Skriv ut denna sida
Uppsala Kommun välkomnar nya svenska medborgare. (Foto: Pressbild) Uppsala Kommun välkomnar nya svenska medborgare. (Foto: Pressbild)

Uppsala välkomnar nya svenska medborgare

2013-06-05 - 09:15

På nationaldagen den 6 juni välkomnar Uppsala kommun traditionsenligt de uppsalabor som blivit nya svenska medborgare under året som gått med en ceremoni på Uppsala slott. Efter ceremonin går de nya medborgarna tillsammans med sina gäster i procession till Parksnäckan där de är hedersgäster under kommunens nationaldagsfirande.

 

Traditionsenligt bjuder Uppsala kommun in alla uppsalabor som blev svenska medborgare under 2012 till en ceremoni på slottet på nationaldagen. Det kommer att bjudas på förfriskningar, musik och tal av kommunfullmäktiges ordförande Lars Bäcklund (M) och utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mohamad Hassan (FP).

– Det har blivit en uppskattad tradition att börja nationaldagsfirandet med en ceremoni för våra nya medborgare och deras anhöriga. Det brukar vara ett högtidligt tillfälle med mycket glädje för alla som är på plats, säger Mohamad Hassan.

 

Programmet på slottet avslutas med en procession till Parksnäckan där Uppsalas officiella nationaldagsfirande börjar klockan 13.00. Nationaldagsfirandet i Parksnäckan inleds med ett välkomsttal av kulturnämndens ordförande Eva Edwardsson, följt av kommunfullmäktiges ordförande Lars Bäcklund. På scen står Coste Apetrea med sitt band Pobre Diablo.

– Det är väldigt roligt att bjuda besökarna på ett nationaldagsprogram med klassiska svenska toner och en del latin. Vi har professionella musiker på scen i form av Pobre Diablo, men också några framtida stjärnskott från Uppsala musikskolas Paradorkester samt den unga solisten Tyra Sund, 7 år, säger Eva Edwardsson (FP), ordförande i kulturnämnden.

 

Programmet leds av Anna-Karin ”ako” Nytell Oldeberg. Medverkar gör bland andra Pobre Diablo, Tensta spelmanslag, Uppsala Paradorkester, Tyra Sund och scouter från Wasakåren. Under firandet kommer en fana att delas ut till Kalmar nation, som har ansökt och beviljats en fana av Rikskommittén Sveriges Nationaldag.

 

Nationaldagsfirandet arrangeras av Uppsala kommun. Fri entré.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Från 1 oktober kommer fem mobila betalleverantörer att minskas till två meddelar Uppsala Parkerings AB, som upphandlat leverantörerna Parkster och SMS-park.

Lunds kommun är för tredje året i rad vinnare i SHIFT kommunranking för hållbara transporter, Uppsala som kom på åttonde plats fick dock ett hedersomnämnande i samband med prisutdelningen.

Uppsala kommun har godkänt ett program för en fullstor idrottshall vid Kvarngärdesskolan. Förslaget tar sin utgångspunkt i lokalförsörjningsplanen för idrottshallar som antogs 2016. Hallen ska tillgodose såväl skolans behov som, efter skoltid, föreningar och andra intresserade.

I augusti genomförde Uppsala kommun en skräpmätning både i park och på gata. Mätningen visar att det är mindre skräp i år än 2016. I park minskade antalet skräp per tio kvadratmeter från 3,26 till 1,03 och på gata från 7,53 till 4,93. Fimpar är fortfarande det vanligaste skräpet och kommunen planerar en kampanj för att minska antalet fimpar som kastas på marken.

På torsdagen 21 september står Uppsala kommun och polisen på Resecentrum för att samla in synpunkter och ha dialog om tryggheten och trivseln vid Uppsala Resecentrum.

I fredags slog Vipängen larm om ett misstänkt fall av legionella på vårdboendet Vipängens korttidsboende. Provsvaren från Folkhälsomyndigheten visar nu att det fanns legionella i vårdboendets vatten.

Vipängens korttidsverksamhet tar tillfälligt inte in nya vårdtagare efter att misstänkt legionellasmitta har upptäckts.

Uppsala kommun drar tillbaka den pågående upphandlingen av driften för nio äldreboenden. På grund av överklaganden och en lång juridisk process har något beslut om vilka företag som ska driva de nio äldreboendena inte kunnat fattas skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Uppsala kommun har tagit fram en ny digital lösning för att förklara kommunens budgetprocess och månad för månad visa hur pengarna används och om kommunen når sina mål. Syftet är att öka kommuninvånarnas insyn och förbättra den lokala demokratin.

Den ekonomiska prognosen efter årets första tre månader indikerar ett underskott för sex av kommunens femton nämnder. Nu vidtas åtgärder för att komma till rätta med underskotten...