Skriv ut denna sida
Lill Lindfors på UKK. (Foto: Morgan Jansson) Lill Lindfors på UKK. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Musik, glädje och humor av Lill Lindfors

2020-01-29 - 02:44

Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Det är inte så ofta man ser rollatorerna uppradade utanför konsertsalen, men så var det ikväll när den snart 80-åriga Lill Lindfors drog en lite äldre publik än vanligt till UKK. Det är verkligen positivt att se att många kommer trots ålderskrämpor. Lill Lindfors verkade själv vid god vigör även om, som hon själv beskrev det, växeltelefonisten kopplade fel ibland.

 

5D3 5551-copy-UN

Lill Lindfors med bandet. (Foto: Morgan Jansson)

 

Musikerna tågar först in på scenen och börjar med inledningstakterna till "Musik ska byggas utav glädje". Lill Lindfors gör sedan entré och låtsas att ta fel väg runt ett draperi. Hon lyser upp som en primadonna, helt klädd i vitt mot bandets mörka klädsel.

 

Till en början låter sången lite tunn och bandet lite trevande, men det går snart över. Efter några låtar har Lill sjungit upp sig ordentligt och det känns som att det också smittar av sig på bandet.

 

7D2 8670-copy-UN

Claes Crona. (Foto: Morgan Jansson)

 

Kvällens spelskickliga band består av Mats Norrefalk på gitarr och lite sång, Claes Crona på piano, den funkiga basisten Johan Granström, Johan Löfcrantz på trummor och Rebecka Meiselbach på slagverk, sång och lite gitarr. Norrefalk, Crona och Granström imponerar mig mest och får samtidigt kanske mest plats av musikerna.

 

7D2 8687-copy-UN

Lill Lindfors. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lill Lindfors mellansnack är roliga och fyndiga och ibland är det riktig stand-up komedi av hög kvalité. Hennes humoristiska berättelser till exempel om det nu femtonåriga barnbarnet som för några år sedan frågade henne om hon kände några kändisar, och när hon dansade med Charles Aznavour som fick stå på en snurrande pianopall för att nå upp till Lills längd. Jag ska nog inte avslöja för många detaljer eftersom det är tidigt på turnén som går vidare till ett antal orter.

 

 7D2 8701-copy-UN

Basisten Johan Granström. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lill har en bra kontakt med publiken och hälsar en kvinna som kommer lite sent, och sätter sig på första bänk, välkommen och säger med glimten i ögat: – Du har inte missat så mycket, vi har spelat en låt men den har du hört förut och nu pratar jag lite om min familj men det är inte heller så viktigt.

 

 7D2 8712-copy-UN

Lill Lindfors. (Foto: Morgan Jansson)

 

Lill konstaterar att vi ju är i Thörnqvist stad och att Owe faktiskt skrev den första och humoristiska texten till "du är den ende" med charter-rese tema som hon sedan sjunger för oss. Vi får också veta att Lills lillebror och hans Skiffle-band vann ett pris av Quincy Jones.

 

Lill bildar nu därför sitt eget skiffle-band tillsammans med Mats Norrefalk på gitarr och sång och Rebecca Meiselbach också på gitarr och sång. Lill själv plockar fram en tvättbräda som hon säger har varit hennes mormors, även nu med glimten i ögat förstås.

 

 7D2 8731-copy-UN

Rebecka Meiselbach på slagverk. (Foto: Morgan Jansson)

 

Innan det är dags för pausvila, får vi också höra Dylan på svenska i "Låt mig va, de e bra" (Don't think twice, it's all right) och Kristofferson på originalspråk i "Me and Bobby McGee".

 

 7D2 8741-copy-UN

Mats Norrefalk på gitarr, Rebecka Meiselbach i bakgrunden. (Foto: Morgan Jansson)

 

Några av höjdpunkterna från andra set, då förövrigt Lill Lindfors bytt från vit till svart klädsel, är "Sången han sjöng var min egen" och Olle Adolphsons "Trubbel". Fast allra mest imponerar nog faktiskt Mats Norrefalk när han på sin lilla soprangitarr spelar den instrumentala valsen "La Partida". Han får också kvällens största applåder.

 

Klassikerna "En sån karl och "Man i byrån" samt "Du är den ende" ger också publiken vad den vill ha, för det blir stående ovationer med följande extranummer förstås. Vi får höra "tillsammans är ett sätt att finnas till" och Lill Lindfors avslutar med orden till publiken, - tack för att ni finns här med mig.

 

 7D2 8761-copy-UN

Johan Löfcrantz bakom trummorna. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var en synnerligen trevlig kväll som kanske borde ha avslutats som den började med "musik ska byggas utav glädje " för det gjorde verkligen musikerna och Lill Lindfors ikväll.

 

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.