Skriv ut denna sida
JC lägger ner butikerna i Uppsala. (Foto: Pressbild) JC lägger ner butikerna i Uppsala. (Foto: Pressbild)

JC lägger ner i Uppsala

2013-07-31 - 02:58

Klädkedjan RNB och JC:s dåliga lönsamhet har varit en följetong sedan i början av året, nu lägger man ner butikerna i Uppsala.

 

Klädföretaget Retail and Brands (RNB) redovisade en förlust före skatt på 41 miljoner kronor under perioden december 2012- februari 2013, samma period året före var förlusten 42 miljoner kronor. Omsättningen för bolaget som bland annat äger JC och Polarn o Pyret uppgick till 702 miljoner kronor vilket är en minskning med 52 miljoner kronor mot ett år tidigare.

I slutet av mars beslutades om en nyemission i RNB för att förstärka kassan med 430 miljoner kronor, man lade ner butikskedjan Sisters i vintras för att minska förlusterna, men även JC brottas med stora problem och RNB:s skuldsättning är hög.
- Pengarna från nyemissionen skall inte gå till att finansiera fortsatta förluster i JC, sa finansdirektör Stefan Daneli till DN i mitten av April i år.

 

Under perioden mars-maj har förlusterna för RNB fortsatt och före skatt uppgår dem till 30 miljoner kronor, förlusten för motsvarande period föregående år var 42 miljoner kronor. JC:s dåliga resultat förklarar mer än hela förlusten menar VD Magnus Håkansson i den ekonomiska rapporten.  

Inom några månader väntas JC ha varslat 100 personer från sina jobb, i dagens upplaga av Aftonbladet uppges att JC-butikerna i bland annat Uppsala kommer att läggas ner. Ytterligare 13 butiker läggs ner i fem andra svenska orter.

 

Det innebär att JC snart har halverats mot när det gick som bäst.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För sex år sedan började Uppsalabon Firaz Anik att arrangera hälsoresor för svenska patienter till Istanbul. Svenska män och kvinnor som ville göra hårtransplantationer reste till Turkiet, nu sex år senare utvecklar Firaz verksamheten tillsammans med brodern Ferhat Anik och flyger in läkare till Sverige.

Nyårsdagen är den dag på året då Uppsalaborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Vesuvio, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Årets "Black Friday" är större och mer omfattande än någonsin och flera affärskedjor slår försäljningsrekord, de produkter som efterfrågats mest av uppsalaborna är teknikprodukter. Här är listan med de tio mest efterfrågade artiklarna i Uppsala.

I måndags den 4 september tillträdde Uppsala Konsert & Kongress nya konferenschef Gabriella Gullberg. Det var många sökande till tjänsten men valet föll alltså på projektledaren Gullberg som redan fanns i organisationen.

I fredags hade Fazer Food&Co smygpremiär som första och enda restaurang i Segerstedtshuset, i dag måndag öppnade restaurangen "på riktigt".

I början av augusti tar Daniel Eriksson och Anders Stenström över Restaurang Domtrappkällaren som nya krögare och de är inte några nykomlingar i Uppsalas restaurangvärld.

Just nu byggs kontorsytor om 3 000 kvm med planerad inflyttning 2018. I förlängningen planeras det för ytterligare 7 000 kvm moderna kontorslokaler med god tillgänglighet, parkering och närhet till handel och service.

Stjärnföretagaren 2016 är tävlingen som avgörs i 14 städer i Sverige, och nu har årets vinnare i Uppsala korats. Vinnare blev Lisa Larsson på Bröllopspodden i Uppsala – som fick motta priset när Sveriges största företagarturné och evenemanget Stjärnföretagarens 15 hemligheter besökte Uppsala.

På onsdagseftermiddagen samlades unga egna företagare på Vaksala torg för marknad med sina RS-företag (RS = Roligaste Sommarjobbet). Stämningen var mycket god trots hårda vindar som blåste in över torget.

Närmare 450 nya lägenheter kommer att byggas i Gränbystaden Uppsala, första spadtaget för satsningen togs idag vid lunchtid av bland annat kommunalrådet Erik Pelling (S).