Skriv ut denna sida
Denna skönhet välkomnar besökarna till Motala Motormuseum utanför entrén. (Foto: Ulrika Hurtig) Denna skönhet välkomnar besökarna till Motala Motormuseum utanför entrén. (Foto: Ulrika Hurtig)

Om du har vägarna förbi Motala...

2013-07-03 - 09:59

Just nu befinner jag mig vid Vätterns strand i vackra Östergyllen. Men jag kan inte låta bli att rapportera från ett fantastiskt spännande ställe som jag just har besökt: Motala Motormuseum! Ett museum med 240 fordon - och alla är körbara! Häng med på en tur!

 

Nere i hamnen i sommarstaden Motala finns sedan 1995 en riktig pärla - Motala Motormuseum. På en auktion i Stockholm köpte museiägaren Jan-Ove Boll samma år museet öppnade Kar de Mummas gamla Rolls Royce. Det gav naturligtvis det nyöppnade museet en rejäl skjuts (!). Museet har numera över 100 000 besökare om året på de cirka 2 000 m2 som utgör utställningsyta.

 

Idag finns det 240 fordon på museet. Och alla är de körbara!  Förutom Kar de Mummas gamla bil kan man beskåda Karl Gerhards pärla och Verner von Heidenstams sista bil. Vår egen kungs första moped finns där också samt en samling tävlingsbilar. I samlingen ingår till exempel Europas snabbaste bil.  Sedan i våras kamperar också en Ferrari Testarossa ihop med en Lamborghini Countach. 

 

Museet har en unik samling Rolls Royce-bilar liksom en  fin motorcykelsamling som tillhört Einar ”Linkan” Lindqivst, speedwayförare som  bland annat körde för klubben Vargarna i Norrköping.


Det första som  möter besökaren innanför grindarna är emellertid en bilverkstad från tidernas begynnelse. Där inne tronar stadens första lastbil och vi får höra två gubbar som utbreder sig på östgötska så det står härliga till. Flera såna scener är uppbyggda i museet med hjälp av skyltdockor och ljudupptagningar.


I år har museet en cykelutställning fram till och med september månad. Motala är ju start och mål för cykelloppet Vätternrundan som går varje år i juni månad. Men det finns inte bara bilar, motorcyklar och cyklar på museet. För den som vill se annat än fordon finns en stor samling radioapparater, TV-apparater, grammofoner etc, varav de flesta är från Motalafabriken Luxor. Vidare finns ett fotomuseum med en förnämlign uppvisning av kamerans utveckling.


Som grädde på moset har museet dessutom en Uppsalaanknytning: nära bilverkstaden innanför grindarna hänger en skylt från Nymans i Uppsala om Hermescyklar...


Motala Motormuseum har öppet måndag till lördag klockan 8 - 21 samt söndagar klockan 10 - 17. Entréavgift för vuxna är 100 kronor. Det kan tyckas vara en hög avgift, men jag lovar dig att ett besök på museet är väl värt pengarna! Barn, familjer, pensionärer och grupper betalar lägre avgifter.


I anslutning till museet finns kafeteria och restaurang samt en liten souveniraffär.


Till museet tar du dig antingen landvägen via riksväg 50 eller på vatten, via Göta kanal

 

Läs mer om Motala Motormuseumdess hemsida 

Hos bloggaren Tofflan kan du läsa mer om museet och se fler bilder 

 

Ulrika Hurtig
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För ett år sedan lämnade Nanna Sveinsdóttir Uppsala för att leva sin dröm på Borgholm. Nu är hon dock tillbaka i Uppsala och förbereder sig för en operation i Barcelona. Nu på lördag ställer lokala artister upp och genomför en stödgala på BJ till förmån för Nanna.

För en vecka sedan öppnade Nordisk Films nya biograf i Uppsala. Man hittar den i Gränbystaden (Gränby Centrum) södra entrén. Ledordet är "Lyx på alla rader" och det är verkligen extra lyxigt.

Lördag den 2 juni är hon tillbaka, DJ Gloria kommer till Katalin efter sin succéfyllda turné i Sverige.

Oslipat tar sig an det heligaste av det heligaste och pratar onsdagen den 7 mars om religion! Sakralt, allvarligt och djävligt roligt!

Just nu (t.o.m. torsdag) ställer Uppsalakonstnären Catarina Kylberg ut på Galleri Uppsala. Det som lockade iväg mig till denna utställningen var en vad hon kallar "må-bra-tavla" jag såg på facebook.

The most wuthering heights day ever, den årliga dansen i rött genomfördes på lördagen i Gamla Uppsala.

Vid en tillställning på Flustrets balkong utsågs Lisa Anckarman till Uppsalas mest profilstarka personen under 30 år gammal.

Uppsalanyheters fotograf Fredrik Bolander bjuder på ett bildsvep från den första av två dagar på Kulturernas Karneval i Uppsala.

På lördag är det premiär på Reginateatern för GUCs tredje upplaga av Grease, senast man satte upp den var 2011 men nu spelas den med en helt ny ensemble bestående av elever från GUCs dans- teater- och musiklinjer. 

Det blev stor succé och fullsatt på Katalin när "DJ Gloria" hade premiär med sitt "50+ disco" biljettförsäljningen till de kommande danskvällarna skvallrar också om fortsatt succé i mars och maj.