Skriv ut denna sida
Kommunen tar över färdtjänsten till egen beställninsgcentral. (Foto: Peter Bohlin) Kommunen tar över färdtjänsten till egen beställninsgcentral. (Foto: Peter Bohlin)

Färdtjänsten flyttas till egen planeringscentral

2014-03-20 - 10:00

Uppsala kommun ska upprätta en egen central för planering, beställning och produktion av färdtjänstresor, det beslutades på onsdagen av gatu- och samhällsmiljönämnden.


Den nya trafikcentralen ska vara i bruk den 1 januari nästa år. Beslutet fattades av gatu- och samhällsmiljönämnden den 19 mars. Orsaken till att kommunen nu vill driva en egen trafikcentral för dessa resor är att man på detta sätt får en bättre möjlighet att planera trafiken och att kontrollera och följa upp utförandet vilket innebär flera vinster.

– Genom att kontrollera hela färdtjänstkedjan blir det enklare att anpassa tjänster och service efter kundernas önskemål. Vi kan också utnyttja resurserna på ett effektivare sätt vilket innebär en kostnadsbesparing, säger färdtjänstchefen Ralf Nord.

 

Dagens system med beställning via taxibolagen kommer nu att försvinna. I stället behöver kunden endast ringa ett telefonnummer och därefter lotsas man vidare till en resa av en samordnare. Centralen ska ingå i färdtjänstenheten och lokaliseras i nära anslutning till landstingets beställningscentral för sjukresor vilket ger flera fördelar.

– Genom att samverka med landstinget får vi tillgång till viktig kompetens och kommer att kunna utnyttja fordonen på ett effektivare sätt. Det blir också tekniskt möjligt att identifiera de resor som idag sker till sjukhus och vårdinrättningar som sjukresor. Idag görs många sådana resor som färdtjänst vilket påverkar kommunens ekonomi negativt, säger Stefan Hanna (C), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

 

Kommunen vill upphandla trafiken utifrån en fast ersättningsmodell med ett större fokus på kvalitet, service, miljö och trafiksäkerhet. Modellen som just nu undersöks ska leda till fler nöjda resenärer och leverantörer och kommunens kostnad ska vara mer förutsägbar än i dagens system.

 

Uppsala kommun hoppas på att samordningsvinster och minskade kostnader för sjukresor, på några års sikt ska ge besparingar på flera miljoner kronor. Den nya centralen kommer att behöva anställa mellan 12-15 personer. En viss investering tillkommer också för ny teleteknik.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Från 1 oktober kommer fem mobila betalleverantörer att minskas till två meddelar Uppsala Parkerings AB, som upphandlat leverantörerna Parkster och SMS-park.

Lunds kommun är för tredje året i rad vinnare i SHIFT kommunranking för hållbara transporter, Uppsala som kom på åttonde plats fick dock ett hedersomnämnande i samband med prisutdelningen.

Uppsala kommun har godkänt ett program för en fullstor idrottshall vid Kvarngärdesskolan. Förslaget tar sin utgångspunkt i lokalförsörjningsplanen för idrottshallar som antogs 2016. Hallen ska tillgodose såväl skolans behov som, efter skoltid, föreningar och andra intresserade.

I augusti genomförde Uppsala kommun en skräpmätning både i park och på gata. Mätningen visar att det är mindre skräp i år än 2016. I park minskade antalet skräp per tio kvadratmeter från 3,26 till 1,03 och på gata från 7,53 till 4,93. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och kommunen planerar en kampanj för att minska antalet fimpar som kastas på marken.

På torsdagen 21 september står Uppsala kommun och polisen på Resecentrum för att samla in synpunkter och ha dialog om tryggheten och trivseln vid Uppsala Resecentrum.

I fredags slog Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella på vårdboendet Vipängens korttidsboende. Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar nu att det fanns legionella i vårdboendets vatten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in nya vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts.

Uppsala kommun drar tillbaka den pågående upphandlingen av driften för nio äldreboenden. På grund av överklaganden och en lång juridisk process har något beslut om vilka företag som ska driva de nio äldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och månad för månad visa hur pengarna används och om kommunen når sina mål. Syftet är att öka kommuninvånarnas insyn och förbättra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter årets första tre månader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nämnder. Nu vidtas åtgärder för att komma till rätta med underskotten...