Skriv ut denna sida
Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus) Uppsalaaktuella Stockholm Jazz Orchestras skiva Nature Spirits. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Stockholm Jazz Orchestra - Nature Spirits

2019-06-03 - 21:04

Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

 

Peter Knudsens har, när han komponerat Nature Spirits, inspirerats av John Bauers målningar av övernaturliga väsen i trollskogen. Detta hörs tydligt i denna moderna storbandsjazz som har en hel del folkmusik-ton i sig. Jag får också mycket en känsla av filmmusik när jag lyssnar på denna musik som verkligen andas trollskogens mystik och är väldigt målande.

 

Musiken är på en gång ganska enkel att ta till sig som den också är krävande av lyssnaren. Det är effektfullt med en 16 personer stark orkester. Att musiken är uppbyggd som en svit gör också att man tänker en del på klassisk musik.

 

Albumet är inspelat live 2017 inför publik. Vill man uppleva musiken live 2019 så spelar Stockholm Jazz Orchestra på The Jazz Pool i Interpools lokaler på Svartbäcksgatan imorgon tisdag 4 juni. Officiell release av albumet både fysiskt och digitalt sker först på fredag 7 juni.

 

Det är inte helt lätt att betygssätta denna för mina öron lite ovanliga storbandsjazz. Både framförandet av Stockholm Jazz Orchestra och kompositionen av Peter Knudsen och den spännande lyssningen får mig dock till slut att sätta betyget 7/10

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Både Among Lynx, med rötterna i Uppsala, och Lisa Lystam Family Band har under hösten släppt nya album. På lördag den 16 november kommer båda banden att sätta Katalin i gungning. Efter att ha lyssnat på deras nya skivor så höjs mina förväntnigar. Båda utgivningarna håller en genomgående hög standard. Dessutom är båda banden sådana som ska upplevas live.

Recension: Säsongens sista Klubb Uffe spelning på Katalin bjöd på massor av musik och fina röster. Mikaela Finne med rötterna i finska Österbotten inledde kvällen innan huvudakten Mipso från North Carolina. Det blev verkligen en helkväll och den relativt stora skara som tagit sig ut i november-rusket var mycket entusiastisk.

Recension: För en kort tid sedan släpptes Ables fjärde album "Holding On / Letting Go". Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på skivan och fick en pratstund md Johan Gille som var med och startade bandet redan 1993.

På tisdag 12 november blir det säsongsavslutning på Klubb Uffe i Katalins lokaler. Det blir en klubbspelning med det amerikanska bandet Mipso och Mikaela Finne som har sina rötter i finska Österbotten som kliver upp först på scenen.

Recension: Ramón "Moncho" Monserrat från Uppsala, släpper albumet "Fokus" fredagen den 8 november. Uppsalanyheter har tidigare skrivit om hans musicerande i Löst Folk och i Melodifestivalen 2018 med låten "Cuba Libre".

Peter, Bruno & Matilda är sedan den 4 oktober ute på en två månader lång turné som avslutas i Norrköping den 23 november. I torsdags besökte de fyra multiinstrumentalisterna Uppsala och UKK.

Recension: Det amerikanska bandet Ward Hayden and The Outliers förgyllde en höstlik tisdagskväll på Katalins, Klubb Uffe.

Recension: På lördagskvällen fick Uppsala och UKK besök av Woodstock när en rad mer eller mindre kända artister hyllade 50-års jubileet av den stora Woodstock-festivalen.

Recension: På torsdagskvällen landade Robert Wells och hans stora produktion Rhapsody in Rock på Fyrishov. En stor publik bjöds på mycket underhållande musik av olika kategorier.

Under den gångna helgen genomfördes den 15:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival, Uppsalanyheters fotograf Morgan Jansson delar här med sig av sina bilder från festivalen - del 3.