Rod med nya skivan och hunden Spartacus (Foto: Cactus Music) Rod med nya skivan och hunden Spartacus (Foto: Cactus Music)

Rod Melancon till Uppsala med ny skiva i bagaget

2019-04-08 - 06:04

 

Rod Melancon har just släppt sitt nya album Pinkville. Den 23 april kommer han att uppträda på Klubb Uffe, Katalin Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus har lyssnat på albumet samt fick en pratstud med Rod.

 

När jag ringer upp Rod Melancon dagen innan hans nya album Pinkville ska släppas (den 5:e april) ska han snart på en skivrelease-spelning för albumet på The Saxon Pub i Austin,Texas. Austin är hans hemstad sedan drygt ett år. Han hade nyligen flyttat dit innan han besökte Sverige och Uppsala för första gången i januari 2018.

 

Hur känns det att komma tillbaka och hur skiljer sig dina förväntningar nu i jämförelse med förra gången?

- Det känns väldigt bra och jag glädjer mig mycket att få komma tillbaka. Det känns tryggare denna gång eftersom jag vet vart jag ska och har många fler följare och fans nu än den första gången. Det var ju den första gången jag reste utanför USA och dessutom den första gången som jag fick se snö i större mängder. Det kanske är varmare denna gång?

 

-Jag ser också fram emot att få träffa Björns (Björn Pettersson Rootsy) hund och förstås hans lille nyfödde son. Jag är en bra barnvakt.

 

Untitled-3

Rod Melancon från hans uppsalaspelning under 2018. (Foto: Fredrik Bolander)

 

Vilka är dina främsta minnen från den förra turnén?

- När vi skulle spela på Folk & Rock i Malmö, var min röst helt slut och jag kände mig lite sjuk. Jag kunde verkligen inte sjunga och var tvungen att lämna scenen. Publiken blev förstås besviken, men bandet fortsatte att jamma. Jag kände mig verkligen låg, när jag gick till mitt hotellrum. Jag låg i sängen men kunde inte somna. Till slut klädde jag på mig igen och gick tillbaka. Det jubel och publikens reaktion när jag klev in i konsertlokalen igen, kommer jag aldrig att glömma. Jag sjöng sedan så gott jag kunde.

 

- Max hamburgare är ett annat minne, jag åt alldeles för många under turnén. Rod berättar för mig att han dagen innan, då vi egentligen skulle ha pratat med varandra, träffade sin nya "video director" för att planera för inspelningen av en musikvideo till låten "Rehabilitation".

 

Det har hänt mycket sedan Rod var här för ett drygt år sedan. Han har stått på samma scen samtidigt med Steve Earle. En av hans låtar har använts i en Toyota reklam på TV. Något som Rod säger, gav honom extra trygghet när hans nya album Pinkville skulle produceras med mera.

 

Förra gången du var här hade du med dig gitarristen Will Walden och ni backades upp av musiker från Jetbone. Hur blir det denna gång?

- Will kommer förstås med nu också, han är som min högra hand. Grabbarna från Jetbone kommer att backa oss denna gång också, men med en annan basist. "Gus" (Gustav Sjödin) är i USA där han hittat kärleken. Keyboardspelaren Rasmus Fors spelar i ett soul-jazz projekt, så basisten Jonathan Eriksson därifrån ersätter Gus denna gång. Trummisen Albin Linder är med också som förra gången. Det känns tryggt att spela med dessa fina musiker igen.

 

Untitled-4

Will Walden spelar gitarr på skivan samt den kommande turnén. (Foto: Fredrik Bolander)

 

På det nya albumet Pinkville spelar Will Walden gitarr, JaRon Marshall keyboards, Adam Nurre trummor och Scott Davis bas. Rod var glad att han skulle spela med dessa musiker på releasespelningen i Austin också. Musikerna han spelar med kan annars komma att variera. Den som är viktigast för hans sound är förstås Will Walden. Rod talar om att JaRon på keybords också har kommit att bli en viktig ingrediens i hans sound. Dessutom är JaRon den första andra musiker från Louisiana som Rod spelat tillsammans med. Albumet är producerat av Will Walden och Adrian Quesada.

 

Berätta lite om albumet, Rod!

- Det som är som en röd tråd, eller ett tema, igenom hela Pinkville, är att alla sångerna handlar om olika val eller vägskäl (Crossroads) som karaktärerna i låtarna ställs inför. Ibland kan valet ta livet av dig och ibland hittar man en väg ut.

 

- Introt som också heter Pinkville handlar om en man i långkalsonger och armékängor som gick fram och tillbaka på sin gård. Vi såg honom varje gång vi åkte förbi trakten. Jag var i tio års åldern och frågade till slut min pappa, vad det var för man. Mannen hade varit med i Vietnamkriget och blivit påverkad av sina hemska upplevelser där. Detta minne har påverkat mig och följt med mig genom livet. Jag visste att jag ville göra något med det. Jag bad Will att göra ett riff som skulle ge en känsla av djungeln i Vietnam och sedan byggde jag upp min text kring det. Det blev mycket effektfullt och en bra inledning på skivan. Pinkville var de amerikanska soldaternas kodnamn för My-Lai massakern i mars 1968 under Vietnam-kriget.

 

Rod berättar vidare att det mycket är tack vare Björn Pettersson på Rootsy som det blev ett fullängds-album. Skivbolaget ville först att Rod skulle släppa en kortare EP.

- Björn stod på sig och sa att jag behövde ett helt album inför den kommande turnén och så blev det, säger Rod.

 

Flera av låtarna bygger på egna erfarenheter. Westgate är namnet på ett lite sämre område i staden Kaplan, Louisiana där droger och annat flödade. Rod växte upp i Wright på landsbygden utanför Kaplan. Rod hamnade själv i missbruk som han nu har lyckats ta sig ur och därav kom låten Rehabilitation till. Manic Depression är också en låt som bygger på egna upplevelser. Rod har fortfarande depressiva perioder, men han har lärt sig att handskas med dem på ett annat sätt än tidigare. Han säger till mig att han inte hade varit en så bra låtskrivare om han inte haft en del av dessa upplevelser. Att skriva låtarna är en slags terapi för honom. Han är också en mästare på att skriva små berättelser ur fantasin, låtarna Lord Knows och Cobra är två sådana exempel.

 

Låten Corpus Christi Carwash handlar om artisten Freddy Fender som "glömdes bort" och jobbade just på en biltvätt i Corpus Christi, Texas. The Heartbreakers är en storslagen hyllning till Tom Petty. Going Out West och 57 Channels är covers eller kanske mer tolkningar av två av Rod Melancons stora förebilder, Tom Waits respektive Bruce Springsteen.

 

55560547 2255485301379199 8361207792278700032 n

Missa inte chansen att se Rod Melancon med band på Klubb Uffe Katalin den 23 april. (Foto: Justin Stelly)

 

Hela albumet hänger ihop som en enhet. Rod Melancon har ett effektivt och fängslande sätt att berätta i sina låtar. Han både pratar samt sjunger med ursinnig styrka i låtarna. I de lugnare låtarna som Corpus Christi Carwash, Lord Knows och Manic Depression framträder hans röst på ett annat sätt och är mycket behaglig att lyssna på. Både sång och musik är väldigt varierad albumet igenom. Det är mycket tydlig hur viktig gitarristen Will Walden är i sammanhanget. Många melodier kommer från olika riff som han spelat upp för Rod. Will Waldens gitarrspel är inte bara viktigt, det är också fantastiskt bra.

 

I mina öron är Pinkville ett helt fantastiskt album som jag givetvis ger full poäng 10/10.

 

Jag tror att Rod Melancon kommer att kunna gå väldigt långt, förutsättningarna finns i alla fall. I framtiden kan det vara något att berätta för vänner och bekanta, jag såg Rod Melancon innan han blev riktigt stor, så missa inte denna fantastiska artist när han dyker upp på Katalin den 23 april.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Mycket av Kulturnattens evenemang var digitalt, men för de som ville ta en nostalgitripp live med E-TYPE var Parksnäckan kvällens riktiga höjdare.

Vi sitter på parkbänkar längs Fyrisån i början av augusti för att Joakim Palm ska kunna presentera sig själv, sin musik och sitt album "Don't stop trying" som släpptes den 24 juli 2021.

Monsi y su salsa, släppte den 25 juni "Salsa choke na ma", featuring Joys & Papa Dee.

Kent Wennman och hans Rockabilly Quartet släppte nyligen en ny skiva med Elvislåtar som "the king" framförde live 1954-1955.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

 • Almtuna föll i förlängningen

  Almtuna ledde med 2-1 mot formstarka Västervik i hockeyallsvenskan när det var cirka fyra minutuer kvar av tredje perioden. Gästerna lyckades dock kvittera till 2-2 och sedan vinna i den efterföljande förlängningen. Almtuna behåller dock sin 10:e plats i serien före Vita Hästen och utökade dessutom försprånget till två poäng efter dagens poäng mot Västervik.

 • Storvreta vände i sista perioden

  Storvreta låg under med 3-4 mot Dalen från Umeå inför den tredje perioden när lagen möttes i Superligan på söndagen. En stark slutperiod av Storvreta gav dock till slut en säker seger med 7-4 efter mål av Liam Åström, Albin Sjögren, Anton Birgersson och Filip Eriksson.

 • Sirius föll med uddamålet efter målkalas

  Sirius hade ledningen två gånger mot topplaget Kalmarsund men föll med 11-10 i ett galet målkalas som alltså innehöll hela 21 mål. Med sex minuter kvar av tredje perioden ledde Kalmarsund med 11-7 men en slutforcering av gästerna med tre mål på drygt en minut var nära att ge poäng för Sirius som dock föll med uddamålet.

 • Bravo tremålsskytt för Sirius

  Chatlotte Bravo blev tremålsskytt när Sirius besegrade Lund i Svenska Superligan på bortaplan med 7-2. Sirius befäster därmed sin andra plats i SSL-tabellen tre poäng efter Thorengruppen och en poäng före Pixbo. Övriga målskyttar för Sirius blev Klara Molin 2 mål, Rebecka Jansson och Isabel Balzano.

 • Almtuna nollade av Västervik

  Almtuna släppte bara in ett mål i bortamötet mot Västervik på fredagskvällen, trots det så förlorade man. Västerviks debuterande nyförvärv Zach Budish gjorde nämligen matchens enda mål och hemmalaget vann med 1-0.

 • Trafikbrott Uppsala

  På torsdagens eftermiddag 15:34 stoppade en polispatrull en bilist i 60-årsåldern som körde mot enkelriktat vid Resecentrum. Något senare 16:14 får en kvinna i 50-årsåldern böter för att hon använt mobiltelefon under bilkörning på Bolandsgatan.

 • Olovlig körning med obältat barn i bilen

  Vid 14-tiden på torsdagen stoppar en polispatrull en bilist på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala. Mannen har körkortstillstånd men saknar körkort. I bilen finns ett obältat barn, körkortstillståndet omhändertas och en anmälan om olovlig körning skrivs, uppger Polisen på sin hemsida.

 • Flera företag drabbade av inbrott

  Flera företag på Västra Ågatan har drabbats av inbrott. På ett av företagen har flerra dörrar brutits upp, och det saknas bland annat mobiltelefoner och bärbara datorer uppger polisen i region mitt på sin hemsida. Flera företag i samma fastighet är drabbade, anmälningsupptagning har gjorts under tisdagen.

 • Storvreta vann efter stark förstaperiod

  Storvreta bortabesegrade Helsingborg med 5-8 i torsdagens omgång av Superligan. Efter första perioden ledde Vreta med 1-5, resten av matchen var desto jämnare men säker seger. Tre poäng för Storvreta upp på tabellens andra plats en poäng bakom Kalmarsund. I Storvreta noterades sju olika spelare för mål.

 • Stal kläder i preparerade väskor

  En kvinna greps på måndageftermiddagen i en butik i Boländerna. Detta sedan personal sett kvinnan stoppa ner kläder i preparerade väskor, när polispatrull kom till platsen greps kvinnan och hennes väskor togs i beslag, uppger polisen på sin hemsida.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert på Parksnäckan den 3 augusti flyttas på grund av omständigheter som man inte kunnat råda över. Nytt datum för konserten är den 11 augusti då den också får en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti är giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • Mendéz klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succéerna Trolkarlen från Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svängande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vårturnén, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstäckande vårturné med sin föreställning "En komisk depression" som spelats för utsålda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnéavslutningen, och på allmän begäran, släpptes biljetter till fler föreställningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, Västerås och Uppsala i turnéplanen. Turnén avslutas den 8 oktober med en föreställning på UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsätter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsätter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsätter under våren 2017. Konsten har nu fått en självklar plats på UKK och musiken ett spelrum på konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares släpper singel

  Det virala fenomenet "Mares" från Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" från 2015 har idag över åtta miljoner streams på Spotify. Nu släpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet består av fem musiker som samtliga kommer från Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle åker ut på stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kväll. Sommarturné 2017" Det är dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trädgården som näst sista stopp på turnén den 18 augusti.

 • ReChoir får kommunens resestipendium

  Kulturnämnden i Uppsala beslutade på torsdagen att ge 2016 års resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala är körernas stad och det känns bra att på detta sätt kunna bidra till utvecklingen för en förhållandevis ny och spännande Uppsalagrupp som håller en hög konstnärlig kvalitet, säger Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd på Uppsala Stadsteater sedan nio år tillbaka slutar. När frågan om förlängt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlänga för att förverkliga några andra ideér som han har burit på uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert på Regina i Uppsala, för ett år sedan var den populära gruppen i Uppsala och bjöd på drygt två timmars nostalgisk rock. Nu är man ute på en ny turné och stannar till i Uppsala den här helgen. Första spelningen gjordes igår fredag, den andra sker under lördagskvällen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  På söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. Få band kan göra bra covers på David Bowie men "Throw me some Bowie" är ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar uppträdandet.

 • Säsongspremiär för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vårsäsongen 2015 med populära sångerskan Meta Roos. Publiken kan räkna med att få lyssna till svenska pärlor av bland annat Ted Gärestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  På måndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert på Uppsala Konsert och Kongress. Det är dirigent Paul Mägi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  På måndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med människor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och människor med speciella behov. Kulturveckan pågår mellan den 10-14 november på Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen får bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival är en av 23 aktörer som får dela på totalt 1 470 000 kr i bidrag från Kulturrådet. Gitarrfestivalens storlek på stödet är dock okänt, men pengarna ska användas som stöd för att bjuda in utländska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus Bäckström entledigas från sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och Bäckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong på V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd på en Jackpottomgång, när de sju avdelningarna var körda på Axevalla återstod det endast 27 kuponger med 7 rätt. 20 av dessa kuponger var inlämnade i Sverige, en av kupongerna som var inlämnad hos ATG-ombud lämnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends inställt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha uppträtt på UKK den 14 november ställer in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan återlösa dem inom en månad räknat från det datum konserten skulle ha ägt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hålla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare från början återstår nu hälften, en av dem är Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis låt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum går ut vid årsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter åtta år.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström från Uppsala har gått vidare i ytterligare en delfinal i musiktävlingen Idol som pågår just nu på TV4. I fredagens tävling framförde Sandra låten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjälper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmågan att upprätthålla ett erektionsföretag tillräckligt för sex påverkar upp till 30 miljoner amerikanska män.
Receptbelagda läkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i många år nu, och Viagra enbart har ordinerats mer än 20 miljoner gånger i USA. Generellt kan problem med erektioner spåras till problem med blodflödet, och det är problemet att läkemedel som Viagra-adress.

Men den allmänna hälsan och det fysiska tillståndet påverkar även erektionernas kvalitet, liksom tillståndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bäckenbotten. Behandla golvmusklerna håller dina inre organ på plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist på träning. Kvinnor som har genomgått födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att få sitt bäckgolv i form igen. Men visste du att män kan dra nytta av att göra Kegel övningar också? Läs mer här.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistä