Skriv ut denna sida

Uppsalas första publika laddstolpe invigs

2013-05-16 - 12:41

På lördag invigs Uppsalas första publika laddstolpe, som gör det möjligt att ladda elbilen med enbart solel. Den nya laddstolpen ingår i ett nytt system för elbilar, där all el som används producerats av närbelägna solcellsanläggningar. Kärnan i detta nya solsystem är IT-systemet Solbanken från Solelia Greentech.

 

I det nya systemet ingår kommunens nya publika laddstolpe utanför Ofvandahls konditori, Ångelstaskolans solcellsanläggning och den solcellsbaserade laddstationen vid Resecentrum, som kommunen använder till sina tjänstebilar.

Solelia Greentech, som nyligen tilldelades Bona Postulata-priset, har utvecklat systemet.

– Solbanken är navet i det nya solsystemet. Solbanken registrerar all solel som produceras och används i de olika anläggningarna. När en elbil laddas vid den nya stolpen görs ett uttag från Solbankskontot. På så sätt kan vi garantera att all el som laddas motsvaras av lika mycket solelsproduktion, berättar Carolina Johansson, VD på Solelia Greentech.

 

På lördag den 18 maj klockan 14,00-16.00 pågår invigningen, kommunalrådet Stefan Hanna invigningstalar och det finns möjligheter att provköra soldrivna elbilar, det kommer också att genomföras aktiviteter för barn. Platsen är Sysslomansgatan/S:t Olofsgatan mitt emot Ofvandahls konditori.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Corona: Den senaste veckan har 560 nya fall av Covid-19 bekräftats i Uppsala län, det är ungefär samma nivå som under den föregående veckan. Flest nya fall i länet just nu finns i Östhammar.

I mitten av mars fick taxiföraren Anette Svensson frågan om hon kunde tänka sig att köra en av företagets coronabilar. Det var aldrig någon tvekan och sedan en månad tillbaka kör hon bara coronakunder.

Sent på lördagsnatten avvisades en person sedan denne plockat mat ur restaurangens sopor och värmt i micron.

Det första fallet av coronavirus bekräftades under torsdagkvällen av Region Uppsala. En patient vårdas nu på Akademiska sjukhuset.

I år firar barn- och ungdomsorganisationen 4H 100-årsjubileum. I samband med den nationella 4H-dagen den 15:e september väljer därför Uppsala 4H att bjuda in till en riktig familjefest i lantlig miljö på Gränby 4H-gård. Vi på Uppsalanyheter tog kontakt med två av arrangörerna för att ta reda på vad det är som gör 4H speciellt och varför just du ska fira 100-årsjubileet där!

Li Bennich-Björkman, författare och skytteansk professor i vältalighet och statskunskap vid Uppsala universitet får årets Disapris. Hon tilldelas priset för sin senaste bok där hon undersöker olika existentiella dimensioner av att leva i exil.

I helgen firades World Beard Day i Stockholm för fjärde året i rad med en storslagen skäggfest, den största i Europa. Bland vinnarna märktes bland annat Uppsalabon Tobias Lindroth som vinnare i klassen "Best Tight Beard".

Hur uppstår antibiotikaresistens? I en ny artikel i Journal of Biological Chemistry visar forskare från Uppsala universitet hur ett bakterieenzym kan lära sig att inaktivera olika antibiotikamolekyler genom att mutera.

Det råder under söndagen totalt stopp för samtliga ULs regionbussar i Uppland efter problem med chaufförernas nödlarm.

Catarina König från Uppsala blev 2016 utsedd till Sveriges Mästerkock i TV4. Idag är en hon en av Sveriges främsta matinfluencers. Nu anställs hon av Almondy som produktutvecklare på heltid med fokus på att identifiera nya trender och smaker.