Skriv ut denna sida
Frönyelsen av Ultuna fortsätter. (Foto: Pressbild, arkiv) Frönyelsen av Ultuna fortsätter. (Foto: Pressbild, arkiv)

Förnyelsen av Ultuna

2013-09-04 - 09:44

En ny huvudbyggnad uppförs på Ultuna i Uppsala. Det kubformade huset är sista stora delen av förnyelsen av området och blir entré till Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). 

 

Imtech VS-teknik har fått uppdraget att installera värme, sanitet och kyla i den nya byggnaden, som fått namnet Ulls hus, samt i den nuvarande östra längan, som behålls och byggs om. I en tidigare entreprenad har Imtech utfört avloppsdragningar i mark och platta. Total yta för de två byggnaderna är 24 000 kvadratmeter, uppger man i ett pressmeddelande.

 

Den nya huvudbyggnaden får fem våningar som innehåller kontorslokaler för ledningen och administrationen. Institutionerna för stad och land och ekonomi, som gemensamt kallas samhällsklustret, samt en del allmänna undervisningslokaler ska också flytta hit. I markplanet och suterrängvåningen finns en stor öppen entréhall som blir universitetets huvudentré. Här kommer alla servicefunktioner för studenter, anställda och besökare att samlas.

 

Imtechs installationer omfattar värme, sanitet, kyla, dammsugningssystem, två fjärrvärmecentraler i det nya huset och en i östra längan samt två fjärrkylcentraler. Ordersumman är ca 22 miljoner kronor. Mellan fyra och åtta montörer kommer att sysselsättas. Arbetet har påbörjats och ska vara slutfört i februari 2015.

 

Beställare är Akademiska Hus AB och byggare PEAB. Entreprenadformen är utförandeentreprenad.

- Den nya byggnaden uppförs med miljöklassning ”silver” vilket ställer lite högre krav på val av material, berättar filialchef Peter Hägg  på Imtech VS-teknik i Uppsala. Den stora utmaningen blir annars logistiken och materialhanteringen. Arbetsområdet är begränsat och materielleveranserna måste planeras mycket noga.

 

Många installationer pågår samtidigt vilket ställer stora krav på tidsplaneringen. Tack vare CAD-systemet kan vi se hur installationerna förhåller sig till varandra och undvika krockar.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).