Skriv ut denna sida
Producerade maskar efter tre månaders behandling. (Foto: Björn Vinnerås) Producerade maskar efter tre månaders behandling. (Foto: Björn Vinnerås)

Gödsel blir djurfoder

2013-05-28 - 18:43

Föreställ dig att du driver ett lantbruk i ett låginkomstland. Eftersom där är dåligt med vägar blir det enklaste sättet för dig att göra dig av med gödseln från dina djur – OCH din familj – i närmaste vattendrag. Björn Vinnerås, docent vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, är en av dem som driver ett projekt där gödsel faktiskt blir mat – för djur. Är det inte äckligt att jobba med skit, Björn?

 

- De material som vi jobbar med har ju en viss tröskel att börja arbeta med, men vårt mål är att förhindra att skiten hamnar i dricksvattnet som fallet är nu på många håll och det är ännu äckligare, säger Björn Vinnerås.

 

Projektet, som Björn driver tillsammans med Cecilia Lalander och Alan Komakech, går ut på att motivera till gödselhantering genom att tillverka produkter som har ett ekonomiskt värde. I Kampala i Uganda dumpas över 60 procent av djurgödseln och ännu mer av människogödseln i vattendragen.

 

Ekonomiskt värde och andra vinster
Genom att omvandla gödseln till proteiner kan det användas i tillverkningen av djurfoder. Och det är alltså där det ekonomiska värdet ligger. Omvandlingen av gödseln sker antingen med maskkompostering eller med kompostering med svart soldatfluga (BSF). En annan vinst med denna kompostering är också att gödselns volym minskar rejält, liksom den salmonellasmitta som finns i gödseln.

 

Med flugkomposteringen har forskarna lyckats omvandla ett kilo gödsel per dag till 100 gram prepuppor avsedda som djurfoder. Maskkomposteringen ger ännu fler nyttigheter: 500 kilo nötgödsel har omvandlats till 50 kilo maskar, som i sin tur kan användas till foder, samt 100 kilo kompost, som kan användas som gödsel.

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Torsdagen den 13 maj uppmättes den sjunde högsta temperaturen för veckan någonsin vid mätstationen Uppsala Flygplats. Även veckan som helhet var varmare än normalt.

 

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.