Skriv ut denna sida
Beat Funktions sjunde album "Roots" (Pär Dahlerus) Beat Funktions sjunde album "Roots" (Pär Dahlerus)

Recension: Beat Funktions nya album Roots - musik som ger energi

2019-12-12 - 21:09

Beat Funktion med rötter i Uppsala har nyligen släppt sitt sjunde album "Roots". Det svänger så att man knappt kan sitta stilla.

 

Beat Funktion består av Karl Olandersson på trumpet, Olle Thunström på saxofon, Johan Öijen på gitarr, Daniel Lantz spelar piano och har dessutom skrivit all musik och arrangerat, Pal Johnson spelar bas och Jon Eriksson trummor.

 

Bandet är kanske inte så välkänt i Sverige, men har skördat stora framgångar internationellt, inte minst i USA där de toppat olika listor och spelats en hel del på radio. Roots är verkligen ett passande namn på denna produktion.

 

I slutet av 70-talet lyssnade jag själv mycket på det som då kallades jazz-rock. Roots skulle mycket väl ha kunnat varit en platta från den tiden. Kvalitetsmässigt så står den sig också väl gentemot den tidens favoriter.

 

Låtarna har väldigt sköna och medryckande melodier och funkgrooves i botten. De olika medlemmarnas soloinsatser imponerar och ger den mer jazziga ingrediensen i musiken. Man kan också ibland ana lite folk-progginfluenser bakom det svängiga groovet. Jag kommer att tänka lite på Bo Hanson och Merit Hemingsson i till exempel "In the headlights".

 

Beat Funktion håller en imponerande hög internationell klass dels när det gäller de instrumentala insatserna från de olika musikerna men också i Daniel Lantz musik och snygga arrangemang.

 

Jag ger Beat Funktion 8/10 för albumet Roots.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.