Skriv ut denna sida
Basketspelaren Stefan Grundströms rätt till A-kassa under säsongsuppehållet prövas av högsta instans. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild) Basketspelaren Stefan Grundströms rätt till A-kassa under säsongsuppehållet prövas av högsta instans. (Foto: Peter Bohlin, arkivbild)

Basketspelarens rätt till A-kassa prövas av domstol

2016-07-01 - 03:36

Den tidigare spelaren i Uppsala Basket Stefan Grundberg fick avslag på sin ansökan om A-kassa mellan säsongerna. Nu tar Högsta förvaltningsdomstolen upp frågan till en vägledande prövning.

 

Idrottsutövarens rätt till A-kassa mellan säsongerna går nu till prövning i Högsta förvaltningsdomstolen, det är den tidigare basketspelaren i Uppsala Basket Stefan Grundberg som överklagat ett avgörande i Kammarrätten från juni 2015 där han fått avslag på sin ansökan om A-kassa.

 

Det hela började när Stefan Grundberg anmälde sig arbetslös sedan hans kontrakt med Uppsala Basket gått ut efter säsongen 2013. Grundberg anmälde sig till Arbetsförmedlingen och begärde A-kassa för perioden mellan den 29 maj till 31 juli. Från den första augusti hade Grundberg fått nytt kontrakt med Uppsala Basket.

 

Unionens A-kassa avslog Grundbergs ansökan och menade att han inte kan anses ha stått till arbetsmarknadens förfogande då hans möjligheter att tacka ja till ett heltidsarbete samtidigt som han har ett kontrakt med Uppsala Basket från den första augusti varit obefintliga. Ett beslut som sedemera överklagades till Förvaltningsrätten i Uppsala som ansåg att Grundberg stått till arbetsmarknadens förfogade.

 

Förvaltningsrätten i Uppsala beslutade därför att det överklagade beslutet skulle upphävas och målet skulle åter visas till arbetslöshetskassan för prövning om övriga villkor för arbetslöshetsersättning var uppfyllda.

 

Unionens A-kassa var dock inte nöjda med Förvaltningsrätten i Uppsalas beslut och överklagade detta till Kammarrätten. I juni 2015 kom domen, Kammarrätten upphävde Förvaltningsrätten i Uppsalas dom om att Grundberg stått till arbetsmarknadens förfogade och fatsställde därmed Unionens Arbetslöshetskassas beslut.

 

Detta föranledde Stefan Grundberg att anmäla frågan till prövning i högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen som meddelade i mitten av juni i år att man kommer att ge ärendet prövningstillstånd. Frågan som kommer att prövas är om en idrottsman har rätt till arbetslöshetsersättning efter avslutad anställning utan hinder av att avtal tecknats om anställning nästkommande säsong.

 

Frågan har tidigare aktualiserats bland annat inom ishockeyn där klubbarna brukar skriva åttamånaderskontrakt för att slippa betala lön till spelarna under sommarmånaderna. Den vägledande prövningen får sannolikt stora konsekvenser för hur klubbar och idrottsmän kommer att utforma sina kontrakt i framtiden.

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Antalet konkurser i Uppsala län har hittills i år minskat med drygt 3 procent jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.

Årsprognosen för Akademiska sjukhuset visar fortsatt på ett underskott på 375 miljoner kronor, prognosen är däremed oförändrad mot prognosen i februari.

Bakom svenska folkets miljardskulder hos Kronofogden döljer sig tiotusentals mål om radio- och tv-avgift som inte betalats i tid. Det visar kreditupplysningsföretaget Synas genomgång av privatpersoners skulder som förfallit.

Totalt 432 deltidsbrandmän fördelade på 25 orter i Uppsala län har varslat om strejk för bättre villkor, förhandlingarna återupptas idag måndag.

Just nu väntar många uppsalabor på skatteåterbäringen, då slår bedragare till och skickar ut ett bluffmejl som ser ut att komma från Skatteverket.

Konkurserna inom svenskt näringsliv fortsätter att minska och i februari sjönk antalet konkurser med hela 13 procent. Men i Uppsala län är trenden den motsatta, där ökade antalet konkurser  med 133 procent.

Uppsalahem och Studentstaden fortsätter att uppvisa mycket goda ekonomiska resultat. Under tre år i rad har Uppsalahems årliga hyreshöjningar gradvis minskat.

27 procent tror att bostadsmarknaden kommer att påverkas av regeringskrisen och det stundande extravalet.

Färska siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att villa- och radhuspriserna i genomsnitt stigit med 1 procent de senaste tre månaderna samt med 4 procent senaste året i Uppsala län.

TV4 tog på onsdagen det historiska beslutet att lägga ner alla sina lokala nyhetssändningar, redan om två månader släcks bland annat TV4 Uppland ner.