Skriv ut denna sida
Gabriel Kelley efter en spelning på HiJazz 2018. (Foto: Fredrik Bolander) Gabriel Kelley efter en spelning på HiJazz 2018. (Foto: Fredrik Bolander)

Recension: Gabriel Kelley besöker Uppsala med ny skiva i bagaget

2019-12-02 - 04:59

På onsdag den 4 december kommer den amerikanska musikern och sverigevännen Gabriel Kelley till UKK. Han är ute på en sverigeturné med sitt nya självbetitlade album i bagaget.

 

Senast Gabriel Kelley spelade i Uppsala var i januari 2018 på Hijazz Klubb. Då hade han med sig de två musikerna Mats Rydström på bas och Herik Widén på keyboard. Även på denna turné gör de honom sällskap, men musikerna i bandet har utökats med Luc Nyhus på gitarrer och Leo Kinell på trummor och slagverk.

 

Förutom det nya albumet har Kelley just släppt en singel där han tolkar Ted Ströms fina "Vintersaga" (bland annat inspelad av Monica Törnell) och han gör det på svenska. Han bodde nämligen i Sverige en tid för nästan 20 år sedan. Tolkningen är finstämd och mycket charmig med Gabriel Kelleys uttal på svenska.

 

På det nya albumet som släpptes för ett tag sedan går Kelley tillbaka till sina rötter i Georgia. Det passar honom utmärkt. Låtarna kunde lika gärna ha spelats in i slutet av 60-talet av Tony Joe White. Det är något tidlöst över hela produktionen och man har verkligen få till ett klassiskt sound. Det känns som att Gabriel Kelley verkligen har hittat hem när det gäller den musikaliska prestationen och texterna som har en stark känsla av den amerikanska södern i sig.

 

Det svänger och gungar friskt, det är "swampig" roots-americana med en nypa blues, soul och gospel i grunden. Förutom Tony Joe White kommer jag att tänka lite på Lowell George i Little Feat och i viss mån J. J. Cale. Stilmässigt finns också likheter med sångerskan Bobbie Gentrys musik. Låtarna är genomgående av mycket hög standard och instrumenteringen och produktionen är helt perfekt. Det känns verkligen som att Gabriel Kelleys själfulla röst är ett med musiken.

 

Jag tycker definitivt att Gabriel Kelleys nya album är ett av årets bästa album. Mitt betyg blir tveklöst 10/10 för det är ett riktigt mästerverk. Missa inte spelningen på UKK, mina förväntningar är i alla fall väldigt höga.

 

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!