Skriv ut denna sida
Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets) Uppsalabandet Cabinets har släppt två singlar under sommaren. Fr. vänster Anders Eriksson, Gustav Johansson, Sam Taub och Martin Elovsson. (Foto: Cabinets)

Recension: Nya singlar med Uppsalabandet Cabinets

2018-08-28 - 22:05

Cabinets senaste album "Dimwits and fools" kom 2016. Nu följer de upp det med två nya singlar som de släppt under sommaren.

 

Cabinets bildades 2013 och består av Anders Eriksson på gitarrer, mandolin och sång, Martin Elovsson på sång, akustisk gitarr och mandolin, Gustav Johansson på bas, dragspel och körsång samt Sam Taub på trummor.

 

Deras musik kan enklast beskrivas som en folk/rock/country-baserad americana (kanske just det som är americana). Stilmässigt så poppar band som The Band och Mumford and Sons upp i mitt sinne. Så här säger de själva om låtarna.

 

Martin Elovsson om "Lupine"

"Idén till låten kom ifjol när lupinerna blommade som mest i vägkanterna. Jag har väl aldrig varit någon blomfantast men började googla lupiner och fick bland annat reda på att de ses som ogräs av de flesta! Men även att namnet betyder varg för att folk förr trodde att lupinerna var vargöron som stack upp ur dikena. Perfekt ämne att skriva en låt om tänkte jag. En ulv i fårakläder — fast tvärtom?

 

Anders Eriksson om "Too sane to be free"

"Lonesome Suzie, oh so lonesome, never felt alone". Första raden ur låten bara kom, så som det oftast gör när jag drar till med nåt ackord på gitarren för att samtidigt öppna käften i förhoppningen att hitta en bra melodi. Antagligen hade mitt undermedvetna snott "Lonesome Suzie" från en the Band-låt med denna titel.

 

Det är två låtar som är lätta att ta till sig. De är av lite olika karaktär, mest kanske för att Martin och Anders sjunger på sina egna låtar. Trots enkelheten så växer låtarna med antalet lyssningar.

 

"Lupine" och "Too sane to be free" har släppts digitalt. Låtarna ger mersmak, så vi får hoppas på ett nytt album snart. Jag ger båda singlarna 7/10

 

På Kulturnatten den 8 september kan man se Cabinets live, de spelar på stora scenen 21:00 på St: Eriks torg.

 

Pär Dahlerus
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Recension: För ett par dagar sedan hade jag inte hört talas om varken amerikanskan Hayley Reardon eller britten Ryan O'Reilly. På onsdagskvällen fick jag ett meddelande från en vän i Stockholm "Ser just ett par singer-songwriters som kommer till Uppsala imorgon, du måste gå".

Recension: I dag vet nästan alla vem vem Plura är. Har man inte haft något tidigare intresse för Eldkvarns musik, har man förmodligen mött honom som tv-kock, mer eller mindre påklädd på överkroppen, eller i någon av de andra tv-produktioner han medverkat i. Eller i tidningsrubriker om kokain och annat. När han under lördagskvällen i sällskap med en trio musiker intog scenen på Katalin var det dock låtmakaren och sångaren Plura som stod i centrum.

På tisdag 10 september kör Klubb Uffe igång igen på Katalin. Först ut för säsongen är australiensaren William Crighton och hans band. Som grädde på moset kommer också amerikanen Dave Rosewood och startar upp kvällen med en solospelning.

Recension: Det har gått drygt fem år sedan Jill Johnson beslöt att ta med den något kantstötta countrysångaren Doug Seegers i sitt tv-program. Succén var omedelbar. Sedan dess har Seegers hunnit med flera besök i Uppsala. Under fredagen var det dags igen. Då mötte en laddad Doug Seegers och hans band den förväntansfulla publiken på Katalin.

Recension: Himlen hade öppnat sig när Sirius mötte IFK Norrköping på Studenternas IP under söndagseftermiddagen. Tunga moln låg kvar över Uppsala, men till Amanda Ginsburgs spelning i Parksnäckan hade regnet tillfälligt upphört. Den publik som trotsat vädret och tagit sig till Parksnäckan fick 80 mycket trevliga minuter jazz och visa.

Recension: Efter flera regnskurar under dagen kom solen och energin fram denna fredagskväll med Sarah Dawn Finer på Parksnäckan.

Recension: Ylva Eriksson och Hanna Enlöf som tillsammans är Good Harvest fyllde Öregrund kyrka, på fredagskvällen. Det gjorde de inte bara med sin välljudande musik utan också med publik.

Recension: Med värme och energi förtrollade systrarna Megan och Rebecca Lovell i Larkin Poe Parksnäckans publik. Deras sätt att blanda upp blues med modernare tongångar ger dem en originalitet och deras publikkontakt är i en klass för sig.

På reggaefestivalens andra dag började programmet med yoga klockan två på eftermiddagen och avslutades med Alpha Blondy efter midnatt. Själv kom jag till festivalområdet vid Fyrishov strax innan klockan fem. Redan vid entrén stod det klart att det var avsevärt många fler som sökt sig dit än vid motsvarande tid dagen innan.

Uppsala reggaefestival är vid det här laget en institution i Uppsalas musik- och kulturliv. Festivalen har under åren ambulerat mellan ganska många platser. I år var man tillbaka på rätt centrala och lättillgängliga Fyrishov, där det en gång ska ha börjat. Själv har jag trots många år i staden och ett stort musikintresse aldrig besökt festivalen tidigare.