Skriv ut denna sida
Mikaela Finne med sitt nya självbetitlade album. (Foto: Privat) Mikaela Finne med sitt nya självbetitlade album. (Foto: Privat)

Mipso och Mikaela Finne till Katalin

2019-11-10 - 16:04

På tisdag 12 november blir det säsongsavslutning på Klubb Uffe i Katalins lokaler. Det blir en klubbspelning med det amerikanska bandet Mipso och Mikaela Finne som har sina rötter i finska Österbotten som kliver upp först på scenen.

 

Mipso från North Carolina som besökte Katalin för nästan precis ett år sedan. Mipso som består av Libby Rodenbough på fiol, keyboards och sång, Wood Robinson spelar bas och sjunger, Joseph Terell på gitarr och sång samt Jacob Sharp på mandolin, gitarr och sång har mer än en miljonfyrahundratusen lyssnare per månad på Spotify. Vilket är imponerade. Det är verkligen roligt att de kommer tillbaks till Uppsala bara efter knappt ett år. Deras musik har rötterna i bluegrass men de har på senaste plattan Edges Run som kom 2018 ett "pop-americana" sound med mycket finstämd stämsång.

 

7D2 0424-copy-UN

Joseph Terrell, Wood Robinson, Jacob Sharp och Libby Rodenbough i Mipso, från Katalin november förra året. (Foto: Morgan Jansson)

 

Mikaela Finne som har bott mycket i Sverige under olika perioder i sitt liv, är numera bosatt i Stockholm. Mikaela släpper i dagarna sitt självbetitlade debutalbum. På Katalin kommer Mikaela Finne att uppträda solo med akustisk gitarr. Hennes album har ett tufft sound med elgitarrer och mycket attityd. Hennes röst passar helt perfekt till country men också till det rockiga och lite skitiga soundet.

 

Jag skulle bäst kunna beskriva henne som en blandning av Patsy Cline och Lucinda Williams. Albumet håller en imponerande hög kvalité och 10 av de 12 spåren är egna kompositioner. De övriga två spåren är tolkningar av Bruce Springsteen och Townes Van Zandt, men de smälter så väl in med hennes egna låtar så man märker knappt att det är covers.

 

Jag ringer upp Mikaela för att ta reda på lite mer om henne. Hon berättar för mig att hon är bosatt i Stockholm sedan 2006. Hon kommer från trakten kring Vasa i finska Österbottenmen bodde även som barn i perioder i Sverige. Hon kallar fortfarande Österbotten hemma och är mycket stolt över sin hembygd och bakgrund.

– I mina hemtrakter pratar man svenska men om jag pratar på en gammal dialekt skulle du inte förstå något alls, säger hon.

 

75388120 821816651568295 4018753658521911296 n

Mikaela Finne vid ett uppträdande på Skärifolkfestivalen i Bergö, Österbotten. (Foto: Teresia Fant)

 

Musiken har följt henne så länge hon kan minnas.

– Det finns en bild av mig som barn sittandes framför mammas skivspelare med stora 80-tals hörlurar på mig. Musiken har alltid varit det centrala i livet för mig och redan mycket tidigt bestämde jag mig att bli artist. Jag skrev dagböcker och dikter tidigt och jag har hittat en hel del inspiration och idéer i dem senare. Mikaela berättar vidare att hon som student på Fryshuset i Stockholm fick utrymme och tid att vara kreativ och att hon inte hade så mycket intresse för andra ämnen.

 

När jag frågar Mikaela vilka förebilder hon har så blir det så blir det mycket direkta svaret Emmylou Harris utan någon som helst tvekan.
– Emmylou har ett så stort hjärta i allt hon gör. Hennes långa karriär är imponerande och alla artister hon samarbetat med.

 

74314994 655990768264063 1936241703090388992 n

Mikaela Finnes självbetitlade album.

 

När jag frågar Mikaela hur hon uppfattar musik-klimatet så skrattar hon till.
– Ja, inte är det någon fördel att vara en kvinnlig artist. Visst har det blivit bättre men det är fortfarande en lång väg att gå, men det är så samhället ser ut. Det är viktigt när musiker supportar andra musiker och ibland kan tyvärr kvinnor vara lite dåliga på att framhålla andra kvinnliga artister.

 

Mikaela lyssnar gärna på många olika sorters musik men hon föredrar som hon säger musik med lite "edge". Hon nämner Elizabeth Cook, och Sverigeaktuella Erin Rae och Caroline Spence.
– Vi får inte heller glömma Tanya Tucker, en favorit som gör comeback nu. – Musiken mår bäst av ett lite skitigt sound, precis som livet är ibland. Det blir lätt ointressant om det blir för perfekt.

 

För Mikaela är det naturligt att skriva på engelska.

– Orden flödar på engelska och jag får inte det flödet på svenska.

Det låter också väldigt naturligt när hon sjunger på engelska, så det tycker jag att hon ska fortsätta med.

 

Det ska bli väldigt roligt att få lyssna på Mikaela Finne på tisdag och även på huvudakten Mipso förstås. Klubb Uffe tar sedan lite uppehåll tills början på nästa år. Den 11 februari dyker två favoriter upp, Dylan Earl och Joe Nolan. Visst är det härligt att vi får chans att uppleva så mycket fin musik i vår stad.

 

Jag är helt klart imponerad av Mikaela Finnes debutalbum som är så bra att jag ger det 8/10.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.

Tolv akter har gått vidare i musiktävlingen Imagine som genomförde två deltävlingar på UKK under lördagen och söndagen. Nu väntar flera aktiviteter för de som gått vidare innan regionfinalen i slutet av mars.

Klubb Uffe på Katalin är ju klubben för artister som Rootsy Music bokar. Det är artister som alla kan samlas under den breda genren som kallas Americana.

Kommande helg öppnas den trettiofjärde upplagan av musiktävlingen Imagine. Totalt 24 uppländska akter gör under två dagar upp om tolv platser i en regionfinal i slutet av mars.

Recension: I slutet av 2016 släppte bandet Future Elephants? Sitt debutalbum. Lite drygt tre år senare har de i dagarna släppt uppföljaren som de kallar "Humans passin' thru".

Recension: De två banden Lugnet och Abramis Brama spelade på Katalin under fredagskvällen, båda banden som har ett släktskap med varandra bjöd på tung hårdrock av lite olika slag men båda med vibbar från 70-talet.

Recension: Lill Lindfors visade på tisdagskvällen att hon fortfarande, efter en 60 årig karriär, är en artist att räkna med. Uppbackad av fem spelskickliga musiker underhöll hon förstås publiken med sång men också med en stor dos av humor.

 

Recension: Det, i huvudsak, Uppsalabaserade bandet Almost DEAD MEN har precis släppt en tre-spårs CD. En slags aptitretare inför deras kommande vinyl-fullängdare.

Recension: De som gillar Michael Jackson fick en helkväll med full fart i form av sångare, dansare, ljud och ljus som tillsammans gav en riktigt sprakande show ikväll på UKK

Recension: Som så många andra älskar jag julmusik. Sångerna går på repeat i bakgrunden här hemma medan jag checkar av allt som ska göras nu i dagarna. Men, som ett ljuvligt avbrott i denna julstress tog jag mig ikväll tid till att faktiskt l y s s n a på musiken, då jag under en timme njöt av vokalensemblen Uppslagets stämningsfulla julkonsert. Guld värt!