sydliga jättenäckrosens blomning.

 

Knoppen lyfte sig 5-10 cm över vattenytan under torsdagsnatten och har nu också börja luta lite. Det är tydliga tecken på att den är på väg att slå ut. Personalen i Botaniska trädgården är av delad uppfattning.

Några tror att den slår ut redan i kväll, andra hävdar att det fortfarande inte visar nog mycket vitt och istället slår ut imorgon.


Det som fascinerar människor så mycket är att det inte går att förutse när blomman slår ut, och att blomman bara är utslagen på natten och därmed blir lite otillgänglig. Varje blomknopp resulterar i två nätters blomning.

Första natten blommar Victoria cruziana vit och andra rosa. Dagen däremellan är blomman hopslagen. I Tropiska växthuset finns en planta som ger runt 30 blomknoppar per år, men det är bara den eller de som slår ut nu som trädgårdsbesökare har möjlighet att se.

Varje år brukar runt 500 personer komma till Uppsala Botaniska trädgård för att se blomningen.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.

Den 18 april öppnar nya Folktandvården Stationen, en klinik för korta besök och enklare behandlingar, vid Uppsala resecentrum.