Skriv ut denna sida
Branden utanför Sala rasar för femte dagen. (Foto: Privat) Branden utanför Sala rasar för femte dagen. (Foto: Privat)

Största skogsbranden i modern tid

2014-08-04 - 17:03

Den skogsbrand som rasar utanför Sala är fortfarande inte under kontroll, Uppsalas norra område med boende i Jumkil och Järlåsa samt däromkring är drabbade av rök från branden.

 

Kraftiga vindar för rökmoln många mil från Sala och boende i Uppsalas norra delar som Jumkil och Järlåsa märker av branden. Räddningsledaren Mats Körner säger till Aftonbladet TV vid 17-tiden att man inriktar sig just nu med att försöka begränsa branden, inte att släcka den.

 

Branden startade i torsdags av en markberedarmaskin och har sedan dess ökat i omfattning till att nu rasa utanför all kontroll, storleken på branden uppges vid 17-tiden vara runt 10 000 hektar och den sprider sig mycket snabbt.

- En brand av den här omfattningen kan sprida sig med en hastighet av 30km/h, säger Räddningsledaren Mats Körner till Aftonbladet TV.

 

Den enorma skogsbranden är den mest omfattande i modern tid i Sverige och än finns det ingen som kan förutse slutet på den. Räddningstjänsten kan bara fortsätta kampen och hoppas på att få hjälp av regn.

 

På måndagseftermiddagen togs beslut att evakuera Gammelbyn med ett 80-tal boende, man har även tagit beslut vid 18-tiden att evakuera boende i området Ängelsberg. Vid 19-tiden utökades omfattningen att även gälla Västervåla och Ängelsbergs vidare upp längsmed väg 668 till Hästbäck, och boende längs väg 256 till Hönsjöfors.

 

En privatperson som Uppsalanyheter har talat med vittnar om hur det "brinner överallt" och lågor som brinner över trädtopparna.

 

Just nu arbetar uppemot 100 personer med släckningsarbetet, räddningstjänster från Västmanland, Uppland, Stockholm och Gotland samt hemvärnet, tio helikoptrar och många frivilliga som deltar i arbetet.

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En man i 25-årsåldern vägrade att stanna för en polispatrull i Boländerna på tisdagskvällen, men efter ett kortare förföljande tappar föraren kontrollen av fordonet och kunde gripas.

Två bilar har kolliderat på E4 i norrgående riktning på tisdagsmorgonen, enligt initiala uppgifter skall båda bilarna ha haft sommardäck.

Två skadade personer anträffades på torsdageftermiddagen utomhus på två olika platser, efter utredning har tre personer gripits, bland annat de skadade männen som är misstänkta för mordförsök.

Polis larmades till en adress i Kvarngärdet vid 19:25 på torsdagskvällen sedan en person påträffats med stickskador.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.