Skriv ut denna sida
Dr Feelgood genomförde en uppskattad lunchkonsert på Kulturoasen. (Foto: Pär Dahlerus) Dr Feelgood genomförde en uppskattad lunchkonsert på Kulturoasen. (Foto: Pär Dahlerus)

Dr. Feelgood fick Kulturoasens publik att må bra

2018-09-23 - 20:55

Dr. Feelgood gungade Kulturoasen med sin Rythm and Blues, Rock och Blues. Deras ungdomliga energi imponerade på mig. Det var verkligen inget trött gammalt band vi fick se, tvärtom. En icke sinade energi i en timme. Kulturoasens lunchkonserter är sällan längre.

 

Dr. Feelgood är ett band med en lång historia. Bandet bildades redan 1971. Den siste orginalmedlemmen Lee Brilleaux dog 1994. Phil Mitchell på bas och Kevin Morris kom med redan 10 år tidigare och Steve Walwyn på gitarr hann spela i fem år med Lee Brilleaux. Detta som en liten förklaring att ingen orginalmedlem är kvar, men historiken finns. Nuvarande sångaren som också spelar munspel, Kevin Morris har varit med bandet i 19 år.

 

När Dr. Feelgood går på scenen är det fullt ös från start. De kör tre låtar, Stupidity, I can tell och Milk and Alcohol i ett rasande tempo. Ljudet är bra och bandet sprudlar av energi trots de grånade hjässorna.

 

Först efter de tre låtarna får vi ett kort mellansnack av Robert Kane. Han berättar att vi kommer få höra slide-spel av Steve Walwyn. Innan de drar igång Elmore James "Dust my broom". Det blir en blytung version med fantastiskt slide-spel av Walwyn. Bandet är väldigt tajt och det blir konsertens höjdpunkt för mig. När jag pratar med Steve Walwyn efter konserten och berättar det för honom säger han att Elmore James är en av hans stora förebilder.

 

Det blir några till tunga sköna bluesnummer innan de kör sin gamla hit Roxette, skriven av dåvarande gitarristen Wilco Johnson. Per Gessle tog för övrigt namnet Roxette från den låten.

 

Vi får höra ett antal hits i full fart. Robert Kane påminner mig lite om Mick Jagger i sitt rörelsemönster och lite i sången. Han svingar mikrofonstativet vid några tillfällen. Överhuvudtaget tänker jag en del på Rolling Stones. Likheten blir som störst i extranumret Route 66.

 

Jag hade inte så stora förväntningar inför dagens konsert men de överträffades med råge. Av den övriga publikens jubel och applåder att döma så höll de med mig.

 

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Monsi y su Salsa, dvs Simon Monserrat, har som Uppsalanyheter tidigare har beskrivit, en produktiv period i studion. På fredag den 4 december 2020 är det släpp av två singlar som kompletterar hela albumet ” Salsa pal Bailador”, vilket betyder Salsa för dansaren.

Rock på svenska? För inte det tankarna till mjukrockare som Tommy Nilsson, Freda’ och Per Gessle? Må så vara, men den uppfattningen kanske kommer att ändras hos Uppsalapubliken framöver, då gruppen Urtidsdjur nu släpper sin första LP.

Recension: Releasepartyt på Reginateatern i onsdags blev inställt pga covid-19, men Beat Funktions låt ”Green Man” släpps idag fredag den 13 november i en ny fräsch tolkning av Maiah Lay och Henry Bowers.

Recension: Idag fredag 6 november släpper Ismael sitt nya album Doggerland, tyvärr ställer Covid-19 situationen till det för den planerade spelningen på Katalin i helgen.

Recension: Under artistnamnet ”Monsi y su salsa” släpper Simon Monserrat ”Abreme la puerta de tu corazon” den 31 oktober, samtidigt som 3D-animerade videon av Alejandro design från Venezuela (Alejandro Colmenarez).

Uppsalaborna trängs i city. Duo Vindöga går på avstånd från varandra på fält och i skogar runt Uppsala, bärande på en kontrabas. De spelar låten Den avskalade hösten - avskalad på ett alldeles särskilt sätt i den märkliga tid vi lever just nu.

Recension: Höstens andra Klubb Uffe-kväll på Katalin bjöd på en kokande gryta med musik kryddad med stark sås eller Sauce Piquante som den unge fransmannen Theo Lawrence senaste album heter.

På tisdag kommer en stigande stjärna från Frankrike till Klubb Uffe och Katalin. Theo Lawrence beskrivs som en artist med jordig okomplicerad pop som har djupa rötter i den amerikanska myllan.

Årets vinnare av The International Young Talent Competition har utsetts i samband med den 17:e upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival.

Recension: Den tredje och sista dagen för årets gitarrfestival dedikerades till unga talanger från olika länder.