Skriv ut denna sida
Hayley Reardon och Ryan O'Reilly på Kulturhuset Leoparden. (Foto: Morgan Jansson) Hayley Reardon och Ryan O'Reilly på Kulturhuset Leoparden. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Talangfulla Hayley Reardon och Ryan O'Reilly på Uppsalabesök

2019-09-13 - 01:25

För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Sagt och gjort. Jag tipsade fotografen Morgan Jansson och vi styrde kosan till Kulturhuset Leoparden. Ett för oss annorlunda ställe för en konsert, men en riktigt bra lokal skulle det visa sig. Morgan var dock inte nöjd med den röda ljussättningen som gjorde det svårt att få bra bilder. Jag hade inte för avsikt att skriva någon recension, men jag blev inspirerad så en liten "spontanare" fick det bli. Morgan hade ju med sig kamerorna så det var bara att köra.

 

7D2 9910-copy-UN

Hayley Reardon från Boston på besök i Uppsala. (Foto: Morgan Jansson)

 

Den unga amerikanskan Hayley Reardon från Boston, men nu boende i Nashville, inleder med ett cirka 30 minuter långt set. Jag imponeras direkt av hennes scenvana och närvaro. Hon har en mycket skön röst och hennes gitarrspel är det verkligen inget fel på heller. Hon är en god berättare både i mellansnack och texter.

 

Som när hon berättar om sin mormor som blev dement men levde upp när Hayley spelade favoritartisten Patsy Cline för henne, "den rösten kände mormor igen". Låten hon skrivit om detta är den fina "200 years old". Jag hade gärna lyssnat längre på Hayley Reardon. Vi får hoppas att hon kommer tillbaka till Uppsala. Detta var hennes första besök i Sverige.

 

7D2 9952-copy-UN

Ryan O'Reilly tillbaka i Uppsala för en spelning på kulturhuset Leoparden. (Foto: Morgan Jansson)

 

Engelsmannen Ryan O'Reilly med rötter ifrån Irland är kvällens huvudattraktion. Ryan verkar att ha varit i Uppsala tidigare, eftersom han inleder med "it's great to be back in Uppsala". I hans inledande låt är jag fortfarande förtrollad av Hayley Reardons röst, låtar och texter och funderar på om inte hon borde varit huvudakt. Sedan kommer Ryan O'Reilly igång ordentligt. Han visar sig också vara en utmärkt berättare, textförfattare och låtskrivare. Dessutom både sjunger och spelar han mycket bra.

 

Det är inte bara gitarren som gäller som instrument för Ryans del, utan även munspel. Hans lite sarkastiska texter och även sättet att sjunga dem på, påminner mig om Loudon Wainwright III. Det roliga är att när jag talar om det för honom efter spelningen så visar det sig att Loudon Wainwright verkligen är en av Ryans stora inspirationskällor.

 

DSC01336-copy-UN

Hayley Reardon och Ryan O'Reilly på intima kulturhuset Leoparden. (Foto: Morgan Jansson)

 

I slutet av spelningen kommer Hayley Reardon upp på scenen tillsammans med Ryan O'Reilly. Hon både körar bakom honom samt sjuger duett. Deras röster passar bra ihop och det är roligt att de samarbetar på det sättet och inte bara kör varsin grej. Ryan sjunger Veronica Maggios "Snälla bli min" på svenska, trots hans brittiska uttal gör han det bra.

 

Han berättar för mig efter konserten att han inte kan svenska men lärt sig texten. Hayley har också lärt sig refrängen. Det är publikfriande och ett roligt inslag även om det såklart är mycket bättre när de sjunger sina egna sånger på sitt eget modersmål. Ryan avslöjar också att Hayley fyller 23 år imorgon och innan de går av scenen sjunger publiken ja må hon leva och hurrar för henne, en fin avslutning på en fin kväll.

 

Jag lyfter på hatten (fast jag inte har någon) och hurrar för två riktigt talangfulla låtskrivare och artister som borde kunna gå långt.

 

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Den skicklige Hammondspelaren och tillika Uppsalabon Andreas Hellkvist har nyligen släppt sitt andra album i eget namn. Mycket har hänt i Andreas liv och hans personliga utveckling under de tre år som passerat sedan albumet Finally! Inte minst har Island kommit att betyda mycket för Andreas.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.

Recension: För en kort tid sedan släpptes Ables fjärde album "Holding On / Letting Go". Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på skivan och fick en pratstund md Johan Gille som var med och startade bandet redan 1993.

På tisdag 12 november blir det säsongsavslutning på Klubb Uffe i Katalins lokaler. Det blir en klubbspelning med det amerikanska bandet Mipso och Mikaela Finne som har sina rötter i finska Österbotten som kliver upp först på scenen.

Recension: Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

Peter, Bruno & Matilda är sedan den 4 oktober ute på en två månader lång turné som avslutas i Norrköping den 23 november. I torsdags besökte de fyra multiinstrumentalisterna Uppsala och UKK.

Recension: Det amerikanska bandet Ward Hayden and The Outliers förgyllde en höstlik tisdagskväll på Katalins, Klubb Uffe.

Recension: På lördagskvällen fick Uppsala och UKK besök av Woodstock när en rad mer eller mindre kända artister hyllade 50-års jubileet av den stora Woodstock-festivalen.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.