Skriv ut denna sida
En historisk roman om kärlek och örter. (Foto: Ulrika Hurtig) En historisk roman om kärlek och örter. (Foto: Ulrika Hurtig)

Den som jag trodde skulle göra mig lycklig

2014-01-19 - 15:30

Den alldeles nyutkomna boken Den som jag trodde skulle göra mig lycklig inleds med en obduktion. Föga förvånande, trots allt, när jag som läsare inser att den utspelar sig på 1700-talet. På den tiden då människor lärde sig genom verkliga, kliniska prövningar. Författaren Christina Wahldén har utgått från vissa faktiska händelser men skrivit en fiktiv roman om en av kvinnorna runt Carl von Linné, hans äldsta dotter Lisa Stina.


Lisa Stina har flera systrar men bara en bror. Och det är brodern som skolas, som ska ta över faderns arbete. Så blir det nu inte riktigt. Sonen har varken huvud eller lust till det botaniska. Lisa Stina har både och - men hon är ju kvinna.

 

Carl von Linné omger sig med manliga elever. Daniel Solander är hans favorit. Den unge mannen blir som en son i huset och en extrabror. Till den dagen kommer när han och Lisa Stina förälskar sig i varandra.

Inte blir det någon kärlekshistoria. Daniel Solander vill ut i världen. Och Lisa Stina är ju... kvinna. Hon väntar några år, men gifts sen bort. Äktenskapet är inte lyckligt. Det enda goda som kommer av det är dottern Sara Lisa.

 

Daniel Solander reser med kapten Cook. Han är med och upptäcker inte bara nya växter och djur, utan nya världar. Snart glömmer han både sin gamle läromästare i Uppsala och dennes dotter. Eller gör han egentligen det?

Poetiskt språk
Christina Wahldén har inte skrivit någon lycklig kärleksroman, eller ens någon kärleksroman. Men hon har ett språk som är poetiskt, understundom som den vackraste lyrik. Som när Daniel lyssnar till de exotiska fåglarna på andra sidan jordklotet:

" [...] När han hör fåglarna jubla längs floden i gryningen tänker han av någon anledning på koltrastar, hans favoritfåglar om våren hemma. Här sjunger fåglarna melodiskt, lockande, i stigande och sjunkande läten. [...]"

 

Men livet är inte rättvist. Inte idag och inte på 1700-talet. En kvinna som studerar går inte an! Däremot räddar föräldrarna sin dotter undan hustruplågaren Bergencrantz. Alltid något! Och när Lisa Stina inte får forska väver hon i stället, det är så hon hanterar sin frustration.

Vacker bok
Det här är en vacker bok. Jag vill läsa mer. Mot slutet tycker jag tyvärr att författaren virrar bort mig lite. Det blir för hoppigt mellan skildringarna av de olika karaktärernas liv och tankar. Någonstans anar jag emellertid motivet till att Daniel och Lisa Stina inte får varandra.

Christina Wahldén har skrivit den här boken tack vare stipendier. Hon har tidigare främst skrivit barn- och ungdomsböcker, men även några lättläst-böcker och kriminalromaner. Jag önskar att hon skriver ytterligare en vuxenroman. För den här boken är väldigt nära ett mästerverk, helt enkelt.

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.