Skriv ut denna sida
Catarina Kylberg uppsalakonstnären som ställer ut på Galleri Uppsala. (Foto: Morgan Jansson) Catarina Kylberg uppsalakonstnären som ställer ut på Galleri Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

Ett vackrare Uppsala - på Galleri Uppsala

2017-10-11 - 03:27

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

 

Det är alltså de hustavlor som hon målar och genomgående för dessa tavlor är att det inte finns några bilar med. Däremot så kan man se en del cyklar, men framförallt människor. Man ser också massor av detaljer. En av besökarna räknade katter i en tavla som heter "Kattgränd", efter en stund kom hon tillbaks till samma tavla och kunde då hitta ännu fler katter.


DSC03800-copy-UN

Catarina Kylberg som hon ser Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)


Jag klev in på galleriet ganska sent på lördagen, första dagen på utställningen och då fanns det en hel del tavlor som redan var sålda. Det är uppenbarligen fler än jag som gillar hennes tavlor. En brokig skara människor tittar runt.

 

Det är ganska roligt att betrakta de som redan befinner sig lokalen. Det är många lokala miljöer på tavlorna, vilket gör att folk pratar om vad de ser, eller tror sig se. Alla tavlor har inte en förlaga i verkligheten.

 

DSC03801-copy-UN

I Catarina Kylbergs tavlor finns inga bilar, däremot människor och katter. (Foto: Morgan Jansson)


När jag står där så är det en kvinna som är väldigt intresserad av en tavla. Hon tar reda på när de öppnar dagen efter så att hon ska kunna hänga på låset och köpa tavlan. Hon hinner inte mer än få reda på öppningstiden förrän en man redan har bestämt sig och köper tavlan framför näsan på henne.

 

Det visade sig att det var en gammal barndomskamrat till henne. Snopet men hon gratulerade honom till köpet, det verkade som om de fortfarande var vänner. Trots att han köpte "hennes" tavla.

 

DSC03804-copy-UN

Catarina Kylbergs utställning på Galleri Uppsala pågår till torsdag denna vecka. (Foto: Morgan Jansson)

 

Om kvinnans ångest blir allt för stor så kan hon beställa en likadan. Catarina Kylberg målar hustavlor på beställning. Du kan alltså få välja vad du vill ha med för karaktärer eller hus i tavlan. När jag senare pratar med Catarina berättade hon om en tavelbeställare som ville ha med några barnbarn och bästa vännen. Men INTE nån respektive, det är ju sådant som kan vara föränderligt.

Morgan Jansson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.

Omskrivna och hyllade komikern Mårten Andersson avslutar sin vårturné "Hybris" på UKK i Uppsala fredag den 29 april.