Skriv ut denna sida
Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn. Yolanda Monserrat har gjort omslaget och "Nayomi" har fotograferat Moncho. Titelspåret "FOKUS" har producerats av Hofmästarn.

Recension: Moncho släpper "Fokus" sitt debutalbum 8 november

2019-11-10 - 05:04

Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

 

Enligt Monchos Instagram är han hårt arbetande i det tysta för att uppnå sina mål. Han beskriver i ett mail albumet som "en samling låtar som skrivits med tydlig inspiration från de vardagliga problem och hinder vi stöter på i dagens samhälle. Med rätt fokus kan vi uppnå våra drömmar och mål även om det ofta känns tungt."

 

I samarbete med många olika producenter har Moncho skapat detta album som jag anser samlar hans olika kompetens när det gäller att spruta text på svenska, spanska, engelska med flera nysvenska inslag. Fördelen med blandade producenter är att få fram olika fingeravtryck på låtarna. Det som gör Moncho till en komplett artist, är att han har rytmer bortom orden. Helheterna ryms i varje låts rytmer med en blandning av ordbatteri, allvar och vardag, precis som livet. För de som inte har levt i ytterområden så kan albumet bli en lärdom.

 

Lördagen den 30 november hålls stor releasefest på Interpool tillsammans med Uppsalas legendariske arrangör Yared Tekeste och den nya klubben Urban Vibez!

 

FOKUS låtlista:

Ave Maria (feat REZ) - Produktion: Wakeuplotus

Min första tanke är att Moncho inte är rädd för att ta upp tunga ämnen, "mycket skit i min stad" är en strof som visar just detta. Att det är "loco" vad som händer.

 

FOKUS - Produktion: Hofmästarn

Med rätt fokus kan vi nå vårt mål, så släpp spärrarna! Pepplåt för de som bor i ytterområden att välja smarta vägar och att jobba hårt. Kan tänka mig att denna spelas på gym, i tonårslurar, på fester, vid matlagning i köket och överallt där det fortfarande finns hopp om förändring.

 

Alla Vi - Produktion: Paul Najjar

Drömmar finns hos oss alla, några krossas. Pengar är verkligen inte allt. Alla är vi lika, med problem som vi "krigar med every day". Vardagsproblematik i rytmiskt fokus.

 

Bandida - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Nysläppt singel med tillhörande musikvideo har flera platser i Uppsala väl synliga. Musikvideoredigering till låten gjorde Alfa Beats. "Bandida" handlar om ett krossat hjärta hos den som blir lämnad, vilket är något som Moncho tror att många kan relatera till. Jag diggar rytmerna och sårbarheten.

 

Djuret I Mig (feat Tarequito) - Produktion: Gustav Efraimsson

En het låt i dubbel bemärkelse med dansgolvsgung. Kanske bäst att inte sjunga med i texten?

 

Modell (feat Markoolio) - Produktion: Jimmy Jansson & David Strääf

En pepp för de som tar selfies och lägger upp på Instagram. Ingen ska lägga sig i din stil eller hur du ser ut! Markoolio passar perfekt med Moncho i denna hit!

 

Oscarsgalan (feat Dekan Izat) - Produktion: Alpha Beats

När denna släpptes blev den en ögonöppnare för hur mycket som är ytligt, fejk och vad som verkligen är värt något. I Venezuela (där Moncho har släkt) klarar sig få som är kaxiga här.

 

MORD - Produktion: Viktor Ax

Viktor Ax är grym på att få fram en annan ton i Monchos beats & bars. Snabbare och fränare!

 

Mörker Över Staden - Produktion: Alpha Beats Co-produktion: Kaj Szyszkiewicz

Gitarrintrot är lockande. Våld, hat och död punkterar. Vardagens allvar i ytterområden är svårt "att förstå för den priviligierade svensken". Orättvisa och kamp präglar människor, men kom ihåg rätt fokus och hårt arbete är en smart väg.

 

Ge Tack (Blessing Pon Blessing) - Produktion: Paul Najjar

Att bli artist kostar, men allt jobb syns inte vid toppen av isberget. De som har följt Moncho får här en hyllning, eftersom han väljer att hylla istället för att ge kängor till de som hatar. Vägen till detta debutalbum har varit lång. Vardagen är fortfarande ytterst närvarande och Moncho lever inget lyxliv, utan familjeliv.

 

 

 

Eva Cederholm
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!