Skriv ut denna sida
Alcazar på avskedsturné i IFU Arena. (Foto: Morgan Jansson) Alcazar på avskedsturné i IFU Arena. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Efter 20 år på scenen, Alcazars avskedskonsert

2018-11-17 - 08:57

Efter 20 år på scenen är discogruppen Alcazar ute på en avskedsturné och på fredagen var det dags för Uppsalas tur och IFU Arena. Uppsalanyheters skribent och fotograf Morgan Jansson var på plats för "måstekonserten"

 

Det här var en sån där "måstekonsert", man bara måste vara på plats när Alcazar tar farväl till uppsalapubliken. Sista chansen att se det här sköna discogänget på scen i Uppsala. Några i publiken har klätt sig discoinspirerat vilket är uppskattat och många ler och tittar lite extra på dem som har vågat.

 

5D3 6490-copy-UN

Alcazar med dansare. (Foto: Morgan Jansson)


Klockan är slagen det är dags, ljuset släcks ner, dansarna kommer in och drar igång showen, det är lättklätt och mycket ljuseffekter något som kommer att vara genomgående hela kvällen. Till publikens jubel kommer sedan Alcazar in på scenen. Alcazar har som alltid klätt sig i glitter, det kommer att vara glitter för hela slanten och publiken gillar det.

 

7D2 9569-copy-UN

Alcazar, en av Sveriges mest framgångsrika grupper inom disco-genren. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det märks att det inte är en vanlig konsert och känslan är att Alcazar verkligen vill ge allt den här kvällen. Publiken låter dem också veta att det uppskattas och överöser artisterna med kärlek. Artisterna berättar hur mycket det betyder att ha en publik som verkligen ger respons på vad som sker på scenen.

 

 

5D3 6810-copy-UN

Alcazar tar farväl av uppsalapubliken. (Foto: Morgan Jansson)

 

Om man som Alcazar brinner för disco då håller man gärna lite discoskola. Man visar lite olika "moves" och därefter hur man kan kombinera ihop rörelserna. Publiken hänger självklart med och gör som de blir tillsagda. Vissa står upp, andra gör rörelserna sittande. Ett lite udda inslag är när trion drar lott bland de låtar som de har gjort. Den låt som fanns på lotten ska man göra en ny version på, dessutom solo. Det blev alltså inte discoversioner på de tre sololåtarna.

 

 

7D2 9771-copy-UN

Ett inslag där vi fick följa med in i logen. Eller snarare att logen togs ut på scenen. Både påklädare och hårfixare finns på plats. (Foto: Morgan Jansson)

 

Nu har det alltså gått 20 år sedan starten, Andreas och Tess har varit med hela tiden. Lina kom med 2007 och är färskingen i gänget. Det är ett gemensamt beslut att lägga ner Alcazar. Men nu börjar det bli riktigt påtagligt för det är nära nu. Man har några konserter kvar att göra men sedan är det över.

 

5D3 6908-copy-UN

Andreas Lundstedt är uppvuxen i Knivsta. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det var en märkbart rörd Andreas som tog adjö av uppsalapubliken. Andreas är uppvuxen i Knivsta så Uppsala är lite "hemma" vilket naturligtvis gör det lite extra känsligt. Det fanns också en del gamla bekanta som kom fram och hälsade på Andreas efter konserten.


Efter konserten fick alla som ville komma och hälsa på trion. Det såldes även böcker som signerades.

 

BILDSPECIAL: Se fotografen Morgan Janssons bilder från konserten:

http://www.uppsalanyheter.se/noeje/musik/item/7850-bildsvep-alcazars-avskedskonsert-pa-ifu-arena

Morgan Jansson
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.

Recension: Under tisdagen var det terminspremiär för Klubb Uffe, tisdagsklubben där Katalin i samarbete med eldsjälarna på Rootsy Music presenterar begåvade men mindre namnkunniga artister inom den spretiga genren Americana.