Skriv ut denna sida
Slowgolds sångerska Amanda Werne. (Foto: Morgan Jansson) Slowgolds sångerska Amanda Werne. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Slowgolds premiärspelning på Katalin

2020-03-07 - 02:22

Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

 

Slowgold är både ett artistnamn för Amanda Werne och namnet på det band hon spelar med. Slowgold har släppt inte mindre än sex album sedan 2012. Amanda Werne har också samarbetat med Freddie Wadling innan dennes för tidiga bortgång och sjungit i På spåret.

 

5D3 7813-copy-UN

Slowgold på Katalins scen. (Foto: Morgan Jansson)

 

När Slowgold går på scenen förflyttar sig större delen av den dittills sittande publiken från sina stolar och bord och ställer sig framför scenen. Många vaggar i takt till de drömska ljudmattor Werne skapar tillsammans med Viktor Hansson på synth och sång, Erik Berntsson på trummor och Johannes Mattsson på bas.

 

Det är en blandad publik som sökt sig till Katalin denna fredag. En blandad och lyssnande publik. Jag märker nästan ingen som ägnar sig åt samtal eller annat ofog.

 

7D2 3011-copy-UN

Johannes Mattsson på elbas. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är fyra personer på scenen, men det är Amanda Wernes show. Det är hennes låtar, hennes röst och inte minst hennes gitarrspel som driver står i centrum. Under ett par låtar spelar hon också munspel, bland annat i hennes fina tolkning av Chris Isaaks Wicked game, Farligt spel.

 

7D2 3116-copy-UN

Trummisen Erik Berntsson. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sju av kvällens 13 låtar kommer från det alldeles färska albumet Aska, som tidigare recenserats av Pär Dahlerus här på Uppsalanyheter. Det albumet förtjänar väl sin stora plats i låtlistan. Övriga låtar kommer huvudsakligen från föregångarna Mörkare och Drömmar.

 

7D2 3230-copy-UN

Viktor Hansson på synth och sång. (Foto: Morgan Jansson)

 

Efter lite över en timme kliver Werne och bandet av scenen för första gången. De återkommer två gånger för extranummer. Första gången för låten Mod, andra gången för Väntar. Enligt Amanda Werne har det nog aldrig hänt förut att de kört dubbla extranummer. Sedan släcks scenljusen och efter konserten vill många köpa vinylskivor eller bara prata lite med Amanda Werne och de andra.

 

7D2 3103-copy-UN

Amanda Werne med sitt munspel. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det är första gången Slowgold spelar i Uppsala, men det finns all anledning att tro att vi kommer att få höra och se mer av dem. Både på Uppsalas scener och i andra sammanhang.

 

Tobias Levander
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.