Skriv ut denna sida
Among Lynx och Lisa Lystams nya album. (Foto: Pär Dahlerus) Among Lynx och Lisa Lystams nya album. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Among Lynx och Lisa Lystam Family Band till Katalin med varsin ny skiva i bagaget

2019-11-14 - 17:30

Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

 

Among Lynx nya album "Movement" inleds med den tuffa och uppkäftiga "shameless". Låten är så intensiv så att man nästan tappar andan. Det är i huvudsak en tuff och rockig blues de bjuder oss på. Eva-Mi Ringqvist är en mycket bra sångerska men lika mycket som att hennes röst är central så bildar den tillsammans med hennes bandsystrars insatser en helhet.

 

Elin "Luffar-Lo" Öbergs munspel ihop med Moa Brandts sköna slidespel på gitarren är magnifikt. Rytmsektionen med Tove Brandt på bas (både ståbas och elbas) samt Amanda Savbrant på trummor driver musiken framåt och är naturligtvis lika viktiga för helheten.

 

5D3 7195-copy-UN

Among Lynx, från en spelning i Källparken Uppsala i somras. (Foto: Morgan Jansson)

 

Låtskrivandet delar de alla på, utom just Amanda Savbrant. Av albumets tolv spår är alla på engelska utom ett, nämligen "Skog" som Ellen Öberg skrivit på svenska. Personligen är jag inte så förtjust i när man blandar olika språk på ett album, men jag gillar låten i sig mycket. Frågan är om inte Among Lynx skulle försöka göra ett helt album på svenska. Jag tror att de skulle sticka ut ännu mer om de gjorde det. Jag vill belysa att Eva-Mi Ringqvist har ett bra uttal på engelska så det är inte det som jag avser, mer att originaliteten skulle vinna ytterligare med det svenska språket.

 

Among Lynx brinner för att lyfta fram andra kvinnliga artister liksom den kvinnliga publiken i en annars mansdominerad genre.

 

Nästa band leds också av en kvinna, Lisa Lystam. Hon har tillsammans med Family Band nyligen givit ut bandets tredje album, som heter just III. Även Lisa Lystam Family Band har bluesen som grundingrediens men drar mer åt soul, americana och amerikansk sydstatsrock à la Allman Brothers.

 

Lisa Lystam har en mycket känslosam och innerlig röst med mycket dynamik som passar helt perfekt till den musik som bandet spelar, hennes munspelsinsatser går inte heller av för hackor. Hon delar en del av sånginsatserna med Fredrik Karlsson som även spelar gitarr. Även Matte Gustafsson lirar gitarr, Johan Sund spelar bas och Patrik Thelin står för trummandet.

 

7D2 4500-copy-UN

Lisa Lystam. (Foto: Morgan Jansson)

 

Förutom mina referenser till Allman Brothers tänker jag en hel del på Tedeshi Trucks Band när jag lyssnar på albumet. Lisa Lystam Family Band har lyckats med att få till ett livesound i studion vilket lyfter deras inspelning en hel del. Blues-Nestorn Roffe Wikström medverkar med gitarrspel på "Luke".

 

Among Lynx album "Movement" får 7/10 och Lisa Lystam Family Band "III" 8/10 båda albumen är mycket bra och det ska bli ett sant nöje att få uppleva båda banden live på Katalin.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.