Skriv ut denna sida
Emil Ingmars debutalbum "Karlavagnen". (Foto: Pär Dahlerus) Emil Ingmars debutalbum "Karlavagnen". (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Karlavagnen - imponerande debutalbum av Emil Ingmar

2020-03-05 - 10:03

Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

 

Redan omslaget ger ett intryck av kvalité. Den vackra bilden av Klarälven höljd i dimma har Emil själv fotograferat. Att skivan är utgiven på Prophone Swedish Jazz bidrar också till det positiva intrycket. Naturligtvis är det musiken som är det centrala. Jag anar redan i de inledande tonerna på första låten som heter Karolinabacken att det kommer att bli en fin lyssningsupplevelse.

 

Emil Ingmar är både en skicklig pianist och en spännande kompositör. Låtarna som ofta bygger på minnen och intryck som Emil har fått från olika platser, är melodiska och har ett modernt och fräscht sound. Musiken är spännande, lätt att ta till sig och väldigt njutbar. Man behöver inte vara någon inbiten jazz-diggare för att fängslas utav Emil Ingmars fina kompositioner och känsla för melodier.

 

Förutom den klassiska piano-trio sättningen med komp av bas (Fredrik Jonsson) och trummor (Calle Rasmusson) tillför Jonas Knutssons saxofon och Markus Ahlbergs trombon större rymd och klang i ljudlandskapet. Ytterligare några musiker deltar också på vissa av låtarna.

Karlavagnen är verkligen ett helgjutet debutalbum av den 29-årige pianisten.

 

Det ska bli spännande att fortsätta följa hans karriär. Mitt betyg blir en stark 8 av 10.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.