Skriv ut denna sida
Future Elephants? släppte nyligen sin andra skiva. (Foto: Pär Dahlerus) Future Elephants? släppte nyligen sin andra skiva. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Nytt album med Future Elephants? – Humans passin' thru

2020-02-04 - 05:07

 

I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

 

Sedan förra plattan har de också fått en ny trummis, Sigge Frenzel. Han har en gedigen bakgrund och har spelat med många olika artister. Några av dem är, Tone Norum, Mikael Rickfors, Trance Dance och Johnny Thunders. Förutom trummor och slagverk spelar han flygel på plattan.

Kvar i bandet är Roger Holegård, på sång kompgitarr och mellotron, med ett förflutet i band som Neon Rose och Wasa Express. Dante Holmberg, på solo-gitarr, akustiska gitarrer, lapsteel och mellotron, är också ett välkänt namn på den svenska musikscenen. Han har varit med i band som Strix Q och Joyride, men han har också spelat med Magnus Uggla och många fler. Anders Lundquist är också ett känt namn i musikkretsar eftersom han är musikskribent. Hans melodiska basspel tillsammans med ett genuint musikkunnande gör honom också till en viktig pusselbit i bandet, inte minst som arrangör.

Det är lite svårare att urskilja influenserna på det nya albumet än det förra. Kanske har Future Elephants? mer än tidigare hittat sin egen stil i smältdegeln från deras skiftande bakgrunder. Här finns lite av allt, pop, glamrock, hårdrock och progressiva inslag. De flesta av vinylalbumets 7 låtar är 5-6 minuter långa och ändrar ibland karaktär under låtens gång. Ett exempel är ett av mina favoritspår "Free world's fallin' down" där mycket ryms inom låtens 6.25 minuters livslängd. Den går från en stillsam inledning och en ganska poppig refräng till tunga Black Sabbath/Led Zeppelin liknande riff. Dante Holmbergs snygga gitarrsolo sitter också perfekt och är precis lagom avvägt.

Låtarna känns överhuvudtaget mycket genomarbetade och spännande i sina fina arrangemang. Texterna behandlar oftast allvarliga och aktuella ämnen som obehagliga pedofiler till samhällets sönderfall men det finns också en glad och stimmig öl-drickar sång "Another pint of ale". Albumet avslutas med "A last farewell" som är en hyllning till alla musiker som lämnat oss den senaste tiden, sexton av dem nämns på omslaget. Exempel är Gregg Allman, Ginger Baker, Chuck Berry och Tom Petty för att nämna några.

Det märks att Future Elephants? har ett gediget musikkunnande som smittar av sig i deras musik. Debutalbumet imponerade på mig, men frågan är om de inte har utvecklat sin musik ytterligare och fått mer av en egen identitet. Det ser ut att finnas en framtid för dessa elefanter och förhoppningsvis även för de riktiga fyrbenta varelserna.

Albumet släpps på vinyl, CD och digitalt. CD-upplagan innehåller ytterligare ett bonusspår. På lördag den 8 februari signerar bandet skivan på Open Mind i Uppsala.

 

Mitt betyg för det utmärkta albumet "Humans passin' thru" blir efter ett antal lyssningar till slut 8/10.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, musik, uppsala, open mind

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.