Skriv ut denna sida
Maja Långbacka och Matilda Bådagårds nya album. (Foto: Pär Dahlerus) Maja Långbacka och Matilda Bådagårds nya album. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Every little whisper turns into a roar

2020-07-09 - 22:58

Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

När de, för två år sedan, släppte sitt debutalbum, Wake up, blev deras blandning av folkmusik och pop med elektroniska ljudeffekter ett diskussionsämne. Var det för mycket folkmusik för att vara pop, eller kanske tvärtom?

 

På det nya albumet har de kanske tagit ytterligare ett steg mot popen. Folkmusiken och fiolerna finns förstås där fortfarande. Det är den lite respektlösa blandningen av stilar som gör Långbacka/Bådagård unika. Sköna rytmer och många oväntade ljudeffekter gör musiken spännande. Deras sköna stämsång påminner mig en hel del om en annan svensk duo, Good Harvest.

 

Den drömska musiken känns trots den snygga blandningen av genres ändå ibland lite för tillrättalagd. För att anspela på albumets titel så saknar jag att det ryter till lite mer bland viskningarna.

Sammanfattningsvis gör de två multinstrumentalisterna och sångerskorna, som båda har rötter i Uppsala, väldigt snygg musik med en egen särprägel. Något de ska värna om i fortsättningen. Det kan vara en balansgång att inte falla till föga för popen mer än så här. Ett album på svenska nästa gång vore intressant.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.