Skriv ut denna sida
Joakim Palms album "Don't stop trying". (Foto omslagsbild: Marie Paschen) Joakim Palms album "Don't stop trying". (Foto omslagsbild: Marie Paschen)

Joakim Palm släpper favoritlåtar

2021-08-24 - 19:04

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

  

Vem är Joakim Palm?

- Jag är en glad och positiv kille som har sysslat med musik sedan barnsben. Först sjöng jag och spelade fiol, för att sedan gå över till gitarr och elbas för att kunna kompa mig själv. Jag fick en 4-kanalig bandspelare i present så att jag kunde spela in min egen musik. Senare gick jag över till dator. Jag skulle säga att jag är en singer-songwriter som gillar riktiga musikinstrument. Jag har en hel vägg med gitarrer hemma i lägenheten, ler Joakim.

Hur ser vägen ut till där du befinner dig idag?
- Jag är utbildad lågstadielärare och leder pianolektioner på Studiefrämjandet. Jag är även kontaktperson. Tidigare gick jag natur på gymnasiet, där jag satt en hel del i musiksalen förutom att studera mina ämnen förstås. Efter gymnasiet så har Wiks folkhögskola och ytterligare en i Tranås varit platser där jag har kunnat utveckla mitt musicerande tillsammans med andra likasinnade, dels inom specifika instrument som på min elbas, dels inom olika genrer som funk och jazz. Därefter gick jag på Fryshuset på Rockmusikerlinjen med huvudinstrument piano och då var fokus på rock och pop.

 

IMG 5191 2

Bild med gitarrer hemma hos Joakim. (Foto: Joakim Palm)

 

Var kan vi ha hört dig förut?
- Singeln "Ett leende av guld" kom 2019. Jag var med i Svensktoppen nästa 2010 och har också testat Idol. Under universitetsstudierna sjöng jag i GH-kören i Uppsala. Sedan har jag spelat på Katalin, Tinget och på mindre tillställningar på t ex caféer för det blir lite intimare stämning då.

 

Jag tycker om att spela i mindre sammanhang. Det finns tillfällen då jag spelar vid större sammanhang t ex en stor konferens inom psykiatrin. Det var kul, så större evenemang är också välkommet! Dessutom har jag spelat på träffpunkter, kulturpunkter och Karl-Johansgården, men inte nu under pandemin.

 

Vad har du för influenser till din musik?
- Åh då säger jag Michael Ruff. Han är från USA, bor på Hawaii och spelar så kallad "slick" musik dvs mycket coola, jazziga ackord och fina stämmor. Ruff hade spelningar på Fasching i Stockholm och en i Västerås.

 

Jag åkte på den i Västerås och det blev en liten spelning med ungefär 20 personer i publiken som blev minnesvärd för mig. Sedan jammar vi en del på Studiefrämjandet vi som gillar Ruff. Brian McKnight är också en favorit som framför "slick" musik. Mikael Wiehe har några favoriter, t ex "En sång till modet" (här börjar Joakim gnola på den). Peter LeMarc är också någon som är bra på helheter med musik och text. Jag har även lyssnat en hel del på Toto och Stevie Wonder.

 

IMG 5190 2

Joakim Palm på Västgötaspången i Uppsala. (Foto: Eva Cederholm)

 

Nu till albumet "Don't stop trying", berätta om det!

- Det är mina favoritlåtar som blev det här albumet, säger Joakim. Två låtar är på engelska och de andra är på svenska. Första låten har gett namn till albumet och handlar om att inte ge upp, även när det går tungt. Låtarna är producerade av min vän och producent, Jonas Månsson, som är riktigt vass.

 

Han har tidigare arbetat med Jan Johansen, E-type, Basic Element och Nordman. Jag har stort utbyte av vårt samarbete där jag kan skicka slingor till honom och sedan "poppar" han till dem. Vi har känt varandra i några år nu. När musiken och texten kommer till mig så spelar jag in den och skickar till Jonas, berättar Joakim. En gång satt jag i bilen på en parkering och en snygg tjej gick förbi. Då kom strofen "Ursäkta är du singel" till. "När kärleken tar slut" handlar inte om mig, utan om en vän, så allt jag skriver om är inte självupplevt.

 

En strof om en danskväll handlar om bugg på UBSS (Uppsala Bugg & Swing Society) i Graneberg. Där har jag varit en hel del och dansat bugg och foxtrot, beskriver Joakim vidare. Den sista låten på skivan, "When time is not enough" är producerad av Jon Hällgren, och handlar om att ta vara på tiden.

 

Hur ser förutsättningarna ut nu med tanke på pandemin?

- Just nu vet jag ju inte riktigt hur albumet kommer att landa, men jag hoppas såklart att det blir en positiv effekt. Jag skapar musik nästan hela tiden, så jag har låtar på gång. Jonas har fått olika delar av en specifik låt. Joakim sjunger några strofer "om du bara visste..." och beskriver den.

- Jag har fått en förfrågan om att börja spela på äldreboendet Karl-Johansgårdarna igen och det känns fint i hjärtat att göra nytta, förklarar Joakim. Där får jag önskemål om att spela boogie woogie och de äldres fötter rör sig till musiken. Sådant är underbart och när det är dags att sluta, så vill de inte att jag ska gå därifrån.

 

Joakim Palms album, "Don't stop trying", finns på Spotify, Apple music, Deezer samt Amazon. music.

Artistlänk till Spotify: [Joakim Palm artistlänk]

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.