Skriv ut denna sida
Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn. Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn.

Recension: Moncho släpper "Fokus" sitt debutalbum 8 november

2019-11-10 - 05:04

Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

 

Enligt Monchos Instagram är han hårt arbetande i det tysta för att uppnå sina mål. Han beskriver i ett mail albumet som "en samling låtar som skrivits med tydlig inspiration från de vardagliga problem och hinder vi stöter på i dagens samhälle. Med rätt fokus kan vi uppnå våra drömmar och mål även om det ofta känns tungt."

 

I samarbete med många olika producenter har Moncho skapat detta album som jag anser samlar hans olika kompetens när det gäller att spruta text på svenska, spanska, engelska med flera nysvenska inslag. Fördelen med blandade producenter är att få fram olika fingeravtryck på låtarna. Det som gör Moncho till en komplett artist, är att han har rytmer bortom orden. Helheterna ryms i varje låts rytmer med en blandning av ordbatteri, allvar och vardag, precis som livet. För de som inte har levt i ytterområden så kan albumet bli en lärdom.

 

Lördagen den 30 november hålls stor releasefest på Interpool tillsammans med Uppsalas legendariske arrangör Yared Tekeste och den nya klubben Urban Vibez!

 

FOKUS låtlista:

Ave Maria (feat REZ) - Produktion: Wakeuplotus

Min första tanke är att Moncho inte är rädd för att ta upp tunga ämnen, "mycket skit i min stad" är en strof som visar just detta. Att det är "loco" vad som händer.

 

FOKUS - Produktion: Hofmästarn

Med rätt fokus kan vi nå vårt mål, så släpp spärrarna! Pepplåt för de som bor i ytterområden att välja smarta vägar och att jobba hårt. Kan tänka mig att denna spelas på gym, i tonårslurar, på fester, vid matlagning i köket och överallt där det fortfarande finns hopp om förändring.

 

Alla Vi - Produktion: Paul Najjar

Drömmar finns hos oss alla, några krossas. Pengar är verkligen inte allt. Alla är vi lika, med problem som vi "krigar med every day". Vardagsproblematik i rytmiskt fokus.

 

Bandida - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Nysläppt singel med tillhörande musikvideo har flera platser i Uppsala väl synliga. Musikvideoredigering till låten gjorde Alfa Beats. "Bandida" handlar om ett krossat hjärta hos den som blir lämnad, vilket är något som Moncho tror att många kan relatera till. Jag diggar rytmerna och sårbarheten.

 

Djuret I Mig (feat Tarequito) - Produktion: Gustav Efraimsson

En het låt i dubbel bemärkelse med dansgolvsgung. Kanske bäst att inte sjunga med i texten?

 

Modell (feat Markoolio) - Produktion: Jimmy Jansson & David Strääf

En pepp för de som tar selfies och lägger upp på Instagram. Ingen ska lägga sig i din stil eller hur du ser ut! Markoolio passar perfekt med Moncho i denna hit!

 

Oscarsgalan (feat Dekan Izat) - Produktion: Alpha Beats

När denna släpptes blev den en ögonöppnare för hur mycket som är ytligt, fejk och vad som verkligen är värt något. I Venezuela (där Moncho har släkt) klarar sig få som är kaxiga här.

 

MORD - Produktion: Viktor Ax

Viktor Ax är grym på att få fram en annan ton i Monchos beats & bars. Snabbare och fränare!

 

Mörker Över Staden - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Gitarrintrot är lockande. Våld, hat och död punkterar. Vardagens allvar i ytterområden är svårt "att förstå för den priviligierade svensken". Orättvisa och kamp präglar människor, men kom ihåg rätt fokus och hårt arbete är en smart väg.

 

Ge Tack (Blessing Pon Blessing) - Produktion: Paul Najjar

Att bli artist kostar, men allt jobb syns inte vid toppen av isberget. De som har följt Moncho får här en hyllning, eftersom han väljer att hylla istället för att ge kängor till de som hatar. Vägen till detta debutalbum har varit lång. Vardagen är fortfarande ytterst närvarande och Moncho lever inget lyxliv, utan familjeliv.

 

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tisdag 29 september är Rootsy och Klubb Uffe tillbaka på Katalin. Först ut är skivaktuelle Our Man In The Field, artistnamnet för den brittiske låtskrivaren Alexander Ellis som gör sin första Skandinavienturné.

Recension: Markus Berjlund hade på lördagskvällen en kraftigt försenad releasefest för sitt utmärkta album ”Om allting går åt helvete så ska du inte följa med” som släpptes redan i april och recenserades här på Uppsalanyheter.

Recension: På fredag 4 september släpper Uppsala-bördiga Leyli Afsahi sin debutsingel Darkest before daylight.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.