Skriv ut denna sida
Upplands Biltorg återfinns på Råd&Röns Svarta Lista. (Foto: Peter Bohlin) Upplands Biltorg återfinns på Råd&Röns Svarta Lista. (Foto: Peter Bohlin)

Ett företag på svarta listan

2013-01-01 - 13:14

Uppsalas företagare sköter sig i allmänhet mycket bra, framförallt är man bra på att lösa eventuella tvister med kunder på ett bra sätt. Det finns dock ett undantag.
Två gånger varje år publiceras Råd&Röns "Svarta Lista", där publiceras namnen på företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens (ARN) beslut. På Listan som publicerades i Augusti 2012 återfinns ett Uppsalaföretag, det är företaget Upplands Biltorg.

 

Ärendet gäller en kund som köpt en begagnad bil för 26 000 kronor, knappt tre månader efter bilköpet startade inte bilens motor längre och kamaxeln hade skurit. Företaget rekommenderades att låta kunden häva köpet. Företaget har inte accepterat beslutet/rekommendationen från ARN.


Lång resa för kunden innan företaget "listas" 

Innan man hamnar på Svarta Listan har Konsumenten haft en lång resa, kunden hamnar i tvist med företaget och när man inte kan lösa det så går kunden vidare till ARN med sitt ärende. Kunden får rätt hos ARN och en rekommendation utfärdas till företaget som inte bryr sig om vad ARN säger. Långt ifrån alla kundärenden får rätt hos ARN, knappt hälften av alla ärenden får rätt. Innan Råd&Rön publicerar den Svarta Listan ger man en ny chans till de berörda genom att skriva ett brev både till konsumenten och företaget, där man frågar om de har kommit på bättre tankar.

 

Om man kommit så långt i processen och ändå inte kommer överens hamnar alltså företaget på den svarta listan. Upplands Biltorg och kunden har i det här fallet inte kommit överens och Råd&Rön uppmanar nu folk att undvika att handla hos det här företaget.

På hela riket toppar just kategorin Motor med 34 företag på listan, på andra plats ligger kategorin Bostad med 21 företag tätt följt av Resor med totalt 19 företag på listan.


Läs också: Bilhandlaren: "känner mig missförstådd" 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).