Skriv ut denna sida
Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus) Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Stockholm Jazz Orchestra - Nature Spirits

2019-06-03 - 21:04

Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

 

Peter Knudsens har, när han komponerat Nature Spirits, inspirerats av John Bauers målningar av övernaturliga väsen i trollskogen. Detta hörs tydligt i denna moderna storbandsjazz som har en hel del folkmusik-ton i sig. Jag får också mycket en känsla av filmmusik när jag lyssnar på denna musik som verkligen andas trollskogens mystik och är väldigt målande.

 

Musiken är på en gång ganska enkel att ta till sig som den också är krävande av lyssnaren. Det är effektfullt med en 16 personer stark orkester. Att musiken är uppbyggd som en svit gör också att man tänker en del på klassisk musik.

 

Albumet är inspelat live 2017 inför publik. Vill man uppleva musiken live 2019 så spelar Stockholm Jazz Orchestra på The Jazz Pool i Interpools lokaler på Svartbäcksgatan imorgon tisdag 4 juni. Officiell release av albumet både fysiskt och digitalt sker först på fredag 7 juni.

 

Det är inte helt lätt att betygssätta denna för mina öron lite ovanliga storbandsjazz. Både framförandet av Stockholm Jazz Orchestra och kompositionen av Peter Knudsen och den spännande lyssningen får mig dock till slut att sätta betyget 7/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.