Skriv ut denna sida
Judith Owens nya album får full pott av Uppsalanyheters Pär Dahlerus. (Foto: Pär Dahlerus) Judith Owens nya album får full pott av Uppsalanyheters Pär Dahlerus. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Personliga tolkningar av Judith Owen på albumet redisCOVERed - kommer till Uppsala

2018-09-11 - 06:09

På fredag den 14 september släpper den brittiska artisten Judith Owen sitt album redisCOVERed. Ett storslaget album med tolkningar av andras låtar. I Sverige sköter Uppsalabolaget DO Music Records utgivningen och även hennes kommande Sverigeturné.

 

Judith Owen har på sitt nya album gjort tolv mycket personliga tolkningar av alla möjliga och nästan omöjliga låtar. Nu ska man inte tro att redisCOVERed är ett vanligt coveralbum. Judith Owen har arrangerat och tolkat låtarna på sitt eget sätt, så att hon "äger" låtarna kan man säga. Hon ger verkligen låtarna ett nytt liv. Som skivans titel avslöjar så återupptäcker hon musik och hjälper oss lyssnare att återupptäcka den.

 

De tolv låtarna har en väldigt brokig bakgrund och är i original av helt olika stilar. Vad sägs till exempel om "Hotline Bling" som rapparen Drake haft en stor hit med, "Black Hole Sun" skriven av Chris Cornell när han var med i bandet Soundgarden eller "Hot Stuff" som Donna Summer hade en megahit med. Judith Owen lyckas att arrangera låtarna så att det känns som de hör ihop. Albumet blir inte alls spretigt som man skulle kunna tro.

 

En av de mest hopplösa låtarna att ge sig på borde vara Deep Purples "Smoke on the Water" men Owens egensinniga och personliga tolkning är helt fantastisk. Jag upptäcker att jag lyssnar på texten på ett helt annat sätt. Alla låtar är tillräckligt annorlunda från originalen så att man inte jämför dem, de har fått helt nya kläder. Att "Summer Nights" från Grease följer efter "Smoke on the Water" känns inte alls konstigt i Judith Owen tolkningar.

 

Det är inte bara Judith Owens arrangemang och tolkningar som är fenomenala. Hon omger sig av fina musiker som exempelvis den välmeriterade och suveräne basisten Leland Sklar samt skickliga slagverkaren Pedro Segundo och cellisten Gabriella Swallow. Judith Owen själv är en mycket bra sångerska och pianist. Hennes röst är väldigt närvarande och själfull. Hennes skickliga pianospel är också inlevelsefullt och känslosamt.

 

Judith Owen besökte Uppsala i juni och jag hade då äran att få intervjua henne. Läs här: http://www.uppsalanyheter.se/noeje/musik/item/7662-judith-owen-aterupptacker-musik-som-hon-gor-till-sin-egen

 

Judith Owen är en fantastisk artist och hennes tolkningar och arrangemang av de tolv låtarna på redisCOVERed kunde inte ha gjorts bättre. Dessutom är inspelningen av yttersta kvalitet med ett mycket fint ljud. Albumets omslag är också smakfullt formgivet.

 

Ni förstår nog vid det här laget att albumet får full pott av mig, alltså 10/10

 

Den 4 oktober kommer Judith Owen till Uppsala för en konsert på Katalin.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Amythyst Kiah från Johnson City, Tennesse uppträdde på Klubb Uffe, Katalin på tisdagskvällen. Genom hennes själfyllda sångstämma känner man de musikaliska rötterna tydligt, men dessutom får vi många väldigt informativa, detaljerade och långa mellansnack. De bakgrunder hon ger till låtarna gör att man lyssnar mer på texterna och får en större förståelse.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln på den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva är i alla fall "Du och jag har säkert mött varann förut" men för min del är han en ny och mycket angenäm bekantskap.

Recension: Uppsalas främste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 låtar som kan associeras med kungen. Titeln på skivan är; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.