Skriv ut denna sida
Fjärilstätaste platsen i Sverige, i Hågadalen. (Foto: Morgan Jansson) Fjärilstätaste platsen i Sverige, i Hågadalen. (Foto: Morgan Jansson)

Fjärilsstigen, en oas i Hågadalen

2013-07-23 - 14:18

Stigen utgår ifrån Hällens Gård som ligger intill den gamla banvallen och är ca 3,3 km lång (enkel väg). Vid Hällens Gård finns den första informationstavlan med allmän information om stigen, här finner du även den lilla informationsfoldern.

 

Foldern innehåller bilder på alla femtioåtta (58) fjärilar som har synts till utefter stigen, det är för övrigt mer än hälften av alla arter i Sverige. Foldern finns att hitta som pdf här Folder FJÄRILSSTIGEN

 

Stigen är väl utmärkt med små stolpar som visar åt vilket håll som det är tänkt att man går. Det finns även nio st. informationstavlor utmed stigen som berättar om vilka arter som trivs bäst i närområdet. Stigen som egentligen är en gammal banvall, en ridstig och en igenvuxen bilväg. Detta borgar för god tillgänglighet för både barnvagnar, rullstolar, cyklar och gående.

 

IMG 5805-copy-2

 

Jag uppskattade bredden till minst 90 cm på de smalare ställena. Men cyklar man så är ju risken överhängande att man missar de små skönheterna. Hela sträckan används som ridstig så hästar kan förekomma. Jag har gått sträckan två gånger och har sett hästar på avstånd vid ett tillfälle.

 

Fjärilar trivs bäst när kvicksilvret når över 17° och solen skiner. När solen kommer fram ur molnen blir det en markant skillnad i aktivitet bland fjärilarna, det fullkomligt vimlar av dem.

 

Personligen har jag aldrig varit mycket för det där med insekter och flygfän men jag måste säga att jag aldrig har sett så många fjärilar på en och samma dag som jag gjorde den här dagen. Visst självklart var man ”inställd” på att se fjärilar och därför sökte med blicken efter dem.

 

IMG 5617-copy-2

 

När vi hade gått ungefär halva sträckan möter vi det äldre paret som startade samtidigt som oss. De fick ett litet försprång medans jag plockade fram kameran och justerade inställningarna på den. Vi pratar om max två minuter. Kvinnan pratar i mobilen och säger ”nej, man såg inte så många…”. I mitt stilla sinne undrade jag, hur kan de ha undgått att se alla dessa fjärilar? Hade de forcerat för fort eller hade de haft för höga förväntningar. Jo självklart tar det längre tid när man har med sig en kamera, men ändock. De hade gått tre gånger så långt som vad vi hade. Man måste ju inse att det är fjärilsstig, inte ett fjärilshus.

När vi ändå var inne på det här med kamera, ta med den!! När du ändå tar en bild ta två till (minst). Nuförtiden när nästan alla fotar digitalt så kostar det ju inget extra att ta mängder med bilder, gör det. När du kommer hem kan du rensa bort bilderna som inte blev bra. Jag hade aldrig fotat fjärilar tidigare men det gick ganska bra. Eftersom fjärilarna vill ha sol så går det bra med de flesta objektiv. Det blir ljust nog ändå, utan ljusstarka objektiv.

 

Lägg märke till att samtliga foton är tagna från stigen. Eftersom jag ville ta reda på hur pass mycket man kunde se om man inte har förmågan att ta sig ut i skogen, höga gräset etc. Över förväntan får jag nog säga.

 

IMG 1547-copy-2

 

Bra att ha med sig utöver kameran kan kikare, håv och fjärilsbok vara. Ta gärna med fika eftersom tiden har en tendens att flyga iväg. Glöm inte bort att du befinner dig i ett naturreservat, ta med eventuellt skräp. Jo just det ja, varma sommardagar då behövs det vatten, ta med det.

Om man vill ha lite experthjälp med på promenaden så anordnar Biotopia en fjärilssafari den 18 augusti. För mer information se, www.biotopia.nu i kalendern.

 

Hur tar man sig då hit? Lättast är att cykla, följ gamla banvallen (Enköpingståget) från Flogsta, om det är grus är du på rätt väg åk ca 1400 meter. Om man föredrar stadsbussarna så är det linje 6 som gäller, kliv av vid sista hållplatsen Håga by. Därefter promenad ca 600 meter till Hällens Gård.

 

Sista tipset! Bara för att någon har sagt att här slutar fjärilsstigen så har inte fjärilarna förstått det. Personligen tyckte jag att det nästan blev fler fjärilar när man hade passerat sista informationsskylten. Tistlar och klöver verkar vara extra mumsigt för fjärilar, håll utkik efter dessa växter.

Se Morgan Janssons bilder från Fjärilsstigen: Bildspecial

 

Text: Morgan Jansson

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.