Skriv ut denna sida
Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn. Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn.

Recension: Moncho släpper "Fokus" sitt debutalbum 8 november

2019-11-10 - 05:04

Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

 

Enligt Monchos Instagram är han hårt arbetande i det tysta för att uppnå sina mål. Han beskriver i ett mail albumet som "en samling låtar som skrivits med tydlig inspiration från de vardagliga problem och hinder vi stöter på i dagens samhälle. Med rätt fokus kan vi uppnå våra drömmar och mål även om det ofta känns tungt."

 

I samarbete med många olika producenter har Moncho skapat detta album som jag anser samlar hans olika kompetens när det gäller att spruta text på svenska, spanska, engelska med flera nysvenska inslag. Fördelen med blandade producenter är att få fram olika fingeravtryck på låtarna. Det som gör Moncho till en komplett artist, är att han har rytmer bortom orden. Helheterna ryms i varje låts rytmer med en blandning av ordbatteri, allvar och vardag, precis som livet. För de som inte har levt i ytterområden så kan albumet bli en lärdom.

 

Lördagen den 30 november hålls stor releasefest på Interpool tillsammans med Uppsalas legendariske arrangör Yared Tekeste och den nya klubben Urban Vibez!

 

FOKUS låtlista:

Ave Maria (feat REZ) - Produktion: Wakeuplotus

Min första tanke är att Moncho inte är rädd för att ta upp tunga ämnen, "mycket skit i min stad" är en strof som visar just detta. Att det är "loco" vad som händer.

 

FOKUS - Produktion: Hofmästarn

Med rätt fokus kan vi nå vårt mål, så släpp spärrarna! Pepplåt för de som bor i ytterområden att välja smarta vägar och att jobba hårt. Kan tänka mig att denna spelas på gym, i tonårslurar, på fester, vid matlagning i köket och överallt där det fortfarande finns hopp om förändring.

 

Alla Vi - Produktion: Paul Najjar

Drömmar finns hos oss alla, några krossas. Pengar är verkligen inte allt. Alla är vi lika, med problem som vi "krigar med every day". Vardagsproblematik i rytmiskt fokus.

 

Bandida - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Nysläppt singel med tillhörande musikvideo har flera platser i Uppsala väl synliga. Musikvideoredigering till låten gjorde Alfa Beats. "Bandida" handlar om ett krossat hjärta hos den som blir lämnad, vilket är något som Moncho tror att många kan relatera till. Jag diggar rytmerna och sårbarheten.

 

Djuret I Mig (feat Tarequito) - Produktion: Gustav Efraimsson

En het låt i dubbel bemärkelse med dansgolvsgung. Kanske bäst att inte sjunga med i texten?

 

Modell (feat Markoolio) - Produktion: Jimmy Jansson & David Strääf

En pepp för de som tar selfies och lägger upp på Instagram. Ingen ska lägga sig i din stil eller hur du ser ut! Markoolio passar perfekt med Moncho i denna hit!

 

Oscarsgalan (feat Dekan Izat) - Produktion: Alpha Beats

När denna släpptes blev den en ögonöppnare för hur mycket som är ytligt, fejk och vad som verkligen är värt något. I Venezuela (där Moncho har släkt) klarar sig få som är kaxiga här.

 

MORD - Produktion: Viktor Ax

Viktor Ax är grym på att få fram en annan ton i Monchos beats & bars. Snabbare och fränare!

 

Mörker Över Staden - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Gitarrintrot är lockande. Våld, hat och död punkterar. Vardagens allvar i ytterområden är svårt "att förstå för den priviligierade svensken". Orättvisa och kamp präglar människor, men kom ihåg rätt fokus och hårt arbete är en smart väg.

 

Ge Tack (Blessing Pon Blessing) - Produktion: Paul Najjar

Att bli artist kostar, men allt jobb syns inte vid toppen av isberget. De som har följt Moncho får här en hyllning, eftersom han väljer att hylla istället för att ge kängor till de som hatar. Vägen till detta debutalbum har varit lång. Vardagen är fortfarande ytterst närvarande och Moncho lever inget lyxliv, utan familjeliv.

 

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.