Skriv ut denna sida
Gabriel Kelley efter en spelning på HiJazz 2018. (Foto: Fredrik Bolander) Gabriel Kelley efter en spelning på HiJazz 2018. (Foto: Fredrik Bolander)

Recension: Gabriel Kelley besöker Uppsala med ny skiva i bagaget

2019-12-02 - 04:59

På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

 

Senast Gabriel Kelley spelade i Uppsala var i januari 2018 på Hijazz Klubb. Då hade han med sig de två musikerna Mats Rydström på bas och Herik Widén på keyboard. Även på denna turné gör de honom sällskap, men musikerna i bandet har utökats med Luc Nyhus på gitarrer och Leo Kinell på trummor och slagverk.

 

Förutom det nya albumet har Kelley just släppt en singel där han tolkar Ted Ströms fina "Vintersaga" (bland annat inspelad av Monica Törnell) och han gör det på svenska. Han bodde nämligen i Sverige en tid för nästan 20 år sedan. Tolkningen är finstämd och mycket charmig med Gabriel Kelleys uttal på svenska.

 

På det nya albumet som släpptes för ett tag sedan går Kelley tillbaka till sina rötter i Georgia. Det passar honom utmärkt. Låtarna kunde lika gärna ha spelats in i slutet av 60-talet av Tony Joe White. Det är något tidlöst över hela produktionen och man har verkligen få till ett klassiskt sound. Det känns som att Gabriel Kelley verkligen har hittat hem när det gäller den musikaliska prestationen och texterna som har en stark känsla av den amerikanska södern i sig.

 

Det svänger och gungar friskt, det är "swampig" roots-americana med en nypa blues, soul och gospel i grunden. Förutom Tony Joe White kommer jag att tänka lite på Lowell George i Little Feat och i viss mån J. J. Cale. Stilmässigt finns också likheter med sångerskan Bobbie Gentrys musik. Låtarna är genomgående av mycket hög standard och instrumenteringen och produktionen är helt perfekt. Det känns verkligen som att Gabriel Kelleys själfulla röst är ett med musiken.

 

Jag tycker definitivt att Gabriel Kelleys nya album är ett av årets bästa album. Mitt betyg blir tveklöst 10/10 för det är ett riktigt mästerverk. Missa inte spelningen på UKK, mina förväntningar är i alla fall väldigt höga.

 

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.