Skriv ut denna sida
Landstinget frias efter film med döende patient. (Foto: Peter Bohlin, arkiv) Landstinget frias efter film med döende patient. (Foto: Peter Bohlin, arkiv)

Landstinget frias för film med döende patient

2013-12-23 - 16:47

Familjen såg sin döende far i ett program på tv3, sköterskor pratade om den döende patienten i tv men har inte brutit mot tystnadsplikten säger Uppsala Tingsrätt.

 

Programmet "Sjukhuset" sändes 2007 och den 58-årige mannen hade vid sändningstillfället avlidit till följd av sin cancer. Familjen kände igen mannen trots att ansiktet var "dimmat" - de anhöriga anmälde landstinget i Uppsala för sekretessbrott med ett skadeståndskrav på 375.000 kronor för kränkning.

 

Idag föll domen i Uppsala Tingsrätt som friar Uppsala Läns Landsting för brott mot Tystnadsplikten, man fastslår att sköterskorna omfattas av yttrandefrihetslagen då det rör sig om ett tv-program och därmed har inte något brott begåtts mot tystnadsplikten. Rätten dömer att de anhöriga skall betala rättegångskostnaderna som uppgår till 590.000 kronor.

 

På webbsidan för Centrum för rättvisa skriver man att "Tingsrättens resonemang går emot högsta domstolens praxis som säger att myndigheter inte kan åberopa yttrandefrihet för att undgå ansvar" domen kommer att överklagas till hovrätten enligt Anna Rogalska Hedlund som är de anhörigas ombud i fallet.

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

En man i 25-årsåldern vägrade att stanna för en polispatrull i Boländerna på tisdagskvällen, men efter ett kortare förföljande tappar föraren kontrollen av fordonet och kunde gripas.

Två bilar har kolliderat på E4 i norrgående riktning på tisdagsmorgonen, enligt initiala uppgifter skall båda bilarna ha haft sommardäck.

Två skadade personer anträffades på torsdageftermiddagen utomhus på två olika platser, efter utredning har tre personer gripits, bland annat de skadade männen som är misstänkta för mordförsök.

Polis larmades till en adress i Kvarngärdet vid 19:25 på torsdagskvällen sedan en person påträffats med stickskador.

Flera personer har gripits efter en skottlossning i Gränby på måndagseftermiddagen. Första larmet kom till polisen vid 15-tiden och vittnen ska ha sett skjutningen.

En bilist i 30-årsåldern misstänks för drograttfylleri sedan han kontrollerats av polis i höjd med Stenhagen.

En man greps på söndagseftermiddagen efter en kortare språngmarsch i Boländerna för stölder i flera butiker.

Den man som anträffades allvarligt knivhuggen på Slottsgränd natten mot lördagen uppges ha avlidit under måndagen av sina skador. 

En cyklist och en mopedist hamnade i handgemäng på en cykelbana i Stadsparken, händelsen resulterade i att båda anmälde varandra för misshandel.

En man i 25-årsåldern stoppades och bötfälldes efter en biljakt i mycket hög hastighet på E4 under fredagskvällen.