Skriv ut denna sida
Vikingarna är delvis inspelad i Gamla Uppsala (Foto: Millstream Films/Viasat History) Vikingarna är delvis inspelad i Gamla Uppsala (Foto: Millstream Films/Viasat History)

"Vikingarna" - premiär för dokumentär inspelad i Gamla Uppsala

2015-05-28 - 02:22

Lagom till sommaren har Viasat History premiär för "Vikingarna", en dokumentärserie som genom nya arkeologiska fynd sprider nytt ljus över vikingarnas liv och historia, delar av dokumentären är inspelad i Gamla Uppsala och börjar sändas tisdag den 2 juni.


I fem avsnitt kan man följa i vikingarnas fotspår tvärsöver Europa till de platser vikingarna besökte och undersöker hur dessa ökända skandinaviska krigare verkligen levde. Vikingarna var skickliga hantverkare, blodtörstiga krigare och duktiga handelsmän. De plundrade och handlade med allt utav värde som pälsar, smycken, slavar och vapen ända från Newfoundland till Kaspiska havet. Och inte bara öppnade de nya handelsvägar som fortfarande används idag, de grundade också otroliga städer som Kiev och Novgorod, och tog kontroll över klassiska knytpunkter som York, Neapel och Istanbul.


I Viasat Historys nya satsning Vikingarna får vi höra experter inom vikingahistoria berätta om de platser vikingarna besökte. Vi får höra skildringar om vikingarnas liv och se nya, arkeologiska fynd uppdagas – fynd som målar upp en ny sanning om vikingarnas liv och historia.

 

Vikingarna har spelats in på flera platser i Sverige och Europa, däribland i Gamla Uppsala. Den har även spelats in i Stockholm och på Mälaröarna Adelsö och Helgö samt i Tumbo, Trelleborg och på Öland.

 

 

 

 

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.