Skriv ut denna sida
Johan Gille med Ables nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus) Johan Gille med Ables nya skiva. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Ny skiva med Uppsalabandet Able

2019-11-12 - 10:59

För en kort tid sedan släpptes Ables fjärde album "Holding On / Letting Go". Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på skivan och fick en pratstund md Johan Gille som var med och startade bandet redan 1993.

 

Able kanske är ett okänt band för många, men när jag träffar Johan Gille så berättar han lite av bandets historia för mig.

- Den nuvarande upplagan av Able är den tredje, lite som Deep Purple så har Able också Mk I, II och III. Då, när vi började, spelade vi på nationerna i Uppsala, men hade också spelningar i Stockholm, Borlänge, Eskiltuna, Linköping med flera platser, berättar Johan. Redan 1993, skickade vi runt demos på kassetter. Vi fick till slut, 1995, vara med på en samlingsplatta. Vår första egna platta släpptes 1996 och det sades att den sålde lika bra som Popsicles första. Plattan gavs även ut i Japan.

 

Det fanns stora planer för platta två "Lost Love Songs" men på grund av olika omständigheter, som att skivbolaget fick ont om kapital med mera, så hände inte så mycket som de hade hoppats. Able fick ändå en del uppmärksamhet i USA där de bland annat spelades på college-radio och var med på flera olika samlingsplattor 1999-2001. Bandet fortsatte dock och skulle släppa en tredje skiva 2002, ett album som sedan lades i malpåse och gavs ut först 2018.

 

Under åren 2010 till 2017 låg bandet i princip nere på grund av att livet med småbarn och annat. – Det var först när Jonas Olsson, som varit med sedan 1999, fyllde 50 år och alla band han varit med i skulle spela på hans kalas som bandet väcktes ur sin törnrosasömn.

 

Johan Gille berättar för mig att han började skriva nya låtar efter det. Det är ingen brist på material.

– Jag har 10-15 st C90 kassetter med låtidéer och 340 snuttar i mobilen, säger Johan med ett leende.

 

Johans pappa som är med och spelar dragspel på två av låtarna på "Holding On / Letting Go" har vad jag förstår betytt en del för Johans musikintresse och utveckling. Musikådran finns dessutom flera släktled bakåt. I tioårsåldern började Johan att spela gitarr på riktigt.

– Jag minns att jag ville veta hur Simon and Garfunkel byggt upp sina låtar när jag lyssnade på deras liveskiva "Concert in Central Park". Hur funkar det? Hur gör man? Pappa visade mig hur det gick till, vilka ackord de använt och hur man sätter ihop dem till en låt.

 

75291727 943086986048332 2386071911676248064 n

Johan Gille spelar Ables nya julsång. (Foto: Pär Dahlerus)

 

Visst har Johan Gille som skriver det mesta av Ables musik förstått hur man gör. "Holding On / Letting Go" är ett mycket bra och välkomponerat album. Jag märker att jag behöver en hel del lyssningar innan jag riktigt upptäcker att skivan är en riktig guldgruva. Låtarna är välskrivna och mycket varierade. Man kan ofta höra tydliga influenser av andra artister när man lyssnar på annan musik, men jag har svårt att hitta influenserna eller likhet med något annat band när jag lyssnar på "Holding On / Letting Go". Jag har även svårt att bestämma någon speciell genre, lite americana och pop i en skön mix kanske man kan säga.

 

Musiken är väldigt harmonisk. Om man sätter sig ner och verkligen lyssnar på Johan Gilles fina texter och de sköna melodierna får man allra mest behållning, men musiken lämpar sig även bra till ren avslappning. Johans behagliga röst påminner mig lite om Magnus Carlson i Weeping Willows, och han tar det tack och lov som en komplimang, när jag avslöjar det för honom.

 

Able består 2019 av, Johan Gille på sång och akustisk gitarr, Jonas Olsson spelar elgitarr, mandolin, munspel och körar, Mattias Jonsson på bas och Malkolm Bonander på trummor, sång och piano. Dessutom medverkar Frida Berry Eklund, Anna Mogren Östlund, Sven-Olov Persson, Lotta Nyblad, Peter Lindberg, Lars Edling, Philip Game och Fredrik Sandgren. Skivan är producerad av Able och snyggt mixad och mastrad av Jörgen Wärnström. Jag frågar Johan om namnet Able.

– Dels står det för "förmåga" och sedan ville vi hamna långt fram i skivbackarna, skrattar Johan. Det märks att Johan Gille har en stor språkbegåvning. Han är docent i spanska och låten El Tiempo Hablará sjunger han följaktligen på spanska, men texten till låten överlät han ändå till Virginia Bonatto.

 

Johan berättar för mig att han är Beach Boys-nörd. Andra band som han nämner, när vi pratar influenser, är Ron Sexsmith, Townes Van Zandt, the Shins och the Jayhawks.

– Fast vi försöker främst att låta som oss själva, skrattar Johan.

 

Johan avslutar sitt besök hemma hos mig med att spela en snutt på Ables kommande jullåt "Let´s make a wish" som de jobbar på att släppa innan jul. Jag gillar verkligen albumet Holding On / Letting Go. Betygssättning av musik är väldigt svår och grundar sig förstås på många olika faktorer, för min del går jag på min känsla, som en slags termometer i hjärtat.

 

Jag gillar det här albumet väldigt mycket och faktiskt mer och mer för varje lyssning. 8/10 blir mitt betyg i nuläget men det är på väg uppåt känns det som.

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Taggad under recension, johan gille, able, uppsala

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!