Skriv ut denna sida
Judith Owens nya album får full pott av Uppsalanyheters Pär Dahlerus. (Foto: Pär Dahlerus) Judith Owens nya album får full pott av Uppsalanyheters Pär Dahlerus. (Foto: Pär Dahlerus)

Recension: Personliga tolkningar av Judith Owen på albumet redisCOVERed - kommer till Uppsala

2018-09-11 - 06:09

På fredag den 14 september släpper den brittiska artisten Judith Owen sitt album redisCOVERed. Ett storslaget album med tolkningar av andras låtar. I Sverige sköter Uppsalabolaget DO Music Records utgivningen och även hennes kommande Sverigeturné.

 

Judith Owen har på sitt nya album gjort tolv mycket personliga tolkningar av alla möjliga och nästan omöjliga låtar. Nu ska man inte tro att redisCOVERed är ett vanligt coveralbum. Judith Owen har arrangerat och tolkat låtarna på sitt eget sätt, så att hon "äger" låtarna kan man säga. Hon ger verkligen låtarna ett nytt liv. Som skivans titel avslöjar så återupptäcker hon musik och hjälper oss lyssnare att återupptäcka den.

 

De tolv låtarna har en väldigt brokig bakgrund och är i original av helt olika stilar. Vad sägs till exempel om "Hotline Bling" som rapparen Drake haft en stor hit med, "Black Hole Sun" skriven av Chris Cornell när han var med i bandet Soundgarden eller "Hot Stuff" som Donna Summer hade en megahit med. Judith Owen lyckas att arrangera låtarna så att det känns som de hör ihop. Albumet blir inte alls spretigt som man skulle kunna tro.

 

En av de mest hopplösa låtarna att ge sig på borde vara Deep Purples "Smoke on the Water" men Owens egensinniga och personliga tolkning är helt fantastisk. Jag upptäcker att jag lyssnar på texten på ett helt annat sätt. Alla låtar är tillräckligt annorlunda från originalen så att man inte jämför dem, de har fått helt nya kläder. Att "Summer Nights" från Grease följer efter "Smoke on the Water" känns inte alls konstigt i Judith Owen tolkningar.

 

Det är inte bara Judith Owens arrangemang och tolkningar som är fenomenala. Hon omger sig av fina musiker som exempelvis den välmeriterade och suveräne basisten Leland Sklar samt skickliga slagverkaren Pedro Segundo och cellisten Gabriella Swallow. Judith Owen själv är en mycket bra sångerska och pianist. Hennes röst är väldigt närvarande och själfull. Hennes skickliga pianospel är också inlevelsefullt och känslosamt.

 

Judith Owen besökte Uppsala i juni och jag hade då äran att få intervjua henne. Läs här: http://www.uppsalanyheter.se/noeje/musik/item/7662-judith-owen-aterupptacker-musik-som-hon-gor-till-sin-egen

 

Judith Owen är en fantastisk artist och hennes tolkningar och arrangemang av de tolv låtarna på redisCOVERed kunde inte ha gjorts bättre. Dessutom är inspelningen av yttersta kvalitet med ett mycket fint ljud. Albumets omslag är också smakfullt formgivet.

 

Ni förstår nog vid det här laget att albumet får full pott av mig, alltså 10/10

 

Den 4 oktober kommer Judith Owen till Uppsala för en konsert på Katalin.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Recension: I dag vet nästan alla vem vem Plura är. Har man inte haft något tidigare intresse för Eldkvarns musik, har man förmodligen mött honom som tv-kock, mer eller mindre påklädd på överkroppen, eller i någon av de andra tv-produktioner han medverkat i. Eller i tidningsrubriker om kokain och annat. När han under lördagskvällen i sällskap med en trio musiker intog scenen på Katalin var det dock låtmakaren och sångaren Plura som stod i centrum.

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.