Skriv ut denna sida
Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin) Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Uppsalabandet Rhymes släpper ny singel och ger sig ut på flotturné på Fyrisån

2018-09-10 - 02:33

Den 14e september släpper Uppsalabandet Rhymes sin nya singel "Fyrisån", denna gång med ett starkt antirasistiskt budskap. För att uppmärksamma singelsläppet ger sig bandet ut på en flotturné på Fyrisån samma dag.

 

Uppsalabandet "Rhymes" frontas av sångaren Tomas Rimeika Karlsson, även känd som sångaren i Frantic Sunday som har ett "uppehåll" sedan 2016. Han backas upp av Erik Eklund gitarr, Oscar Lindeberg bas och Adam Ehlert på trummor.

 

Rhymes bildades 2016 och "Fyrisån" är deras nionde singelsläpp i ordningen, men man är redan klar med låtmaterial för en kommande EP som förmodligen släpps i november senare i år. Den kommande fredagen är det dock release på singeln "Fyrisån" och det är ett aktivt band som Uppsalanyheter träffade på Kulturnatten den 8 september.

- Med Rhymes har vi haft totalt 60 gig i England, Tyskland och Norge,  och den här veckan gör vi sju gig i Uppsala, berättar Tomas Rimeika Karlsson.

 

I samband med singelsläppet nu på fredag ger sig Rhymes ut på en flotturné på Fyrisån i Uppsala.

- Vi kör tre gig på en flotte, vattnet är ju en symbol för gränslöshet, något som det är extra viktigt att stå för när rasister i samhället vill bygga murar.

 

"Fyrisån" är således ett ställningstagande mot rasism och handlar om vattnets gränslöshet. Vatten har i alla tider knytit ihop människor och det går inte att bygga murar på vatten. Fyrisån är en symbol för detta menar sångaren Tomas Rimeika Karlsson när jag bad honom att förklara bakgrunden till låtens titel.

 

Den nya singeln skulle jag vilja beskriva som en energisk punkrökare. Låten byggs upp av en ljudmatta bestående av piano, trummor och en "hoande" melodislinga som fyller ut ljudbilden perfekt och trallvänligt. Redan efter trettio sekunders lyssning är jag uppslukad av låten trots att det inte är särskilt komplicerat. Mina öron älskar drivet och energin och mitt i allting hör jag något som påminner om U2.


För att upplysa allmänheten om flotturnén har Rhymes producerat egna vattenflaskor som de sedan delat ut till människor runtom i Uppsala. För den som vill ta del av flotturnén i Fyrisån på fredag den 14 september finns följande tre hålltider för singelreleasegiget:

17:00 Orphei Drängars Plats

17:45 Eddaspången

18:30 Saluhallen


Efter att ha lyssnat igenom Rhymes låtlista på Spotify konstaterar jag att "Fyrisån" toppar det som man tidigare har producerat och har en hitpotential. Jag ser med spänning fram emot den kommande EP:n.


Betyg: En nia på en tiogradig skala.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.

Inför Robert Wells kommande spelningar med den legendariske munspelaren Charlie McCoy samt Rhapsody in Rocks 30 års jubileum hade Uppsalanyheters musikskribent Pär Dahlerus en liten pratstund med honom.

Recension: Det är fyra år sedan Ulf Lundell gav vad han påstod var en avskedsföreställning. Han skulle aldrig mer spela live. Under fredagskvällen stod han ändå där på scenen i Furuviksparken och avverkade den femte av sommarens 17 konserter. Det finns all anledning att glädja sig åt att han ändrade sig, även om jag får beklaga att han valde bort Uppsala denna gång.

Recension: Trots att de två artisterna Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij uppträdde med samma koncept i Parksnäckan för tre år sedan fyllde de två populära herrarna Parksnäckan igen. En entusiastisk publik välkomnade dem i den mycket fina sommarkvällen.

Recension: Gyllene Tider fyllde den vackra Botaniska trädgården med publik och med sin musik. Efter 40 år tog de som band avsked av Uppsalapubliken med en kavalkad av hits. Vi fick se ett tajt och taggat band som inte alls känns trötta, tvärtom så sprudlar det av energi om dem.