Skriv ut denna sida
Uppsalabördiga Maiah Lay släpper singeln "Green Man" (Foto: Palli Kristmundsson) Uppsalabördiga Maiah Lay släpper singeln "Green Man" (Foto: Palli Kristmundsson)

Recension: "Green Man" i ny tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers

2020-11-13 - 00:26

 Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.


Artistnamnet Maiah Lay (Maja Hjelm) är relativt nytt på Uppsalas musikaliska stjärnhimmel men rösten känns mogen och cool i detta sammanhang. Har du missat ”
I’m Fallin’”, ”Wading” och ”Like Water” från 2020, så rekommenderar jag dig att bekanta dig lite mera med sångrösten.

 

Green Man’s vers ett och tre tolkar sångerskan med en stark och känslosam röst. Jag kunde inte låta bli att jämföra med Deodato Siquir i originalversionen (2016) av ”Green Man” som håller sig mera neutral i sitt uttryck och tar mindre plats tillsammans med Beat Funktion.
 

Textraderna jag snabbt uppfattar som inledning till hela låten är att Henry Bowers upprepar green man, green man, green man, vilket titeln också avslöjar. När låten rullar igång fullkomligt äger Maiah Lay första versen. Då uppdagas problemet att personen får stå där länge och vänta med sina drömmar, visioner och tankar inför framtiden, för det är rött.

 

Henry Bowers, Uppsalas kreativa ord-Kung står för raptexten i hela vers två - ett helt nytt textparti. Det är en lysande insats där texten tydligt framgår och rappen ger den där fräschören som krävs i en nytolkning! Rädsla, hopp, frustration, andras krav, väntan på beslut – vad är det som gör att du står kvar? Låten blir lagom lång med detta tillägg. Funken och rappen gifter sig bra.

 

När jag tänker på symboliken i texten, så är det ju många som väntar på grön gubbe, som om någon annan ska avslöja för dig när du är godkänd, att det är OK att ta steget rakt ut, när det är bra timing för dig att gå. Nu är det 2020 och Maiah Lay och Henry Bowers behöver inte vänta längre. Det är definitivt grönt ljus för den här tolkningen av Green Man!

 

På övergångsställen senast jag var i USA, så hördes en stark röst vid övergångstället som är till för synskadade. I stolpen med knappen säger rösten ”WAIT” många gånger, tills det är grön gubbe. Just nu är hela branschen vad det gäller musikframträdanden satt på paus. Vi i publiken får vänta på livesceners återkomst, men studioarbete och nya versioner är trots allt en del av skapandet. Förhoppningsvis släcks inte drömmarna hos de som musicerar! Vi som vill lyssna får bläddra i skörden av nya släpp där musik finns och stötta bäst vi kan.

 

Beat Funktion under ledning av Daniel Lantz har hyllats under flera års tid i bland annat USA och Kanada för sina skapelser inom genren jazz-funk. För den som inte är en fan av någon jazz än, så är Daniel Lantz enligt mig jazz-funkvärldens Avicii. Lantz är ett musikaliskt geni som har hittat rätt så många gånger, att det inte är en fråga om tur utan verklig skicklighet.

 

Hela gänget i Beat Funktion är fantastiskt proffsiga och då kan de ge och ta för att få en fin balans. Att de har haft och kommer att ha många samarbeten, är en självklarhet. Vem skulle inte vilja sjunga och musicera med detta gäng? När denna nya tolkning av ”Green Man” har satts ihop så har förstås Daniel Lantz skött inspelning och produktion.

 

”Green Man” släpps på alla digitala plattformar fredagen 13 november 2020 hos Do Music Records. ISRC: SEXWH2000504 Musik, text, produktion: Daniel Lantz Raptext: Nils Jansson (Henry Bowers), Sång: Maja Hjelm, tenorsax: Olle Thunström, trumpet: Karl Olandersson, gitarr: Jonas Isaksson, klaviatur: Daniel Lantz, elbas: Pär Engström, elbas och trummor: Daniel Olsson.

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.