Skriv ut denna sida
Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin) Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Uppsalabandet Rhymes släpper ny singel och ger sig ut på flotturné på Fyrisån

2018-09-10 - 02:33

Den 14e september släpper Uppsalabandet Rhymes sin nya singel "Fyrisån", denna gång med ett starkt antirasistiskt budskap. För att uppmärksamma singelsläppet ger sig bandet ut på en flotturné på Fyrisån samma dag.

 

Uppsalabandet "Rhymes" frontas av sångaren Tomas Rimeika Karlsson, även känd som sångaren i Frantic Sunday som har ett "uppehåll" sedan 2016. Han backas upp av Erik Eklund gitarr, Oscar Lindeberg bas och Adam Ehlert på trummor.

 

Rhymes bildades 2016 och "Fyrisån" är deras nionde singelsläpp i ordningen, men man är redan klar med låtmaterial för en kommande EP som förmodligen släpps i november senare i år. Den kommande fredagen är det dock release på singeln "Fyrisån" och det är ett aktivt band som Uppsalanyheter träffade på Kulturnatten den 8 september.

- Med Rhymes har vi haft totalt 60 gig i England, Tyskland och Norge,  och den här veckan gör vi sju gig i Uppsala, berättar Tomas Rimeika Karlsson.

 

I samband med singelsläppet nu på fredag ger sig Rhymes ut på en flotturné på Fyrisån i Uppsala.

- Vi kör tre gig på en flotte, vattnet är ju en symbol för gränslöshet, något som det är extra viktigt att stå för när rasister i samhället vill bygga murar.

 

"Fyrisån" är således ett ställningstagande mot rasism och handlar om vattnets gränslöshet. Vatten har i alla tider knytit ihop människor och det går inte att bygga murar på vatten. Fyrisån är en symbol för detta menar sångaren Tomas Rimeika Karlsson när jag bad honom att förklara bakgrunden till låtens titel.

 

Den nya singeln skulle jag vilja beskriva som en energisk punkrökare. Låten byggs upp av en ljudmatta bestående av piano, trummor och en "hoande" melodislinga som fyller ut ljudbilden perfekt och trallvänligt. Redan efter trettio sekunders lyssning är jag uppslukad av låten trots att det inte är särskilt komplicerat. Mina öron älskar drivet och energin och mitt i allting hör jag något som påminner om U2.


För att upplysa allmänheten om flotturnén har Rhymes producerat egna vattenflaskor som de sedan delat ut till människor runtom i Uppsala. För den som vill ta del av flotturnén i Fyrisån på fredag den 14 september finns följande tre hålltider för singelreleasegiget:

17:00 Orphei Drängars Plats

17:45 Eddaspången

18:30 Saluhallen


Efter att ha lyssnat igenom Rhymes låtlista på Spotify konstaterar jag att "Fyrisån" toppar det som man tidigare har producerat och har en hitpotential. Jag ser med spänning fram emot den kommande EP:n.


Betyg: En nia på en tiogradig skala.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För fyra år sedan började Lina Eriksson ett enmansprojekt som sedan utvecklade sig till bandet Lina and The Band of Baroda.

Recension: "That little Ol' band from Texas", som ZZ Top kallar sig själva drog en stor publik på runt 8,000 personer till Botaniska Trädgården. Visserligen överträffade de mina förväntningar, men med en 50-årig lång och gemensam karriär så borde de tre herrarna Gibbons, Hill och Beard kunna prestera mycket bättre. Även vädret gav perfekta förutsättningar.

Recension: Stockholm Jazz Orchestra spelar sviten Nature Spirits av jazzpianisten och kompositören Peter Knudsen.

Jazztrion "Trio Con Trast" vann första pris när Imagine Swedens riksfinal avgjordes i Gävle på lördagen. Trion får nu representera Sverige i den internationella finalen under 2020.

Det är troligen inte många i vårt avlånga land som kan ha undgått "askunge-sagan" om Doug Seegers. Med det nya albumet "A story I got to tell" skriver han ett nytt kapitel i sin livs-roman.

Review: Tuesday night the Louisiana born artist, Rod Melancon visited Uppsala and Katalin for the second time. We got to enjoy an explosive but also very dynamic and variated show.

 

Recension: Popfenomenet Dolly Style är ute på sin längsta turné under sin brokiga femåriga historia. Den här gången i nåt så unikt som ett cirkustält där manegen är själva scenen, målgruppen är dock densamma och ingen gick från onsdagens spelning besviken.

Recension: Titeln på den tidigare uppsalabon Svante Zettergrens senaste skiva är i alla fall "Du och jag har säkert mött varann förut" men för min del är han en ny och mycket angenäm bekantskap.

Recension: Uppsalas främste Elvistolkare Kent Wennman ger ut en ny CD med 6 låtar som kan associeras med kungen. Titeln på skivan är; Guitar Man and other great Rockabilly Tracks associated with the King vol. 2.

Recension: På tisdagskvällen besökte Louisiana-sonen Rod Melancon Uppsala och Katalin för andra gången. Vi fick njuta av en närmast explosiv urladdning, men också av en mycket dynamisk och omväxlande spelning.