Skriv ut denna sida
Ulf Lundell bjöd på en nästan tre timmar lång spelning. (Foto: Joakim Bengtsson) Ulf Lundell bjöd på en nästan tre timmar lång spelning. (Foto: Joakim Bengtsson)

Recension: Formidabel Ulf Lundell gav full valuta

2019-07-21 - 22:32

Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

 

Vid snart 70 års ålder är Ulf Lundell fortfarande en formidabel liveartist, kanske den bästa vi har i Sverige. Hans konsert i Furuvik var bara tolv minuter från att klocka in på tre timmar. Där fanns få döda punkter. Med tanke på att det här är hans första turné på fyra år, visade han inga tecken på någon som helst ringrostighet.

 

DSC03616

Ulf Lundell, Surjo Benigh och Jens Frithiof. (Foto: Joakim Bengtsson)

 

Jag och min kompis Joakim hade innan konserten gått runt och tittat på parkens djur, bland annat orangutanger, känguruer och får. Vi hade också sett några besökares hundar stå och skälla på en skock getter. Alla dessa djur föreföll dock lågmälda och civiliserade jämfört med publiken i det serveringsområde där vi gjorde ett tappert försök att avnjuta Lundells första låtar, "Tranorna kommer" och "Kär och galen".

 

Vi hann ta oss därifrån lagom till fjärde låten, gemensamma favoriten "Evangeline". Den funkade dock inte helt, men därefter blev konserten bara bättre och bättre, med låtar som "Omaha", "Definitivt religion" och den för mig rätt obekanta "L-bow & Kash".

 

DSC03115

Publiken fick full valuta för inträdet. (Foto: Joakim Bengtsson)

 

Efter "Öppna landskap" sade Lundell för första men inte sista gången att han måste strunta i låtlistan. Det är nämligen lag på att han måste framföra en viss låt när han är norr om Dalälven ("visst är vi norr om Dalälven?") påstod han och inledde "Snön faller och vi med den".

 

Lundell mellansnackade en hel del och snackade också en del i låtarna. I kväll pratade han om allt från Per Gessles sjukskrivning till hur han slapp klasstryk i skolan. Han lyckades också få in något om Donald Trump och ASAP Rocky. (Trumps famösa tweet om Rocky kom senare.)

 

DSC03829

Ulf Lundell är tillbaka på scenen efter fyra års uppehåll. (Foto: Joakim Bengtsson)


Generellt sett fungerade de låtar där Lundell inte förväntade sig allsång bäst. Säkert var det avsiktligt. Under "Öppna landskap" gjorde han små förändringar som gör att han och allsångskören aldrig helt var i synk. Extranumret "Hon gör mej galen" klockade in på knappt tio minuter. Lundell följde med "Om sommaren" (med lång monolog) och "Gå ut och var glad". Sista extranummer är en radikalt omstöpt "Rått & romantiskt" från soloproduktionen "Xavante".

 

DSC03592

Surjo Benigh, Ulf Lundell, Janne Bark och Jens Frithiof. (Foto: Joakim Bengtsson)

 

Klockan 22.48 var det hela slut, vilket gav mig en marginal på 27 minuter till Upptåget mot Uppsala, med vilket jag med god marginal hann. Hade han spelat mycket längre hade jag fått vänta till tidig morgon på att komma hem. Inte hade jag lämnat denna konsert i förtid! Ulf Lundell trodde han kunde lämna konsertlivet bakom sig. Det var förstås en orimlig önskan. Han verkade så glad uppe i scenen och jag var glad i publiken. Jag vet att jag inte var ensam.

 

Text: Tobias Levander

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.