Skriv ut denna sida
Among Lynx och Lisa Lystams nya album. (Foto: Pär Dahlerus) Among Lynx och Lisa Lystams nya album. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Among Lynx och Lisa Lystam Family Band till Katalin med varsin ny skiva i bagaget

2019-11-14 - 17:30

Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

 

Among Lynx nya album "Movement" inleds med den tuffa och uppkäftiga "shameless". Låten är så intensiv så att man nästan tappar andan. Det är i huvudsak en tuff och rockig blues de bjuder oss på. Eva-Mi Ringqvist är en mycket bra sångerska men lika mycket som att hennes röst är central så bildar den tillsammans med hennes bandsystrars insatser en helhet.

 

Elin "Luffar-Lo" Öbergs munspel ihop med Moa Brandts sköna slidespel på gitarren är magnifikt. Rytmsektionen med Tove Brandt på bas (både ståbas och elbas) samt Amanda Savbrant på trummor driver musiken framåt och är naturligtvis lika viktiga för helheten.

 

5D3 7195-copy-UN

Among Lynx, från en spelning i Källparken Uppsala i somras. (Foto: Morgan Jansson)

 

Låtskrivandet delar de alla på, utom just Amanda Savbrant. Av albumets tolv spår är alla på engelska utom ett, nämligen "Skog" som Ellen Öberg skrivit på svenska. Personligen är jag inte så förtjust i när man blandar olika språk på ett album, men jag gillar låten i sig mycket. Frågan är om inte Among Lynx skulle försöka göra ett helt album på svenska. Jag tror att de skulle sticka ut ännu mer om de gjorde det. Jag vill belysa att Eva-Mi Ringqvist har ett bra uttal på engelska så det är inte det som jag avser, mer att originaliteten skulle vinna ytterligare med det svenska språket.

 

Among Lynx brinner för att lyfta fram andra kvinnliga artister liksom den kvinnliga publiken i en annars mansdominerad genre.

 

Nästa band leds också av en kvinna, Lisa Lystam. Hon har tillsammans med Family Band nyligen givit ut bandets tredje album, som heter just III. Även Lisa Lystam Family Band har bluesen som grundingrediens men drar mer åt soul, americana och amerikansk sydstatsrock à la Allman Brothers.

 

Lisa Lystam har en mycket känslosam och innerlig röst med mycket dynamik som passar helt perfekt till den musik som bandet spelar, hennes munspelsinsatser går inte heller av för hackor. Hon delar en del av sånginsatserna med Fredrik Karlsson som även spelar gitarr. Även Matte Gustafsson lirar gitarr, Johan Sund spelar bas och Patrik Thelin står för trummandet.

 

7D2 4500-copy-UN

Lisa Lystam. (Foto: Morgan Jansson)

 

Förutom mina referenser till Allman Brothers tänker jag en hel del på Tedeshi Trucks Band när jag lyssnar på albumet. Lisa Lystam Family Band har lyckats med att få till ett livesound i studion vilket lyfter deras inspelning en hel del. Blues-Nestorn Roffe Wikström medverkar med gitarrspel på "Luke".

 

Among Lynx album "Movement" får 7/10 och Lisa Lystam Family Band "III" 8/10 båda albumen är mycket bra och det ska bli ett sant nöje att få uppleva båda banden live på Katalin.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!