Fredag 29 mars ger punkbandet KSMB teaterföreställningen ”En slemmig torsk” på Katalin med bland andra Michael Alonzo och Steppan Guiance. (Foto: Tobias Annerfeldt) Fredag 29 mars ger punkbandet KSMB teaterförestĂ€llningen ”En slemmig torsk” pĂ„ Katalin med bland andra Michael Alonzo och Steppan Guiance. (Foto: Tobias Annerfeldt)

Punkteater till Katalin - Sanningen om KSMB i teaterform

2019-03-22 - 13:17

PĂ„ fredag nĂ€sta vecka kommer punklegenderna KSMB till Uppsala och upptrĂ€der pĂ„ Katalin vid Östra Station. Men det Ă€r inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt en vanlig konsert som publiken bjuds pĂ„. Under namnet "En slemmig torsk", taget frĂ„n gruppens kanske mest kĂ€nda lĂ„t, berĂ€ttar de historien om deras storhetstid i skiftet mellan 70- och 80-tal i form av en musikalisk teaterförestĂ€llning, och vad som hĂ€nde efterĂ„t.


– Om jag skulle beskriva förestĂ€llningen blir jag nog tvungen att sĂ€ga att det Ă€r nĂ„got du aldrig sett förut, sĂ€ger Michael Alonzo, en av gruppens tvĂ„ sĂ„ngare. Det Ă€r en teaterförestĂ€llning inför sittande publik dĂ€r vi blandar lĂ„tar, teater, tecknad film, dockteater och mycket kĂ€nslor.

 

KSMB bildades 1978 som SkÀrholmens Gymnasiums Punkensemble, men bytte snart namn till KSMB, och pÄ bara ett par Är blev de ett av svensk punks allra största namn. I maj 1982 lade de dock instrumenten pÄ hyllan efter en spelning pÄ Kamraspalatset i Stockholm. Medlemmarna gick sedan, som det heter, skilda vÀgar och Alonzo frontade lÀnge det kontroversiella Stockholms Negrer innan nÄgra av originalmedlemmarna satte ihop KSMB under nÄgra Är i början av 90-talet.

 

Men 2015 var det dags för Äterförening igen. En spelning inför drygt 20 000 fans pÄ BrÄvalla-festivalen gav blodad tand. Fyra av medlemmarna, Michael Alonzo, Esteban "Steppan" Guiance, Peter "Ampull" Sjölander och Johan Johansson satte sig dÀrför ned och diskuterade vad som skulle ske hÀrnÀst. Skiva? Fler spelningar? Svaret blev nÄgot ovÀntat.

– Jag och Steppan tyckte att vi skulle göra nĂ„got som var fullkomligt obekvĂ€mt, minns Alonzo och skrattar. De andra tyckte vi var vansinniga, men vi ville göra en teaterförestĂ€llning om vĂ„r historia, och sĂ„ blev det.

 

Alonzo och Steppan började sÀtta samman historien om bandet, och ur det frÄn början mest framstod som trams i Monty Python-anda mejslades det till slut fram en förestÀllning som ÀndÄ hade en massa allvar.

– Livet Ă€r allvarligt, och vi kĂ€nde att vi skulle berĂ€tta sanningen, hur jĂ€vla jobbig den Ă€n Ă€r, menar Alonzo. VĂ„r enda regel var att vi inte skulle ljuga. Vi berĂ€ttar om vĂ„ra tillkortakommanden rakt upp och ned.

 

"En slemmig torsk" Àr en historia om att vÀxa upp, förakta vuxenvÀrlden, men ÀndÄ bli vuxen och likadan som de man en gÄng föraktat, kanske vÀrre.

– Hade min 16-Ă„riga jag sett mitt vuxna jag, skulle jag verkligen inte varit glad, utan mycket vĂ€l kunnat spotta mig sjĂ€lv i ansiktet, sĂ€ger Alonzo med allvar i rösten. "Hur fan blev jag sĂ„hĂ€r?"

 

Men "En slemmig torsk" Àr ocksÄ historien om Johnny Sylvan som med stor entusiasm blev medlem i gruppen som 16-Äring, men som led av psykisk ohÀlsa. Johnny lÀmnade bandet redan 1980 efter att första skivan "Aktion ..." givits ut, men han försvann ocksÄ helt frÄn radarn.

– Det gick illa för Johnny, och faktum Ă€r att vi sket i honom. Vi hade moral om att man ska ta hand om de svaga. Vi har gjort karriĂ€r pĂ„ att stĂ„ lĂ€ngst fram med knuten nĂ€ve, men vi kunde inte ens ta hand om en av vĂ„ra egna.

 

Men vad hÀnde dÄ med Johnny Sylvan i verkliga livet? Ingen hade ju hört av honom pÄ 20 Är, sÄ Alonzo bestÀmde sig för att ta reda pÄ det.

– Han var ju försvunnen, och helt avskriven ur systemet. Det var ett jĂ€ttejobb att hitta Johnny, men till slut gick det. Sen har vi försökt stötta honom bĂ„de ekonomiskt och i kontakt med svenska myndigheter. Han har formellt tvingats att Ă„terinvandra fast han aldrig utvandrat, för att komma in i systemet igen. Men det Ă€r en process som gĂ„r Ă„t rĂ€tt hĂ„ll.

 

Vad som hÀnder hÀrnÀst med KSMB Àr osÀkert.

– NĂ€r vi började med teatern satte vi bandet och övriga planer, som skivor och konserter, pĂ„ paus. Och den pausen har varar ovĂ€ntat lĂ€nge. Vi hade aldrig trott att teatern skulle bli nĂ„gon framgĂ„ng, avslutar Alonzo.

 

Text: Sverker Åslund

 

 

Uppsalanyheter
Den hÀr e-postadressen skyddas mot spambots. Du mÄste tillÄta JavaScript för att se den.

Recension: För fyra Är sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig sjĂ€lva drog en stor publik pĂ„ runt 8,000 personer till Botaniska TrĂ€dgĂ„rden. Visserligen övertrĂ€ffade de mina förvĂ€ntningar, men med en 50-Ă„rig lĂ„ng och gemensam karriĂ€r sĂ„ borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bĂ€ttre. Även vĂ€dret gav perfekta förutsĂ€ttningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris nÀr Imagine Swedens riksfinal avgjordes i GÀvle pÄ lördagen. Trion fÄr nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det Àr troligen inte mÄnga i vÄrt avlÄnga land som kan ha undgÄtt "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style Àr ute pÄ sin lÀngsta turné under sin brokiga femÄriga historia. Den hÀr gÄngen i nÄt sÄ unikt som ett cirkustÀlt dÀr manegen Àr sjÀlva scenen, mÄlgruppen Àr dock densamma och ingen gick frÄn onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln pÄ den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva Àr i alla fall "Du och jag har sÀkert mött varann förut" men för min del Àr han en ny och mycket angenÀm bekantskap.

Recension: Uppsalas frÀmste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 lÄtar som kan associeras med kungen. Titeln pÄ skivan Àr; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.

Recension: PÄ tisdagskvÀllen besökte Louisiana-sonen Rod Melancon Uppsala och Katalin för andra gÄngen. Vi fick njuta av en nÀrmast explosiv urladdning, men ocksÄ av en mycket dynamisk och omvÀxlande spelning.

 • Uppsala Fotboll nollade Mallbacken

  IK Uppsala Fotboll gÄr frÄn klarhet till klarhet i Ärets Elitettan. PÄ lördagen vann man med sÀkra 3-0 pÄ bortaplan mot Mallbacken IF Sunne. Uppsalalaget hakar pÄ topplagen frÄn sin fjÀrde plats i tabellen. Uppsalas mÄl gjordes av Cassandra Korhonen (22, 85) och Beata Olsson (42).

 • Seger för GUSK i mittenmötet

  Det blev seger med 2-0 för Gusk i mittenmötet av herrtvÄan mot Lidingö. Gusk ligger efter segern pÄ femte plats i tabellen med 20 poÀng, fyra poÀng före Lidingö som har 16 poÀng. Gusks mÄl gjordes av Mikael Mellberg (27) och Jens HÀgg (87).

 • Greps för narkotikabrott i TingsrĂ€tten

  En man i 25-ÄrsÄldern greps i Uppsala TingsrÀtts vÀnthall för narkotikabrott under fredagen. Mannen antrÀffades med narkotika pÄ sig och Àr nu misstÀnkt för narkotikabrott. Narkotikan togs i beslag och en anmÀlan upprÀttades pÄ plats.

 • Region Uppsala gick minus 131 miljoner första kvartalet

  Region Uppsalas resultat för kvartal ett uppgÄr till minus 131 miljoner kronor. Detta Àr 91 miljoner kronor sÀmre Àn budget. Akademiska sjukhuset stÄr för den största avvikelsen och det Àr framförallt lÀgre riks- och regionintÀkter, tillsammans med högre personal- och lÀkemedelskostnader som utgör de största avvikelserna meddelar Region Uppsala via informationsbrevet Uppsnappat.

 • Sirius vinnare i hemmapremiĂ€ren

  Sirius vann Àven den andra allsvenska matchen dÄ man tog emot Eskilstuna pÄ "nya" Studenternas under mÄndagen. Sirius fick en bra start och kunde gÄ fram till ledning med 3-0, en ledning som gÀsterna reducerade till 3-1 innan halvtid. Den andra halvleken slutade 0-1 och Sirius Àr obesegrade efter de inledande tvÄ omgÄngarna av Ärets Allsvenska efter seger med 3-2.

 • Siriusförlust i sista omgĂ„ngen

  Sirius innebandydamer avslutade SSL-sÀsongen med en förlust i den betydelselösa matchen mot Warberg med 7-5. Sirius hÀmtade upp ett underlÀge med 3-0 och hade kvitterat till 4-4 och Àven tagit ledningen i slutperioden med ett mÄl. Warberg kunde dock vÀnda tillbaka till seger med 7-5.

 • Kvinna gripen för försök till grov misshandel

  En kvinna i 25-ÄrsÄldern greps pÄ fredagseftermiddagen sedan hon försökt hugga personalen pÄ ett boende pÄ LÀbyvadsvÀgen med en glasskÀrva. I samband med hÀndelsen fick kvinnan en mindre sÄrskada pÄ handen, men ingen ur personalen skadades. Kvinnan omhÀndertogs enligt lagen om psykiatrisk tvÄngsvÄrd och fördes till vÄrden.

 • Greps med kniv i ryggsĂ€ck

  En man i 25-ÄrsÄldern greps av tillkallad polis i GrÀnbystaden sedan nÄgra ordningsvakter uppmÀrksammat att mannen gick omkring med en kniv nedstoppad i sin ryggsÀck. Mannen Àr nu misstÀnkt för förberedelse till grov misshandel.

 • MĂ„lrikt vid Siriusseger

  Det blev hela 19 mĂ„l i innebandyns superliga mellan Sirius och Dalen nĂ€r lagen möttes pĂ„ lördagseftermiddagen. Sirius hade ledningen under hela matchen men Dalen var nĂ€ra att komma ikapp. Matchen slutade dock 10-9 till blĂ„svart som gĂ„r upp pĂ„ tabellens femte plats. Jakob Drews och Filip Eriksson gjorde tre mĂ„l vardera.

 • Första segern för Uppsala Basket

  Uppsala Baskets damer vann sÀsongens första seger nÀr man pÄ bortaplan besegrade Mark med 79-77. Det krÀvdes dock förlÀngning för att skilja lagen Ät. PoÀngbÀst i Uppsala blev Ellinor Holmberg med 20 poÀng.

 • Nytt datum för Doug Seegers

  Doug Seegers konsert pĂ„ ParksnĂ€ckan den 3 augusti flyttas pĂ„ grund av omstĂ€ndigheter som man inte kunnat rĂ„da över. Nytt datum för konserten Ă€r den 11 augusti dĂ„ den ocksĂ„ fĂ„r en ny starttid 19:00. Köpta biljetter till den 3 augusti Ă€r giltiga till det nya datumet meddelar arrangören Parknöje i Uppsala AB.

 • MendĂ©z klar för Djungelboken - the musical

  Dröse&Norberg som ligger bakom succĂ©erna Trolkarlen frĂ„n Oz, Snövit the musical och Äventyret Alladin kommer till Uppsala med "Djungelboken The musical". I ett pressmeddelande offentliggör man nu att Mendez gör debut som en svĂ€ngande latinsk apkung. Musikalen kommer till Uppsala och IFU Arena den 9 februari 2019.

 • Nour El Refai utökar vĂ„rturnĂ©n, kommer till Uppsala i oktober

  I april avslutade Nour El Refai en rikstĂ€ckande vĂ„rturnĂ© med sin förestĂ€llning "En komisk depression" som spelats för utsĂ„lda hus och setts av över 20.000 personer. I anslutning till turnĂ©avslutningen, och pĂ„ allmĂ€n begĂ€ran, slĂ€pptes biljetter till fler förestĂ€llningar i höst i Stockholm resp Göteborg. Nu tillkommer Örebro, Malmö, Falun, VĂ€sterĂ„s och Uppsala i turnĂ©planen. TurnĂ©n avslutas den 8 oktober med en förestĂ€llning pĂ„ UKK i Uppsala.

 • UKK och Uppsala konstmuseum fortsĂ€tter samarbetet

  Uppsala Konsert & Kongress (UKK) fortsÀtter samarbetet med Uppsalas större instituioner inom kulturen. Under fredagen meddelade UKK att samarbetet med Uppsala Konstmuseum fortsÀtter under vÄren 2017. Konsten har nu fÄtt en sjÀlvklar plats pÄ UKK och musiken ett spelrum pÄ konstmuseet, skriver UKK i ett pressmeddelande.

 • Uppsalabandet Mares slĂ€pper singel

  Det virala fenomenet "Mares" frÄn Uppsala med debutsingeln "Allt du gör och att du finns" frÄn 2015 har idag över Ätta miljoner streams pÄ Spotify. Nu slÀpper man nya singeln "Nattens sista dans" den 9 mars. Bandet bestÄr av fem musiker som samtliga kommer frÄn Uppsala.

 • Per Gessle till Uppsala

  Per Gessle Äker ut pÄ stor sommarturné 2017 under namnet "En vacker kvÀll. Sommarturné 2017" Det Àr dags att ta en musikalisk selfie skriver Gessle i ett pressmeddelande. Turnén startar den 6 juli i Helsingborg och kommer till Uppsala och Botaniska trÀdgÄrden som nÀst sista stopp pÄ turnén den 18 augusti.

 • ReChoir fĂ„r kommunens resestipendium

  KulturnÀmnden i Uppsala beslutade pÄ torsdagen att ge 2016 Ärs resestipendium om 50.000 kronor till kören ReChoir för ett kulturutbyte med Italien. - Uppsala Àr körernas stad och det kÀnns bra att pÄ detta sÀtt kunna bidra till utvecklingen för en förhÄllandevis ny och spÀnnande Uppsalagrupp som hÄller en hög konstnÀrlig kvalitet, sÀger KulturnÀmndens ordförande Peter Gustavsson (S) i ett pressmeddelande.

 • Tunström slutar som teaterchef

  Linus Tunström chef och vd pÄ Uppsala Stadsteater sedan nio Är tillbaka slutar. NÀr frÄgan om förlÀngt förordnande kom upp valde Tunström att inte förlÀnga för att förverkliga nÄgra andra ideér som han har burit pÄ uppger DN kultur.

 • Hep Stars spelar i Uppsala

  Hep Star gör en bejublad konsert pĂ„ Regina i Uppsala, för ett Ă„r sedan var den populĂ€ra gruppen i Uppsala och bjöd pĂ„ drygt tvĂ„ timmars nostalgisk rock. Nu Ă€r man ute pĂ„ en ny turnĂ© och stannar till i Uppsala den hĂ€r helgen. Första spelningen gjordes igĂ„r fredag, den andra sker under lördagskvĂ€llen, det fanns vid midnatt till lördagen fortfarande biljetter kvar.

 • Bowie till Kulturoasen

  PÄ söndag kommer uppsalabandet "Throw me some Bowie" till Kulturoasen. FÄ band kan göra bra covers pÄ David Bowie men "Throw me some Bowie" Àr ett av dem som gör det riktigt bra - klockan 14,00 börjar upptrÀdandet.

 • SĂ€songspremiĂ€r för Kulturoasen

  Söndag den 18 januari öppnar Kulturoasen för vÄrsÀsongen 2015 med populÀra sÄngerskan Meta Roos. Publiken kan rÀkna med att fÄ lyssna till svenska pÀrlor av bland annat Ted GÀrestad, Hasse o Tage samt Povel Ramel.

 • Trettondagskonsert Uppsala Kammarorkester

  PÄ mÄndag spelar Uppsala Kammarorkester sin traditionsenliga trettondagskonsert pÄ Uppsala Konsert och Kongress. Det Àr dirigent Paul MÀgi och solister Kerstin Avemo, sopran och Cataldo Caputo, tenor. Förutom musikaliska överraskningar utlovas bland annat nummer ur Verdis Rigoletta.

 • Kulturveckan för utvecklingsstörda

  PÄ mÄndagen inleddes Kulturveckan 2014, av och med mÀnniskor med utvecklingsstörning. Sedan 1993 anordnar Uppsala kommuns kulturverksamhet evenemanget bland annat för att stimulera kontakt mellan kulturlivet i Uppsala och mÀnniskor med speciella behov. Kulturveckan pÄgÄr mellan den 10-14 november pÄ Grand i Uppsala.

 • Gitarrfestivalen fĂ„r bidrag

  Uppsala Internationella Gitarrfestival Àr en av 23 aktörer som fÄr dela pÄ totalt 1 470 000 kr i bidrag frÄn KulturrÄdet. Gitarrfestivalens storlek pÄ stödet Àr dock okÀnt, men pengarna ska anvÀndas som stöd för att bjuda in utlÀndska artister till festivalen.

 • UKKs VD entledigas av styrelsen

  Uppsala Konsert & Kongress VD Magnus BĂ€ckström entledigas frĂ„n sitt uppdrag. Anledningen uppges vara att styrelsen och BĂ€ckström har skilda uppfattningar om verksamhetens inriktning. Som ny tillförodnad VD har ledningsgruppens Linda Elfving Bovin utsetts. 

 • Miljonkupong pĂ„ V75 i Uppsala

  Helgens V75 bjöd pÄ en JackpottomgÄng, nÀr de sju avdelningarna var körda pÄ Axevalla Äterstod det endast 27 kuponger med 7 rÀtt. 20 av dessa kuponger var inlÀmnade i Sverige, en av kupongerna som var inlÀmnad hos ATG-ombud lÀmnades in i Uppsala.

 • Voices of Rock - Legends instĂ€llt

  Voices of Rock - Legends som skulle ha upptrÀtt pÄ UKK den 14 november stÀller in koncerten. Arrangören meddelar att den som köpt biljetter kan Äterlösa dem inom en mÄnad rÀknat frÄn det datum konserten skulle ha Àgt rum.

 • Sandra kvar i idol

  Uppsalatjejen Sandra Wikström lyckades hÄlla sig kvar i idol efter fredagens delfinal. Av de tolv deltagare frÄn början ÄterstÄr nu hÀlften, en av dem Àr Uppsalatjejen Sandra Wikström. I fredagens delfinal sjöng hon Oasis lÄt "Wonderwall".

 • Fagerstedt slutar som museichef

  Elisabeth Fagerstedts förordnande som museichef vid Uppsala konstmuseum gÄr ut vid Ärsskiftet. Hon slutar i och med det sitt uppdrag som ledare för museet efter Ätta Är.

 • Sandra vidare i Idol 2013

  Sandra Wikström frÄn Uppsala har gÄtt vidare i ytterligare en delfinal i musiktÀvlingen Idol som pÄgÄr just nu pÄ TV4. I fredagens tÀvling framförde Sandra lÄten "Empire state of mind" av Alicia Keys & Jay Z.

Dessa keglar hjÀlper inte sannolikt dina erektioner

Erektil dysfunktion (ED), oförmÄgan att upprÀtthÄlla ett erektionsföretag tillrÀckligt för sex pÄverkar upp till 30 miljoner amerikanska mÀn.
Receptbelagda lÀkemedel som behandlar ED (som Viagra) har funnits i mÄnga Är nu, och Viagra enbart har ordinerats mer Àn 20 miljoner gÄnger i USA. Generellt kan problem med erektioner spÄras till problem med blodflödet, och det Àr problemet att lÀkemedel som Viagra-adress.

Men den allmÀnna hÀlsan och det fysiska tillstÄndet pÄverkar Àven erektionernas kvalitet, liksom tillstÄndet hos de pubokockcygeus-PC-muskler som utgör bÀckenbotten. Behandla golvmusklerna hÄller dina inre organ pÄ plats, och som alla andra muskelsystem kan de bli slacka över tiden med brist pÄ trÀning. Kvinnor som har genomgÄtt födseln rekommenderas att göra det som kallas Kegel övningar för att fÄ sitt bÀckgolv i form igen. Men visste du att mÀn kan dra nytta av att göra Kegel övningar ocksÄ? LÀs mer hÀr.

Generisk Cialis | Cialis 20 mg | Cialis i Danmark | Cialis netistÀ