Skriv ut denna sida
Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin) Uppsalagruppen Rhymes, från vänster Oscar Lindeberg, Tomas Rimeika Karlsson, Erik Eklund och Adam Ehlert. (Foto: Peter Bohlin)

Recension: Uppsalabandet Rhymes släpper ny singel och ger sig ut på flotturné på Fyrisån

2018-09-10 - 02:33

Den 14e september släpper Uppsalabandet Rhymes sin nya singel "Fyrisån", denna gång med ett starkt antirasistiskt budskap. För att uppmärksamma singelsläppet ger sig bandet ut på en flotturné på Fyrisån samma dag.

 

Uppsalabandet "Rhymes" frontas av sångaren Tomas Rimeika Karlsson, även känd som sångaren i Frantic Sunday som har ett "uppehåll" sedan 2016. Han backas upp av Erik Eklund gitarr, Oscar Lindeberg bas och Adam Ehlert på trummor.

 

Rhymes bildades 2016 och "Fyrisån" är deras nionde singelsläpp i ordningen, men man är redan klar med låtmaterial för en kommande EP som förmodligen släpps i november senare i år. Den kommande fredagen är det dock release på singeln "Fyrisån" och det är ett aktivt band som Uppsalanyheter träffade på Kulturnatten den 8 september.

- Med Rhymes har vi haft totalt 60 gig i England, Tyskland och Norge,  och den här veckan gör vi sju gig i Uppsala, berättar Tomas Rimeika Karlsson.

 

I samband med singelsläppet nu på fredag ger sig Rhymes ut på en flotturné på Fyrisån i Uppsala.

- Vi kör tre gig på en flotte, vattnet är ju en symbol för gränslöshet, något som det är extra viktigt att stå för när rasister i samhället vill bygga murar.

 

"Fyrisån" är således ett ställningstagande mot rasism och handlar om vattnets gränslöshet. Vatten har i alla tider knytit ihop människor och det går inte att bygga murar på vatten. Fyrisån är en symbol för detta menar sångaren Tomas Rimeika Karlsson när jag bad honom att förklara bakgrunden till låtens titel.

 

Den nya singeln skulle jag vilja beskriva som en energisk punkrökare. Låten byggs upp av en ljudmatta bestående av piano, trummor och en "hoande" melodislinga som fyller ut ljudbilden perfekt och trallvänligt. Redan efter trettio sekunders lyssning är jag uppslukad av låten trots att det inte är särskilt komplicerat. Mina öron älskar drivet och energin och mitt i allting hör jag något som påminner om U2.


För att upplysa allmänheten om flotturnén har Rhymes producerat egna vattenflaskor som de sedan delat ut till människor runtom i Uppsala. För den som vill ta del av flotturnén i Fyrisån på fredag den 14 september finns följande tre hålltider för singelreleasegiget:

17:00 Orphei Drängars Plats

17:45 Eddaspången

18:30 Saluhallen


Efter att ha lyssnat igenom Rhymes låtlista på Spotify konstaterar jag att "Fyrisån" toppar det som man tidigare har producerat och har en hitpotential. Jag ser med spänning fram emot den kommande EP:n.


Betyg: En nia på en tiogradig skala.

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Bohlin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: Långbacka/Bådagård, alltså Maja Långbacka och Matilda Bådagård har släppt sitt andra album som de kallar Every little whisper turns into a roar.

Recension: Nu på fredag släpper Uppsalabandet Almost Dead Men sitt debutalbum, A brilliant Future wasted growing up. Inte nog med att de lyckats skapa ett album som skulle kunna härstamma från 70-talet, de ger också ut albumet på vinyl.

Allt blir annorlunda med det nya coronaviruset för DJ, musiker och Zumbainstruktör Simon Monserrat. Den pågående pandemin påverkar musikbranschen och andra kringverksamheter.

Recension: Uppsalabon Markus Berjlund säger själv att han är en orolig själ. Det kan man även utläsa av titeln till det nya albumet "Om allting går åt helvete så ska du inte följa med". Albumet känns dock betydligt mer positivt än så och det är dessutom riktigt bra.

Recension: Det här är första gången vi spelar i Uppsala, berättar Slowgolds Amanda Werne från Katalins scen ett par låtar in i fredagens konsert. Så fantastiskt ställe! lägger hon till. Det tycks som att uppskattningen är ömsesidig och att många i publiken länge sett fram emot att se och höra Slowgold här.

Recension: Pianisten Emil Ingmar har nyligen släppt sitt första album som han kallar "Karlavagnen. Ett album som innehåller tolv originalkompositioner av den Värmlandsbördige Uppsalabon.

Recension: Den 29 årige kanadensaren Joe Nolan är inne i en väldigt kreativ och produkriv fas. Hans senaste album som släpptes för någon vecka sedan heter Drifters.

Recension: Uppsalaaktuella Slowgold släppte nyligen sitt nya album, Aska. På fredag 6 mars kommer de till Katalin.

Recension: Den mycket hyllade föreställningen " Kvinnan som är jag" med Lisa Nilsson på UKK, var i det närmaste utsåld, vilket fick stor effekt på applåder, allsång och skratt.

Recension: Två artister med stora influenser från soulmusiken uppträdde på Katalins Klubb Uffe på tisdagskvällen. Liz Brasher från Memphis och Jesper Lindell från Ludvika.