Skriv ut denna sida
Wentus BluesBand på Kulturoasens scen. (Foto: Morgan Jansson) Wentus BluesBand på Kulturoasens scen. (Foto: Morgan Jansson)

Recension: Finland tolv poäng!

2018-10-01 - 01:26

Wentus BluesBand, finlands mest välmeriterade rytm & blues band. Avslutar sin femdagars Sverigeturné en solig, och vacker höstsöndag i slutet av september. Något som kändes som en perfekt inramning för dagen i ett fullsatt Kultuoasen.

 

De inleder med sin tolkning av Rolling Stones låten "Stop breaking down". Kan den ens betraktas som en cover när den levereras av Wentus BluesBand ? De turnerade nämligen flera varv som kompband åt den gamla Rolling Stones gitarristen Mick Taylor för tio år sedan. Och har på så sätt gjort låten till sin egen.

 

5D3 3770-copy-UN

Wentus BluesBand frontas av sångaren Juho Kinaret. (Foto: Morgan Jansson)

 

Därefter följer titelspåret på deras förra platt "Lucky strike mama" Tempot skruvas nu upp ordentligt när de tar sig an Canned heats "Future Blues", och "Time was" Nu börjar både Wentus och publiken bli ordentligt varma i kläderna, och bifallen haglar.

 

7D2 5403-copy-UN

Gitarristen Niko Riippa. (Foto: Morgan Jansson)

 

Sen är det dags för tolkningar av en av deras favoritsamarbetspartners Eddie Kirkland. "Done somebody wrong" och "Rainbow". På den sistnämnda stiger en mäktig allsång från publiken mot slutet av låten.

 

Dagens musikaliskt absoluta höjdpunkt blir en fantastiskt ömsint version av den nu tyvärr bortgångne svenske blueslegendaren Sven Zetterbergs "Let me get over it". Wentus lyckas där verkligen bevisa att de behärskar även soulen.

 

7D2 5406-copy-UN

Basisten Robban Hagnäs. (Foto: Morgan Jansson)

 

Eftersom det är matineföreställning mitt på dagen påstår sångaren Juho Kinaret att nästa lät "Moonshine" handlar om månskenet i Finland. Jag tror dock inte att han lyckas lura många. De flesta inser nog att det är "pontikka" (slå upp det), som avses i låten.

 

Ordinarie set avslutas med en humoristisk lektion i hur en bil låter man försöker starta upp den i trettiofem minusgrader i norra Finland.

 

7D2 5438-copy-UN

Pekka Gröhn bakom keyboarden. (Foto: Morgan Jansson)

 

Låten "Mean Grean Machine" är en hyllning till deras turnéfordon som lyckats hänga med i över tjugo år. Bassisten Robban Hagnäs lägger närmast en rap i mittenpartiet där han förklarar andra bilars tillkortakommande i jämförelse. Det hela utmynnar i sloganen "You can´t play the blues, if you don't drive Chevrolet". Har de fått betalt för den?

 

7D2 5450-copy-UN

Daniel Hjärpe bakom trummorna. (Foto: Morgan Jansson)

 

De kallas tillbaks till scenen under stående ovationer, och levererar en gungande "Facebook blues". Om vådan av att göra fel saker på fel plats och hur det då kan komma att exponeras nuförtiden. Wentus bluesBand lämnar scenen med orden: Inga kommer att tro oss i Finland om vi berättar att det varit riktig rock´n´roll stämning. En söndag klockan två!

 

5D3 3793-copy-UN

Wentus BluesBand tackar för söndagens lunchspelning på Kulturoasen. (Foto: Morgan Jansson)

 

Det hela var en mycket varm och sympatisk tillställning, där temat var att Wentus hedrade och spelade låtar av många av de blueslegender som de har samarbetat med genom åren. Detta är även temat på Wentus senaste platta "Throwback" som kom för några månader sen.

 

Wentus BlueaBand: Sång - Juho Kinaret, Gitarr - Niko Riippa, Keybord - Pekka Gröhn, Elbas - Robban Hagnäs, Trummor - Daniel Hjärpe.

 

Olle Nilsson

 

Uppsalanyheter
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.